Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Eling Zuidhof blikt vooruit op Sunsation Live en het Dance Event

Eling, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Dat ik een geboren en getogen Middelstumer ben, dat weet je waarschijnlijk al. Ik heb inmiddels 32 levensjaren op de teller staan en woon samen met vriendin Paulien en kater Vato. Misschien behoeft de oorspronkelijk uit het Overijsselse Boskamp afkomstige Paulien nog wel enige extra introductie. Ik heb haar leren kennen in het Groninger Feestcafé Klein Amsterdam. Zij werkte er als bardame toen ik daar als DJ moest draaien. Van het één kwam het ander en inmiddels wonen we alweer enige tijd samen in Middelstum. Ze heeft haar draai hier al aardig gevonden. Zo ruilde ze haar stadse horecawerk al snel in voor het werken bij het in Middelstum gevestigde Café en Zalencentrum Vita Nova.

Zelf ben ik vanaf mijn 15e actief als FeestDJ. Dat begon ooit in jeugdsoos The Rising Sun in Middelstum en leidde in 2012 tot mijn eigen onderneming, E-ventive. Wij leveren door het hele land artiesten aan horeca, evenement en particulier. Daarnaast is E-ventive gespecialiseerd in het organiseren van allerlei evenementen. Denk hierbij aan bedrijfsfeesten, muziekfestivals en dance events. Dit alles komt natuurlijk heerlijk samen bij Sunsation Live en het Sunsation Dance Event.

Wanneer begonnen jouw Sunsation avonturen?

Mijn allereerste hand- en spandiensten voor dit evenement waren in 1998 toen de feesttent voor het eerst in Oosterburen stond. De combinatie Golden Earring en Anouk leidde tot een enorme stormloop op de kaarten en zo kon het gebeuren dat ik die avond in de kassawagen belandde om de muntjes bij te vullen. Ik was toen  twaalf jaar.

Helemaal vreemd was dit niet want ik woonde op de hoek van de straat waar de toenmalig jeugdsoos The Rising Sun gevestigd was. Ik liep daar al vanaf mijn tweede de deuren plat en wist de jongens met mijn fietsje ook te vinden toen ze in Oosterburen actief werden. Op mijn vierde verjaardag kreeg ik een tien gulden biljet van toenmalig DJ Hans Huizing voor mijn werkzaamheden in de jeugdsoos. Iets waar ik destijds apetrots op was, haha….

Het Dance Event was je eerste uitdaging?

Wel de eerste grote inderdaad. Na de Sunsation editie van 2004 ben ik naar toenmalig voorzitter Henry Koning toe gestapt met wat ideetjes. Van een Dance Event was toen nog geen sprake, de avond werd gevuld met een drive-in show met enige artiesten. Ik vond het qua opbouw en uitstraling eigenlijk niet bij de overige avonden passen en had wel wat verbetertips. Henry had toen zoiets van, werk je ideeën maar verder uit.

En zo ontstond in 2005 het Dance Event met twee feesttenten waarin verschillende soorten dansstijlen werden gedraaid. Het publiek moest in het begin nog wel even wennen aan deze omschakeling. Maar stapsgewijs groeide het Dance Event uit tot een avond die jaarlijks duizenden, voornamelijk jongere, bezoekers naar het festivalterrein trekt.

Het is voor mij een heel drukke avond maar wanneer alle artiesten gearriveerd zijn maak ik vaak een rondje over het festivalterrein. En dan kan ik intens genieten van de dansende menigte, de artiesten op de podia en de prachtige lichtshows. Samen met de andere vrijwilligers zie je dan het resultaat waar je ruim een half jaar hard voor gewerkt hebt.

Wat wil je kwijt over deze editie?

Sowieso is dit natuurlijk de dertigste editie van Sunsation, een prachtige mijlpaal. Volgens mij een van de weinige grote muziekevenementen hier in de regio die het zo lang volgehouden heeft. Dankzij deze jubileumeditie pakken we dit jaar ook wat groter uit qua line-up. Dit overigens zonder iets aan het concept te veranderen want dat staat als een huis.

Trots ben ik op het feit dat Brennan Heart hier in maart naartoe komt, hij stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Ook verheug ik mij op de komst van Jonna Fraser, een grote hiphop/rap artiest wiens concerten steevast uitverkocht zijn. Met Code Black hebben we zelfs een DJ uit Australië te pakken die hier ook al eens eerder geweest is. Hij heeft echter aan populariteit niets ingeboet. Dit is dan ook een soort van hommage aan alle DJ’s die Middelstum in de loop der jaren hebben weten te vinden.

Zelf ga je weer helemaal los tijdens Sunsation Live/Great Piano’s?

Zelf mag ik inderdaad voor de derde keer los als FeestDJ tijdens Sunsation Live. Ook weer een uniek concept dat jaarlijks meer bezoekers trekt op de vrijdagavond. Deze avond brengt de combinatie DJ versus live-band, die toch wel wat op zijn retour leek, weer helemaal tot leven.

