Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Elisabeth Akkerman, Gastinterview met Bert Koster van “Live your dream”

Babbelen met Elisabeth Akkerman

Bert, kun je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Bert, 45 jaar en ik woon in Middelstum. Ik woon samen met Miranda en twee bonusdochters van 11 en 16 jaar. Ik werk fulltime als schrijver en internetcolumnist, als zelfstandig ondernemer. Als grootste hobby heb ik voetbal. Ik voetbal als middenvelder bij Middelstum 4 en ben secretaris en lid van de PR-commissie bij deze club. Ook wandel ik graag met de hond.

Ik ben verknocht aan Middelstum plus directe omgeving. Eerst was dat vooral omdat ik hier alles heb, zoals familie, vrienden en mijn sociaal leven. Maar ik zie ook steeds meer de cultuurhistorie en schoonheid van het gebied met zijn kerkjes, borgen en statige boerderijen.

Je bent 5 jaar geleden als schrijver voor jezelf begonnen, hoe is dat zo gekomen?

Ja, op 18 februari 2013 heb ik mij als zelfstandig ondernemer (tekstschrijver) ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ben ik officieel met mijn website, www.bert-koster.nl, als schrijver begonnen. Toen nog vanuit de startersperiode van het UWV.

Ik was werkzoekend en hield altijd al van schrijven. Mijn vriendin heeft een bericht op Facebook geplaatst en daarin mijn wens beschreven. Vrijwel direct maakte mijn toenmalige buurvrouw voor mij een website en van daaruit ging ik aan de slag. Eerst plaatste ik oude verhalen die ik al geschreven had en in de jaren daarna heb ik het uitgebouwd tot wat het nu is.

Maar je had dus qua loopbaan een andere achtergrond?

Ja, dat klopt. Ik studeerde milieukunde aan het Van Hall Instituut in Groningen en volgde daarna nog een kopstudie Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool. Toen kwam de militaire dienstplicht, ik was één van de laatste dienstplichtigen. Een bijzondere tijd, ik heb me er niet verveeld.

Na mijn diensttijd kon ik aan de slag bij Vast Banket, waar ik al eerder gewerkt had in vakantieperiodes. Ik heb me daar met veel verschillende dingen bezig gehouden: projecten op het gebied van HACCP, milieuvergunningen, ARBO en het bedrijfsbureau maar ook als bakkerijmedewerker en inpakker. Uiteindelijk stopte het werk in verband met een reorganisatie.

En wat ben je toen gaan doen?

Toen volgden een aantal verschillende, tijdelijke klussen. Ik heb een half jaar gewerkt bij een notariskantoor, een half jaar op de administratie bij Nedmag en als medewerker bedrijfsbureau bij Synergon. Die laatste klus stopte in de proeftijd. Dat was een tegenslag, maar wel de positie van waaruit ik de stap heb gemaakt naar wat ik nu doe!

Wat is het moeilijkste en wat is het gemakkelijkste en mooiste aan je werk?

In het begin was het na een maand of drie wat rustiger met de opstartwerkzaamheden. Toen vond ik het lastig om de boer op te gaan om nieuwe adverteerders te vinden. Koude verkoop vind ik niet het mooiste onderdeel van mijn vak. Mede dankzij de steun van Miranda, die mij goedbedoeld een denkbeeldige schop onder mijn kont gaf, heb ik toen wel doorgezet en het pakket uitgebreid met social media. Dat leverde in de loop der jaren de nodige nieuwe adverteerders op.

Het schrijven zelf gaat me goed af en ook het verzinnen van nieuwe dingen om over te schrijven. Leuk vind ik de interactie met mensen en ook dat ik soms bijzondere, excentrieke personen spreek.

Heb je nog anekdotes over je werk?

Ja, ik was in het begin voor een interview in het programma Noordmannen van Radio Noord op uitnodiging van Fre Schreiber. Dat ging toen over de boeken met levensverhalen die ik wilde schrijven. Daar werd mij gevraagd waar ik over tien jaar zou willen staan. Ik zei destijds dat ik hoopte dat ik mij dan zelf zou kunnen redden als schrijver met mijn eigen website. Die wens blijkt dus nu, na 5 jaar, al te zijn uitgekomen!

Mooie vraag inderdaad! En waar sta je dan nu over 10 jaar?

Ik vind het prima zoals het nu is en wil graag zo doorgaan. Ik heb een ontzettend leuk vak en woon samen met mijn grote liefde. Ik hoop dat het over tien jaar nog zo is! Maar wat wel bijzonder is, is dat ik tien jaar geleden nooit gedacht had dat ik zelfstandig ondernemer zou worden.

Waarom is het voor ondernemers interessant om op jouw site te adverteren?

De website wordt goed bezocht. In 2017 waren er meer dan een half miljoen bezoekers, een groot bereik dus! Daarnaast onderscheid ik me door een persoonlijke pagina plus logo voor adverteerders, een interview en ook de bijbehorende socialmedia berichtdelingen. Dat maakt het pakket heel compleet en persoonlijk.

Waar kunnen we Bert voor wakker maken?

Voor een concert van U2 of voor een buitenlandse voetbalreis, bijvoorbeeld naar Engeland of Barcelona.

Heb je nog iets toe te voegen wat ik niet gevraagd heb?

Nou, we hebben al veel besproken. Maar wat me wel opviel is dat ik zelf altijd de vragen stel en dat ik nu merk, nu ik dezelfde vragen krijg, dat sommige vragen toch moeilijker zijn als je ze moet beantwoorden, dan wanneer je ze stelt. (Noot van de redactie: dat geldt andersom ook)!

Daarbij wil ik jou heel graag bedanken voor het idee om de rollen eens om te draaien. En voor de tijd die je hiervoor hebt willen nemen naast een drukke baan, het gezinsleven en je nieuwe activiteit als VVD-raadslid in Groningen. Tot de volgende Open Coffee Club in Ezinge op woensdag 28 februari!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69