Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Janet Buikema, Zwerfafval

 Zwerfafval, dat is waar ik het over wil hebben deze keer. Ik ben geen milieufreak, en ja ook ik produceer afval. Maar waar je me nooit op zult betrappen is dat ik met opzet afval in de natuur achterlaat.

In de maand maart is er vaak een landelijke opschoondag (dit jaar de 24e). De bedoeling is dat we met z’n allen de natuur ingaan en het afval in de natuur (wat er niet hoort) op gaan ruimen. Een fantastisch initiatief van een aantal mensen die zich hier erg aan stoorden. En de natuur is gewoon naast de deur, om de hoek, op de stoep en op straat. Ik zou er wel gastlessen over willen geven op de basisschool. Het afval in de natuur. Wat kunnen we er zelf aan doen?

Ik ben zo opgevoed dat als we een papiertje van een snoepje of iets dergelijks hadden (flesjes en blikjes namen we toen nog niet mee, haha), we deze in de jas of broekzak weer mee naar huis namen en het daar in de afvalbak gooiden. Zo heb ik onze kinderen ook opgevoed. Ik vind dat namelijk normaal.

Dat plastic flesje wat nu in de berm wordt gegooid, belandt uiteindelijk via de sloot en de bredere wateren in onze zee. Na heel veel jaren drijven er uiteindelijke hele kleine stukjes plastic in diezelfde zee  wat door de dieren, vissen en vogels wordt opgegeten omdat ze denken dat het voedsel is en uiteindelijk ligt het gewoon weer op ons bord. Eet smakelijk!

Gaan jullie wel eens naar het strand?? Ik wel, ik vind het daar heerlijk. De zee, de zon (anders ga ik niet) en het zand… Als ik uiteindelijk naar huis ga, neem ik alle ‘troep’ van mezelf van de dag weer  mee en gooi het onderweg in een prullenbak of neem het mee naar huis en gooi het thuis weg. Ik heb wel eens foto’s gezien van stranden aan het eind van de dag. Dat is toch niet te geloven, en dan zie je nog niet eens wat er allemaal in zee terechtgekomen is…..

Tegenwoordig wandel ik regelmatig in de omgeving van Loppersum en iedere keer verbaas ik mij er weer over wat je onderweg allemaal tegenkomt in de bermen. Veel plastic, flesjes blikjes enz.. Laatst was er een boer op Facebook die een foto liet zien van een dode koe. Helaas was er een blikje terechtgekomen in het voer. Verschrikkelijk toch?! En deze  week, hebben jullie dat filmpje gezien van die man die in Indonesië aan het snorkelen was?? Vreselijk, al dat plastic in de zee. Er bijna geen vis meer te zien…

Wie heeft nog nooit gehoord van de plastic soep die in onze oceanen drijven?? Er drijven een aantal gigantische eilanden van plastic en ander afval in onze oceanen waar bepaalde stromingen samenkomen. Die worden alleen maar groter als we daar niks aan doen. Ach, op Facebook komen regelmatig van die filmpjes voorbij. Onvoorstelbaar soms. Ik zou willen dat ik het geld en de tijd had om mee te helpen en ergens op de wereld al die erge vervuiling terplekke te helpen opruimen. Dit lukt niet maar dichterbij huis is dat natuurlijk wel mogelijk…

Dat we in Nederland niet overal standaard plastic tasjes bij krijgen is natuurlijk al een mooi begin. En of statiegeld op kleine flesjes en blikjes nu het volgende zal worden?? Eigenlijk toch te zot voor woorden dat we beloond moeten worden om iets niet op straat te gooien?? Even terug naar het begin, het is toch niet normaal dat we afval maar om ons heen gooien? Maar we zullen het zien.

Voor een hoop producten zijn prima alternatieven te vinden. Neem je zelf al een boodschappentas mee? Heel normaal toch! En de flesjes?? Haha, mensen die mij kennen en weten wat voor werk of ik doe weten dat we daar ook hele goede vervangers voor hebben. Gewoon af en toe eens een tasje meenemen op de wandeling en het afval (van een ander inderdaad) meenemen en thuis in de afvalbak gooien. Al zou een enkeling hier een gewoonte van maken, dan helpen we de natuur toch maar mooi mee. De dieren zullen ons dankbaar zijn.

Ik vind het wel iets om eens over na te denken, en goede gewoontes doorgeven geeft iedereen toch een goed gevoel? Nogmaals: Ik ben geen milieu freak, en ja ook ik produceer afval maar waar je me nooit op zult betrappen is dat ik met opzet afval in de natuur achterlaat!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69