Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Milou van der Meer, dé vrouw achter Studio Fleurig

Milou, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Milou van der Meer, 21 jaar en woon mijn hele leven al in Uithuizen. Ik mag graag sporten en kan veel van mijn creativiteit en passie kwijt in het vormgeven. Mijn hobby waarvan ik ook mijn werk heb gemaakt. Daarnaast ga ik nog naar school. 

Je hoeft je niet te vervelen?

Nee, ik reis vier (soms vijf) dagen per week met de trein op en neer naar Leeuwarden waar ik de HBO opleiding Communicatie en Multimedia Design volg. Daarvoor heb ik het Noorderpoort gedaan waar ik mijn diploma als creatief grafisch vormgever heb gehaald. Ik ben inmiddels aan mijn derde studiejaar begonnen. Als het even tegenzit ben ik vier uur per dag kwijt aan het reizen. Daarom ben ik blij met mijn vrije vrijdag, deze kan ik prima gebruiken om thuis te werken.

Mijn studie schiet aardig op dus ondanks het feit dat ik er tegenwoordig met ‘Studio Fleurig’ ook een bedrijf naast heb waar ik het lekker druk mee heb.

Hoe en wanneer is Studio Fleurig ontstaan?

Op het VMBO heb ik mijn creatieve kant leren kennen. Ik ging in de pauzes vaak met veel plezier verder met mijn tekeningen en handvaardigheid projecten. In het 3e jaar van mijn MBO opleiding moest ik een ondernemersplan schrijven. Daarmee ben ik heel enthousiast aan de slag gegaan. Ik liep vervolgens stage bij een grafisch ontwerpbureau en drukkerij en mocht er door omstandigheden in de vakantie drie weken zelfstandig aan de slag. Dat vond ik ook een boeiende tijd en ik raakte steeds enthousiaster om zelf aan de slag te gaan.

Dit enthousiasme werd nog groter toen ik op het HBO een workshop volgde waarin centraal stond dat je je niet door tijd, geld en de mening van anderen tegen moet laten houden wanneer je echt iets wilt. Ik had op vrijwillige basis al enige opdrachten in de vormgeving succesvol afgerond en besprak met klasgenoten het idee om voor mij zelf te beginnen. Hun reacties waren allemaal hetzelfde: “Dat moet je doen!”

Een week later heb ik mij inderdaad ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. We hebben het nu over oktober 2017. Ik ben nu dus officieel een half jaar met Studio Fleurig bezig. En dat is voor mij een heel goede stap geweest, Studio Fleurig past goed bij mij! Het is eigenlijk ook een langgekoesterde droom die uitkomt.

Waar kunnen mensen je voor benaderen?

Voor alles wat met vormgeving te maken heeft. Ik ontwerp posters, flyers, visitekaartjes, geboorte- en trouwkaarten, logo’s, huisstijlen, spandoeken, vlaggen en hou me bezig met de vormgeving van websites. De laatste tijd ben ik ook steeds meer met ‘concepting’ bezig, brainstormen en ideeën bedenken door gebruik van creatieve methodes samen met de klant.

Het onderdeel ‘geluksmomentjes’ is de nieuwste tak van de onderneming. Ideaal om als cadeau weg te geven of om iemand mee te verrassen. Zo heb ik laatst een meisje geholpen die haar ouders op een speciale manier wilde bedanken voor alle goede zorgen. Ik heb hiervoor een grote doos ontworpen waar ze in kon staan en hiermee zijn we naar haar ouders gereden. Ik heb toen aangebeld en verteld dat we een verrassing voor ze hadden. We hebben alles vastgelegd en er een mooie video van gemaakt. Dit was heel leuk om te doen.

Zelfs de grote namen uit de Nederlandse muziekwereld weten je te vinden?

De opdracht voor de bekende Nederlandse zanger Charly Luske was inderdaad helemaal te gek! Het contact is gelegd via zijn managementassistente Marjon Veenstra, een ‘stiefnicht’ van mij. Zijn website was met één pagina en foto hoognodig aan een remake toe en dit mocht ik voor hem doen. Ik heb ook zijn nieuwe logo mogen ontwerpen. Via Marjon kreeg ik te horen dat Charly heel blij met mij was en dat is natuurlijk een heel leuk complimentje om te krijgen.

Nee, ik heb hem inderdaad niet persoonlijk ontmoet want hij heeft het ook heel druk. De contacten gingen via Marjon maar we hebben wel het nodige mailcontact gehad. Vervolgens heb ik ook een opdracht voor Nick Bult mogen doen, hij is een van de meeste gevraagde Nederlandse popmuzikanten.

Je opdrachtgevers komen uit het gehele Hoogeland?