Dit vind ik zelf altijd een bijzondere avond met veel interactiviteit tussen publiek, dj en band. Enig improvisatievermogen is hierbij vereist. Je weet immers nooit wat voor nummers de artiesten van Great Piano’s spelen want dat bepaalt het publiek door de verzoeknummers die ze indienen. Aan mij de eer om hierop in te spelen en de dansvloer vol te krijgen en te houden natuurlijk.

Deze avond heeft door het jubileum nog bijzondere verrassingen in petto?

Achter de schermen wordt nog volop gewerkt aan een speciale invulling. Sowieso krijgen de sponsoren en de betrokken instanties een aparte uitnodiging. Zij maken Sunsation natuurlijk mede mogelijk en deze avond wordt aangegrepen om ze nog eens extra in het zonnetje te zetten. Per definitie is dit altijd al een avond die bol staat van de verrassingen want zowel het publiek, de band en ik als FeestDJ weten van te voren niet wat ons te wachten staat…

Wat zijn jouw Sunsation hoogte- en dieptepunten tot dusver?

Elke avond is een hoogtepunt op zich. Neem nu de Great Piano’s. Je begint met iets geheel nieuws en je ziet zo’n avond in de loop der jaren groeien. Voor mij persoonlijk is het Dance Event nog steeds bijzonder want daar steek ik de meeste tijd en energie in. Dan is het kicken wanneer je in het begin van de avond al de lange rijen voor de feesttent ziet. Weken van te voren is er al de nodige reuring in de omgeving, zeker wanneer het programma bekend wordt gemaakt. Een succesvolle avond dus waar de hele organisatie trots op is.

Dieptepunten ken ik persoonlijk niet, ik noem ze steevast leermomenten.

Heb je nog leuke Sunsation anekdotes?

Eén gebeurtenis zal ik nooit meer vergeten. Ik weet nog dat ik tijdens het Dance Event rond twaalf uur een telefoontje kreeg van de hoofdact die om 01.00 uur op zou treden. Hij was onderweg met zijn auto gestrand bij Joure en hij kreeg hem niet meer aan de praat. Dat was even een slikmomentje inderdaad. Het is ons toen gelukt om een taxi te regelen die hem vliegensvlug naar Middelstum bracht.

Zijn voorganger op het podium speelde nog een kwartiertje door en om 01.15 uur werd de DJ voor de tent afgeleverd om vervolgens om 01.20 uur met zijn show te beginnen. Dat was voor mij de tijd om aan mijn ontspanningsborrel te beginnen die extra lekker smaakte. De taxichauffeur, die eigenlijk al vrij was, beleefde ook een bijzondere avond want dit pikte hij toch mooi even mee. Na die tijd bracht hij de DJ terug naar Joure.

Wekelijks zet je nog steeds de Groninger binnenstad op zijn kop?

Ik draai nog steeds regelmatig in de Groninger binnenstad. En zo lang ik er lol aan beleef en mijn lichaam het toelaat, hoop ik dit nog een tijdje vol te kunnen houden. Ik vind het nog altijd een eer dat ik bijvoorbeeld in Feestcafé Klein Amsterdam mag draaien. De binnenstad van Groningen is toch één van de populairste uitgaansgebieden van Nederland. En dus is het altijd volle bak.

Maar ik draai ook nog vaak op andere plekken hoor. Van Groningen, Friesland, Drenthe tot aan de Veluwe, Zuid-Holland en Zeeland. Niks is te gek. Gelukkig kennen we in ons land bijna geen afstanden.

E-ventive is net als zijn baas verbonden aan Middelstum?

Hoewel E-ventive landelijk opereert is Middelstum toch de thuisbasis. Er is genoeg potentie hier in de regio en ik vind het ook min of meer een morele verplichting om van hieruit te opereren. Ondanks dat het verleidelijk is om dit vanuit de stad Groningen te doen, hebben we onlangs een nieuwe bedrijfsruimte aan de Heerestraat in Middelstum betrokken.

Dit pand wordt gedeeld met Koos Linstra van Linstra Bedrijfsadvies, de eigenaar van dit fraaie pand. Het wachten is nog even op het laatste meubilair en dan kunnen we ook vanuit de nieuwe locatie echt los, zodat we alle bedrijfsactiviteiten nog verder kunnen ontplooien.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik heb als groot voordeel dat mijn grootste hobby, het plaatjes draaien inderdaad, onderdeel geworden is van mijn werk. Het nadeel hiervan is dat er heel veel tijd in is gaan zitten. Daardoor is het actief voetballen er bij in geschoten en hetzelfde geldt voor het aantal korte tripjes naar het buitenland. Wanneer de tijd het toelaat mag ik graag met vrienden de kroeg induiken of een voetbalwedstrijd bezoeken in het buitenland.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Een voordeel van ’s nachts werken is dat je tijdens de nachtelijke uurtjes vaak wakker bent. Maar je mag me voor 12.00 uur in de morgen wel wekken voor een bijzonder vakantietripje of een leuke boeking.

Waar staat Eling Zuidhof met Sunsation over 10 jaar?

Dat is lastig te zeggen en dit wordt van jaar tot jaar geëvalueerd. Zolang ik er veel plezier en voldoening uit haal en de agenda het toelaat, ga ik lekker door.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik wens alle bezoekers twee prachtige festivalweekenden toe in Middelstum. Tot Sunsation!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69