Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Bart Rogaar, pluk de toekomst vandaag!

Ik wil graag beginnen met een bedankje aan Bert, dat ik weer een gastcolumn mag schrijven. Op het moment dat ik mij wat wil oriënteren wat betreft een onderwerp, open ik de website van Bert om nogmaals mijn eerder geschreven columns door te lezen voor inspiratie. Tijdens het openen lees ik eerst nogmaals de openingstekst op de homepage. Wat mij tijdens het lezen vooral aanspreekt is de zin: ‘weet dat de mooiste eigenschappen van de mens liggen in simpele dingen als humor, relativering, ironie en zelfspot.’ Deze zin beschouw ik vandaag de dag als een van de grootste issues binnen onze maatschappij.

Het valt mij op dat men steeds slechter relativeert. De humor wordt niet altijd meer even goed ingezien van bepaalde onderwerpen. Neem als voorbeeld de mannen van Voetbal Inside. Toegegeven dat soms uitspraken wat ongenuanceerd gedaan worden, maar de volgende dag staan de nieuwssites vol met uitspraken van mensen die het allemaal maar niet waarderen en boos zijn. Het feit dat het programma een satirische ondertoon heeft, wordt compleet genegeerd. Men ziet er de humor niet meer van in, om over zelfspot maar niet te spreken.

Het feit dat dit steeds meer opvalt komt natuurlijk vooral door de tijd waarin we leven en daarmee vooral de rol van het internet. Het internet fungeert steeds vaker als platform voor mensen die frustraties willen uiten. Dit is dus ook steeds vaker te lezen en steeds vaker denk ik dus ook: waar maken we ons allemaal druk om. Het is dus juist de humor, relativering, ironie en zelfspot die we uit het oog verliezen. Het stukje tekst van Bert op de homepage, zou als cliché gezien kunnen worden, maar wordt in een tijd van vandaag de dag steeds belangrijker. Ik zou daarom willen meegeven aan de lezers om dit stukje tekst goed op te slaan.

Er zijn afgelopen week nog twee momenten geweest waarin in mij verwonderde over ‘vandaag de dag’. Beide momenten vielen mij ten oren tijdens het autorijden, beiden op radio 1. Het eerste moment was een stukje over vloggers. Het schijnt namelijk dat in 2018, burn-outs steeds vaker voorkomt onder vloggers. Een van de vloggers gaf bijvoorbeeld aan dat wanneer een filmpje een stuk minder bekeken werd dan dat hij ervan had verwacht, dit hem enorm veel stress opleverde.

En een van de hoofdredenen is dat ‘social media’ nooit ophoudt wat dus enorm veel stress levert. Het feit dat mensen steeds vaker te zien krijgen wat anderen doen en hoe je kan leven, doet blijkbaar een gevoel van jaloezie en gemis omhoog brengen. Voor alle mensen die dus enorm veel waarde hechten aan wat andere mensen van hen denken, raad ik aan om het stukje tekst van Bert op de homepage van de website goed door te nemen. Daar staat namelijk wat echt belangrijk is in het leven.

Het tweede moment ging over ‘werkgeluk’. Het betrof de doelgroep millennials. Mensen van mijn leeftijd (28 jaar), zijn opgegroeid in welvaart en met veel mogelijkheden. In de huidige economie zijn er veel keuzes wat betreft een baan en dit maakt dat men steeds vaker naast goede voorwaarden ook op zoek is naar werkgeluk. Dit heeft als keerzijde, dat wanneer dit niet gevonden wordt, dit ook stress oplevert. Wat dus ook steeds vaker leidt tot bijvoorbeeld een burn-out. De millennials zien online hoe succesvol leeftijdsgenoten kunnen zijn en zien het als ‘falen’ wanneer het bij henzelf niet loopt zoals gewild. Opnieuw zou ik willen refereren naar het stukje tekst op de website van Bert. Ik citeer: ‘ga uit van eigen kracht en talent, maar bedenk dat het feit dat je niet meer dan je best kunt doen even simpel als doeltreffend is’.

De boodschap die ik dan ook wil meegeven in deze column, is dat je toch echt moet genieten van alle dagen in het leven. Ik weet, dat klinkt heel cliché, maar is toch o zo belangrijk!  Help een ander daar waar nodig. Of pak niet direct je mobieltje om te filmen wat je ziet, maar probeer eerst in te grijpen. Heb vooral respect voor elkaar en de keuzes die je medemens maakt!

Bedankt!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69