 De meeste opdrachtgevers komen inderdaad uit de buurt. Zo heb ik voor de organisatie van het Beach Event  posters en flyers mogen ontwerpen. Voor restaurant ZK86 in Zoutkamp heb ik een folder gemaakt en dit mocht ik ook voor Slagerij – Worstmakerij Bos in Baflo doen. Voor de  jongerenwerkers van Barkema en De Haan uit Baflo ben ik druk geweest met het maken van posters. Maar er komen via de website, waar ik mijn portfolio op het gezet, ook verzoeken binnen vanuit het midden van het land.

Wat is je meest bijzondere/mooie opdracht geweest?

De opdracht van Charly Luske was echt wel een wow-momentje hoor. Zeker omdat ik nog maar net begonnen was. Maar ook een relatief kleinere opdracht met een grote betekenis, denk hierbij aan een trouw- of geboortekaart, zijn natuurlijk heel leuke klussen om te mogen doen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je werkcarrière tot dusver?

Luske was dus een hoogtepunt maar ook de opdracht voor het Beach Event, een evenement met een grote regionale uitstraling. Via het UMCG heb ik een opdracht voor een groot bedrijf mogen doen, heel eervol inderdaad.

Dieptepunten heb ik eigenlijk nog niet gehad. Gelukkig zijn mijn opdrachtgevers tot dusver allemaal tevreden. Men zegt wel eens dat de eerste vijf ondernemersjaren het moeilijkst zijn dus een mindere ervaring zal vast nog wel komen. Soms ervaar ik wel eens tijdsdruk in de planning wanneer ik een opdracht aanneem en dan denk ik wel eens: ‘waar ben ik aan begonnen?’ Maar tot dusver is het mij altijd gelukt om de klus op tijd te klaren.

Heb je nog leuke anekdotes?

De workshop die voor mij een eyeopener geweest is, heet ‘Wake the fuck up’. Je ouders en mensen om je heen, vragen soms wel eens goedbedoeld ‘Zul je dat wel doen?’ of ‘Kost dat niet te veel geld of tijd?’. Maar als je iets heel graag wilt, moet je je niet tegen laten houden. Het feit dat rood staat voor fout (denk bijvoorbeeld aan het corrigeerwerk vroeger op school, dit gebeurde vaak met een rode pen) en groen voor goed gaat niet altijd op.

Deze workshop heeft mij heel erg geholpen. Door creatief en in mogelijkheden te denken, kun je soms veel meer dan jezelf of je naaste omgeving voor mogelijk houdt. Daar moet je je dus niet altijd door laten leiden. Wanneer je echt iets wilt bereiken, lukt het je vaak ook.

Uithuizen is voor jou ‘the place to be’?

Nee, absoluut niet. Mijn dromen zijn veel groter, ik wil heel graag wat van de wereld zien en mijn grote wens is om ooit in New York te wonen. Maar gezien mijn huidige schoolsituatie is het voorlopig prima werken in Uithuizen. Op kamers gaan in Groningen is eigenlijk ook geen optie. Binnenkort moet ik voor school een half jaar stage lopen en misschien ga ik hiervoor wel naar het buitenland. Ik ben wat dat betreft heel nieuwsgierig wat de rest van de wereld mij te bieden heeft.

Nog tijd voor hobby’s?

Sporten vind ik leuk om te doen. Ik voetbal bij de dames van Corenos die dit jaar een samenwerkingsverband zijn aangenaam met dames 2 van De Heracliden. Verder fitness ik vier keer per week bij de plaatselijke sportschool. Uiteraard is het vormgeven mijn grote passie maar ook het fotograferen trekt mij zeer. Misschien dat ik dit op termijn wel bij de onderneming trek.

Verder kan ik genieten van de kleine dingen in het leven, zoals leuke spontane dingen doen met mijn vriendinnen. En uiteraard is mijn werk ook mijn grote hobby. Ik hoef mij niet te vervelen dus. Wat dat betreft mag een week wel wat langer duren.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor spaghetti die ik zelf gemaakt heb of voor een spontaan aanbod om op vakantie te gaan. Maar het slapen zelf vind ik ook lekker chill hoor….

Waar staat Milou van der Meer over 10 jaar?

Sowieso wil ik graag een eigen locatie hebben voor mijn bedrijf en het liefst in het buitenland. Een locatie met een kleurrijk kantoor waar kinderen of potentiële klanten zelf ook lekker actief kunnen zijn zoals een eigen tekening op een T-shirt laten drukken bijvoorbeeld. Een locatie waar iedereen lekker creatief bezig is inderdaad.

Wil je verder nog iets kwijt?

Neem gerust een kijkje op mijn website www.milouvandermeer.nl, daar vind je ook mijn portfolio. En laat je in je idealen niet tegenhouden door anderen. Doe wat je echt wilt, wat je leuk vindt en geloof in je eigen dromen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, geef dus niet te snel op maar ga er voor! Dat is altijd beter dan met frisse tegenzin in een muffe kantoorruimte te gaan werken….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69