Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Kennis gemaakt met de Russische beer….

Zouden we afgelopen weekend de koudste medio maart temperatuur aller tijden beleefd hebben? Wellicht zeker gevoelsmatig gezien. We waren al gewaarschuwd vorige week, de Russische beer was op komst. En dat hebben we geweten. Het was bijvoorbeeld Siberisch koud op Sunsation. Buiten althans. Toen ik vrijdagavond een dappere poging waagde om wat water te lozen op het toilet kreeg ik spontaan medelijden met de vrijwilligers van judovereniging Bushido. Of misschien is respect nog wel een beter woord. Dik ingepakt werden in elk geval de nodige sjeikeuro’s in ontvangst genomen. Je moet er wat voor over hebben, maar de clubklas is in elk geval stevig gespekt!

En wat zou de organisatie van Sunsation gedacht hebben, toen ze lazen dat de Russische beer op komst was? Sunsation is dit jaar vroeger dan ooit. Omdat Pasen dit jaar ook vroeg valt, werd besloten om beide weekenden voor Pasen in te plannen. En dan krijg je medio maart aan het begin van de zaterdagavond maar zo te maken met bevroren toiletten. Gelukkig is de organisatie niet voor een kleintje of koudje vervaard en al improviserend kwamen de waterleidingen weer aan de loop.

En dat was nodig ook want nog nooit wisten zo veel mensen op een avond het Sunsationterrein in Ewsum te vinden. De snijdende noordoostenwind en de topprogrammering in de grote feesttent deed vervolgens zijn werk. De feesttent bolde uit en dus was het dringen geblazen bij de bar en de garderobe. Dan maar even wat langer wachten op een biertje inderdaad. Achter de hekken moesten de barvrijwilligers alle zeilen bijzetten om de dorstige keeltjes te verzadigen. Diep respect voor alles en iedereen die deze avond zo hebben laten verlopen.

Wat een topprestatie is er geleverd eigenlijk door de organisatie én de bezoekers, als je hier zo over nadenkt. Tussen de bedrijven door pompten Gerard Joling, Snollebollekes en de jubilerende DJ Roy het feestgedruis tot bombastische vormen op. Ewsum en Oosterburen trilden op hun grondvesten. Ergens werd er onder heroïsche omstandigheden Sunsationgeschiedenis geschreven. En dit weekend gaat het onverdroten verder met het Dance Event op de zaterdag als afsluiter. Vrijdag belooft het met Vengaboys en 2 Brothers On The Fourth Floor ook al bijzonder druk te worden. Een Jubileumeditie die met een hoofdletter J in de annalen mag worden bijgeschreven inderdaad!

Op de zaterdag mocht ik zelf ook nog even de wei in. Of dat allemaal echt van harte ging, weet ik eigenlijk niet. Ergens zijn we ook helemaal niets meer gewend natuurlijk. Je zou maar in Siberië wonen, dan mag je pas klagen over Siberische omstandigheden toch? Maar die snijdende wind deed de warming up gevoelsmatig nog langer duren dan normaal. Op papier natuurlijk een prachtig affiche, de fraaie streekdery tegen buurtdorp Onderdendam die met een ruime selectie jonge honden onze kant waren opgekomen.

Ik mocht het eerste half uurtje op de reservebank doorbrengen. Dik ingepakt in enige trainingspakken gierde de wind om ons de oren. Toen ik na een half uurtje vanuit het niets in mocht vallen, was het vervolgens even happen naar lucht en adem. Helemaal toen we op slag van rust toch nog de 0-1 tegen kregen. Gelukkig moest ook Onderdendam in de rust veelvuldig wisselen en dat kwam hun spel niet ten goede. En zo prijkte er na negentig minuten snijdende winterkou maar zo 3-1 op het scorebord toen alle kruitdampen waren opgetrokken. En dan ga je nog lekkerder de warme kleedkamer en kantine in….

En dus liet ik het verjaardagskratje extra lekker smaken. Je wordt tenslotte maar één keer 46! Even weer in meerdere opzichten bijtanken en ergens ook moed indrinken voor de lange, koude Klimaatgroep Hollandse Avond die zou komen. En die vervolgens in een poep en een zucht aan ons voorbijtrok. Het was me het weekendje wel, die van week 11. De uitdrukking ‘het is Siberisch koud’ werd nieuw leven ingeblazen. We zijn dus weer een ervaring rijker. Maar laat nou de lente maar rap komen. Waarmee we hopelijk dit jaar definitief de Russische beer verdrijven……

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69