Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Riek Keizer, zorgt voor jong én oud!

Kunt u zich heel kort even voorstellen?

  Mijn volledige naam luidt Riek Keizer-Hoek. Ik ben geboren op zes november 1959 in Toornwerd aan de Provinciale weg nummer 89. Tegenwoordig beter bekend als de Molenweg nummer 15. Ik kom uit een gezin met zeven kinderen, ik was als nummer vier de middelste dus. Mijn vader was vroeger chauffeur bij de Sperwer maar werd al vroeg afgekeurd. Ik ken hem van mijn Toornwerd-tijd eigenlijk niet anders dan dat hij met zijn koetjes en kalfjes bezig was. We hadden toen ook nog een ‘kaamke’ grond op Boerdam, daar liepen af en toe ook een paar koeien van ons..

Ik ben op mijn 14e naar Ten Boer verhuisd en heb daar ongeveer twaalf jaar gewoond aan de Ommelanderstraat en de Reddingiusstraat. In de Reddingiusstraat leerde ik mijn man kennen, hij was toen nog mijn buurjongen. Na getrouwd te zijn, verhuisden we naar Huizinge. En daar woon ik inmiddels al weer 34 jaar met heel veel plezier aan de Hoofdweg. De rust, de ruimte, het feit dat iedereen elkaar in zijn waarde laat en helpt wanneer het er op aankomt, maakt dat ik hier nooit meer weg wil.

Wat is uw burgerlijke staat?

Paul Keizer was dus mijn vroegere buurjongen en ik kwam hem ook wel eens in Middelstum tegen. Daar werkte hij bij Hazekamp en ik bij Willem Hoeksema. Bij Hazekamp tankte ik wel eens benzine voor mijn brommertje en dan hielp hij mij. Liefde op het eerste gezicht was het niet maar we raakten in de loop der jaren steeds meer aan elkaar gehecht. In 1983 zijn we getrouwd.

In 1985 kwam dochter Mirjam op de wereld. Zij woont in Kantens en werkt in het Hippolytushoes in Middelstum. In 1989 werd Tom geboren. Hij woont samen met Jessica in Nieuwolde en samen hebben ze twee dochters: Kaylee (5) en Amy (2). We passen regelmatig met veel plezier op onze kleindochters.

Wat is uw voormalig beroep?

Ik wist vroeger al van jongs af aan dat ik iets met kinderen wilde gaan doen. Na de lagere school ging ik naar de huishoudschool in Groningen. Vandaar maakte ik de keuze om naar het KVJV (kinder- en jeugdverzorging) te gaan. Ik zou na deze opleiding automatisch door kunnen stromen naar een baan in het ziekenhuis maar toen deze mogelijkheid verviel, ben ik met de opleiding gestopt. Ik baalde als een stekker en ben aan het werk gegaan. Ik was toen bijna achttien jaar. Eerst in het huishouden bij een mevrouw in Bedum, later bij Willem Hoeksema in Middelstum. Hij had aan de Burchtstraat een kruidenierswinkel en drogisterij.

Hier heb ik enige jaren gewerkt. Toen kon ik aan de slag bij Bakker Norg in Ten Boer, dat was voor mij maar even lopen om er te komen. Dit werk stopte, toen ik ging trouwen. Voordat Mirjam geboren werd, ben ik nog een tijdje oppasmoeder geweest van een pasgeboren baby. Ik kon dus mooi alvast een beetje oefenen. Toen de kinderen nog klein waren, ben ik bewust thuis gebleven om het huishouden te runnen.

Halverwege de negentiger jaren ben ik weer met werken begonnen. Via Schoonmaakbedrijf Hago kwam ik als schoonmaakster in het oude Hippolytushoes terecht. Ook hielp ik bij particulieren in Middelstum en Huizinge thuis mee in het huishouden. Daarna heb ik gesolliciteerd bij de Thuiszorg en ik werd aangenomen. Een mooie baan van gemiddeld 24 uur in de week bracht mij naar vele mooie plekjes op het Hogeland. Dit was werk wat ik heel graag mocht doen maar hier kwam helaas noodgedwongen een einde aan.

Ik kreeg namelijk steeds meer last van mijn rug en dit ging maar niet over. Voor mij een heel vervelende periode. Een scan in het ziekenhuis wees uit dat ik artrose, een hernia en een losse wervelboog had waardoor er plaatselijk ook een vernauwing aan mijn ruggengraat is. Een operatie is niet mogelijk, dat is een te groot risico. Dit is ook tijdens een second opion in het Martiniziekenhuis gebleken. Ik begon steeds krommer te lopen en leek wel een oud vrouwtje. Drie herniaspuiten maakten de situatie wat draaglijker maar hier werd ik wel heel ziek van.

