Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Harriët Wassink, Goede doelen en doneren: ja/nee, wat doet u?

Nadenkend waarover ik zou kunnen schrijven, krijg ik via Facebook een oproep te zien om Petra te steunen bij de “Lopen tegen Lyme”-actie. Petra is een vriendin van mijn vriendin. Ik zag haar regelmatig op de feesten en feestjes van mijn vriendin. Een mooie, lieve, warme, hartelijke vrouw. Moeder, echtgenote en ze heeft lyme.

Via Facebook en mijn vriendin volg ik het ziekteverloop van Petra een beetje. Nou, de “loop” is er bij Petra wel uit. Van bed naar slaapbank en terug, dat is het zo’n beetje. Ongelooflijk wat lyme bij een mens kapot maakt, heel veel bij Petra. Maar niet haar lieve, warme en hartelijke karakter. Vanuit haar bed steunt zij iedereen om haar heen, bereikbaar via bed of internet. En nu vraagt zij mijn en uw steun om haar team “Happy Feet” te steunen, het geld is voor haar eigen behandeling tegen lyme.

Maar op Facebook zag ik ook iemand voorbij komen die gaat fietsen tegen MS, ook zo’n verschrikkelijke ziekte. En weer iemand die zich gaat inzetten voor iemand anders. Met zijn gezonde lijf de bergen opfietsen. Als iemand die 2 keer op de Alp d’HuZes is geweest in strijd tegen kanker begrijp ik het waarom, maar ook hoeveel tijd/energie/geld het kost om zoiets op te starten, de vaart erin te houden en tot een goed einde te laten komen.

Daarom is het ook super dat een supermarkt als Plus Tuitman zijn flessenautomaat beschikbaar wil stellen. Hoe simpel kan het zijn: je flessen wegbrengen en ipv rood of groen knopje de gele knop indrukken. Geen bonnetje om bij de kassa in te leveren, maar wel een goed gevoel die best wel lang blijft hangen.

Sinds 2 jaar verkopen wij eieren aan huis, dankzij de familie Thybaut die elke keer maar weer leveren. De opbrengst daarvan gaat ook naar het KWF. Zo hebben we laatst geld kunnen overmaken op de actiepagina van Janharm Beenes. Hij volgt ons voorbeeld om de Alp d’HuZes te beklimmen, om de kanker die hij heeft overwonnen nog even een poepje te laten ruiken.

Ook zo gemakkelijk om even te doen: doneren via één SMS-je aan Artsen zonder Grenzen. Heel simpel, toets in ARTS en verzend het naar 4333. En je hebt net even €3 gedoneerd. Je ziet het niet, je merkt het niet, het gaat zo van je beltegoed af. En weer een goed doel geholpen in hun strijd tegen ziekte, uitdroging en verhongeren.

En u kunt ook nog doneren aan een hondje of poesje uit Spanje, Roemenië, Turkije of Hongarije. Zij worden met busjes vol hierheen gehaald, opgevangen, verzorgd en weer klaar gemaakt voor adoptie. Soms heeft zo’n beestje ook nog een operatie nodig, daarvoor wordt dan een crowdfunding gedaan en bijzonder betrokken dierenliefhebbers aangeschreven om nog een extra donatie te doen voor deze diertjes.

Ik zou ze allemaal willen helpen, maar er zijn meer goede doelen dan dat ik geld verdien. Ik  vraag me wel eens af wat anderen doen? Schenken? Vergeten? Wat helpt om iemand te laten doneren? Ach, ik denk maar zo: iedere € is er één. En vul mijn potje bij de deur met euro’s voor de collectanten die straks weer komen gaan. Ik zet de lege flessen klaar om morgen even naar de flessenautomaat van de Plus te brengen waar Rob Ellens achter de donatieknop ligt te wachten.

Ik doneer €10 aan het zoontje van Petra die voor zijn moeder 2 uur gaat lopen met team “Happy Feet” tegen lyme en voor haar behandeling. Ik check nog even op de Facebook-pagina van Oke Hairstyling of ik nog iets gewonnen heb op de gekochte bonnetjes waarmee ik de Bedumer Winterloop steun en dus ook het UMCG Research-centrum. Ik zorg dat de eieren op voorraad blijven in het koelkastje buiten in het eierhokje. Verstuur toch nog maar dat SMS-je en breng mijn oude handdoeken en dekbedden naar het asiel in Zuidwolde.

En wat denkt u? Wat dóet u? Goede doelen en doneren: JA/NEE!

http://www.lopenvoorlyme.nl/team/happy-feet

https://deelnemers.klimmentegenms.nl/projects/grunn-moves

https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/janharmbeenes

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69