Vanuit de ziektewet ben ik toen computercursussen gaan volgen. Eerst Word en Excel, later via Via Viela kinderopvang de MBO opleiding kinderopvang. Toen ik een stageplaats nodig had, belde ik met basisschool De Wilster in Middelstum. Dit was in 2011 en ik ben er nooit meer weg gegaan. In 2012 haalde ik mijn diploma. In de loop der jaren ben ik bij de peuterspeelzaal, de buitenschoolse opvang en bij onderwijsondersteunende taken betrokken geweest. En dat vind ik hartstikke leuk om te doen. Leerlingen die in bepaalde vakken wat achterblijven, geef ik bijles waardoor ze op termijn weer aan kunnen haken. Dit geeft mij zo’n drie dagen in de week veel voldoening.

Daarnaast ben ik minimaal één dag per twee weken in het Hippolytushoes te vinden. Hier ben ik ook met allerlei activiteiten bezig en in sommige gevallen spring ik extra in wanneer ze wat omhoog zitten. Ook dit vind ik heel leuk om te doen. Ik probeer dus zowel jonge als oude mensen te helpen en te ondersteunen waar het kan. En tussendoor run ik het huishouden. Paul heeft namelijk een volledige baan, hij werkt bij een notariskantoor.

Hoe bevalt het gepensioneerd zijn?

Van een pensionering is voor mij nog lang geen sprake. Hoe lang ik door kan gaan, hangt ook af van hoe mijn lichaam zich houdt. Gelukkig ben ik de laatste jaren fysiek wel heel erg opgeknapt. Dit komt ook omdat ik veel in beweging ben. Ik trek er regelmatig met hond Milo op uit en loop en fiets veel. Hierdoor ben ik de nodige kilo’s kwijtgeraakt en dat is altijd goed voor het lichaam natuurlijk.

Daarnaast mag ik graag puzzelen met de sudoku als grote favoriet. Negen van de tien puzzels worden toch wel succesvol opgelost. Ik zit regelmatig achter Facebook en mag graag op de kleinkinderen passen. Ik ben lid van de klaverjasclub van Huizinge. Sowieso ben ik regelmatig in de weer voor ons dorpshuis ‘’t Ol Schoultje’ waar ik de schoonmaak- en bardienstroosters maak. In het dorpshuis wordt gelukkig heel veel georganiseerd: darten, bridgen, borreluurtjes, klaverjassen en er vergaderen diverse verenigingen. Dit is natuurlijk heel goed voor onze leefbaarheid.

Wat zijn de hoogtepunten uit uw leven?

De geboorte van onze kinderen en kleinkinderen, dat is ja ‘verhipte mooi’ om mee te mogen maken….

En de dieptepunten?

Het overlijden van mijn vader heeft mij erg aangegrepen, hij mocht 79 jaar worden. Mijn moeder leeft gelukkig nog steeds, zij is negentig jaar en woont in Wiemersheerd in Loppersum. Het overlijden van een vriendin van mij op jonge leeftijd heeft ook veel indruk op mij gemaakt. Vorig jaar was ook zo’n rotjaar door het overlijden van Rianne Mulder en Friedel van Kluyve. Dit voelt nog steeds heel onwerkelijk.

Heeft u nog anekdotes en mooie verhalen?

Toen we dit huis in Huizinge kochten, moest er nog veel aan gebeuren. Ik zie Paul nog via de oude trap naar boven lopen. Dat was vervolgens in één keer van roetsj…… Alle traptreden braken en Paul ‘roetste’ zo naar beneden waar bij verbouwereerd in de woonkamer bleef liggen. Gelukkig mankeerde hem niks maar ik moet nog steeds lachen wanneer ik hier aan terug denk.

Wat zou u ooit nog willen doen in uw leven?

Beiden willen we heel graag nog een keer naar Israël. Waarom weet ik niet precies, misschien toch door de Bijbelse verhalen. Paul wordt binnenkort 65 en hoeft nog maar een jaartje te werken. Wie weet gaan we volgend jaar wel die kant op….

Waar heeft u spijt van gehad in uw leven?

Nergens van!

Wat zou u uw leven voor een cijfer willen geven?

Ondanks mijn rugproblemen, die acht jaar geleden zijn begonnen, toch een acht. Een negen of tien vind ik als cijfer net even te hoog.

Wilt u verder nog iets kwijt?

We wonen hier zo mooi maar toch bestaat de kans dat ons huis gesloopt moet worden. Dat zou ik heel erg vinden want onze hele ziel en zaligheid ligt hier opgeborgen. Binnenkort komen ze weer langs voor een inspectieronde. We hebben onlangs een stuk grond achter het huis er bij gekocht. Misschien moeten we daar maar een tijdelijke verblijfplaats maken, mocht het zo ver komen. Dat is toch iets wat mij al langere tijd bezighoudt en waarover ik mij zorgen maak…….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69