Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Elga Wierenga, Ruggengraat als een nat vloeitje!

De meeste mensen die mij kennen, weten dat ik (bijna) overal voor te porren ben! Dat komt, omdat ik ten eerste een ruggengraat heb als een nat vloeitje. Vraag me wat om te doen en ik kan bijna geen nee zeggen……. Ten tweede ben ik super impulsief, dat kan IK wel ff doen. En ten derde ben ik een pleaser, ik maak het iedereen altijd graag naar de zin.

Zo ben ik in totaal 35 jaar Zwarte Piet geweest. Een aantal jaren geleden vond ik het wel genoeg! Het was niet leuk meer, er veranderde teveel, de roe verdween, de oorbellen mochten eigenlijk niet meer, en dan die hele discussie over het zwart zijn van piet!!! Te idioot voor woorden! Alsof die kleintjes die er nog in geloven kijken naar de kleur van je huid….. Die kijken alleen maar of er een cadeautje voor ze in je zak zit, of misschien wel meerdere!

Toen ik vroeger klein was, geloofde ik nog echt dat als ik niet lief was geweest, ik misschien wel in de zak mee zou moeten naar Spanje! Dat begon met een zakje zout in je schoen. Sjees, ik moest echt lief zijn want dit was een teken, dat Sinterklaas écht alles wist!! Wat vond ik het altijd spannend en leuk. Zelfs toen mijn moeder samen met mij cadeautjes ging kopen, geloofde ik nog volop. Want Sinterklaas had even geen tijd, dus had hij mijn moeder gevraagd om voor hem de cadeautjes te kopen.

Als ik daar aan terug denk, vind ik het alleen maar geweldig! Geen demonstraties, discussies, blauwe, roze, rode, gele, regenboog pieten, nee gewoon pikzwarte pieten. Immers ze werden zwart omdat ze door de schoorsteen kwamen om jou je favoriete cadeautjes te brengen! Hoe tof was dat! Hoe spannend en hoe heerlijk was het als het heerlijk avondje aanbrak. Vol spanning wachten of Sinterklaas of een van zijn pieten langs zou komen, de tijd had gevonden om ook die zak bij jou thuis te brengen!

Daardoor ben ik waarschijnlijk ook zo lang zo’n Zwarte Piet geweest en vond ik het moeilijk om er mee te stoppen. Ik wilde het gevoel wat ik vroeger had, doorgeven aan al die goedgelovige kindertjes, die ook zo’n feest verdienden. Uiteindelijk stopte ik 3 jaar geleden. Maar ik bleef wel betrokken bij de groep. Ik verzorgde de sint zijn wenkbrauwen/baard en snor en schminkte her en der een piet!

Tot afgelopen november toen kreeg ik een appje of ik nog een keer Zwarte Piet wilde zijn. Pfffff, ja hoor ja. Daar komen de 3 redenen naar boven die ik genoemd heb aan het begin. In eerste instantie DENK ik NEE, kom op Elga, je bent gestopt!! Niet doen!! Maar, en daar gaat ie weer,  mijn ruggengraat voelt erg nat. Ik kan het natuurlijk wel, ze zijn dan wel gered. Voeg daar nog een dochter bij, die toevallig bij me zit als ik dat appje krijg en die zegt: ‘Kom op mam, jij hebt het al zo vaak gedaan, gewoon doen!’

Oke, ik doe het. Ik app en het staat vast! De volgende dag denk ik, KAK!! Wil ik dit wel??? Ik ben verdorie ook 50, als je zwart bent zie je des te duidelijker je rimpels. Ik word te oud voor deze Sh*t!! Oké, ik heb ja gezegd, dus ik ga er voor! Ik heb echt waar weer een super toffe dag gehad! Kinderen die verbaasd zijn dat je hun naam weet. Maar ik vind het ook belangrijk om de andere mensen te betrekken in het feest. Het is een feest voor jong en oud!! Dus kon ik ook weer schreeuwen naar de volwassenen! Want schreeuwen dat doe ik!! Ik heb wel es gehoord dat ik de lawaai piet ben!! Nou, dat snap ik!!

Maar, niet alleen op dit vlak heb ik een ruggengraat als een nat vloeitje, zeg ik dat doe ik wel ff. Vorig jaar eind januari zat ik in Vita Nova, tijdens de VRIMIBO! Voor degenen die niet weten wat dat betekent; de VRijdagMIddagBOrrel, waar ik van Mark hoor dat hij nog iemand zoekt die zijn embleempjes kan naaien op zijn carnavalsjasje! Oh joh, dat wil ik wel ff doen! Het is er uit voordat ik het door heb. Nou, dat was dus een deal!! Maar Peter en Eling hadden ook een jasje die eigenlijk ook moesten! Ach joh, geef maar aan mij!! Stomme pleaser dat ik ben!! Hoezo een ruggengraat??? Ik met die achteraf ROTJASJES naar huis!

Eerst logo’s uitprinten op canvas (jaja, ik heb mijn eigen action thuis!! Ooit eens gekocht en nu kwam het van pas!) en toen de naaimachine uit het stof gehaald. Weet ik veel hoe dat ding werkt. Hij doet niet wat ik wil, dus dan alles maar met de hand, om vervolgens in de stress bijna 24 uur met die jasjes bezig te zijn!  Alles met de hand! Doe ik wel ff!! Pffffffffff. Maar het resultaat was er naar, al zeg ik het zelf! Super toffe jasjes!! Ik zit nu wel te wachten op de nieuwe badges die er op moeten. Heb gezegd dat afgelopen weekend de deadline was. Maar hé, kijk naar mijn 3 eigenschappen!!

En dan mijn snertverhaal……  Men zegt dat ik lekkere snert maak. Tuurlijk vind ik mijn eigen snert heerlijk, maar ik denk dat een ieder dat vindt van zijn eigen snert! Weer es in Vita Nova, ja ik vind het daar leuk en gezellig en ik kom er graag! Mark (van Vita Nova en In de Valk) proeft mijn snert, en zegt dat hij in december 60 liter nodig heeft, of ik dat kan maken!! Tuurlijk, dat doe ik ff!! Kijk hierboven, mijn 3 eigenschappen.

Op het allerlaatste moment herinnert hij me eraan. Tuurlijk joh, dat kan!! Hij zorgt voor de ingrediënten en ik maak het!! Sjees… zestig liter snert, in mijn ienie mienie keukentje!! Ik regel twee tienliter pannen, krijg super grote pannen van Mark en fix het!! ‘s nachts om 3 uur is de snert klaar!! 1 Snertdag is genoeg! Hoe blij en tevreden ben ik als ik de zaterdag krijg te horen dat het goed in de smaak is gevallen! In januari nog eens veertig liter!! Doe ik voor je!! Makkie!! Afgelopen weekend nog weer es 10 liter voor mijn vrimibo vrienden. Ik vind het leuk en ben blij dat ik een ander tevreden kan stellen!

Dan nog een laatste zwakte. Ik stond op de geweldige decemberfair die georganiseerd werd door de Handels Vereniging van Middelstum. Ik stond daar samen met een cliënte en de eigenaar van de Zorgboerderij Noorddijkerstaete. Bert Koster, u allen bekend , kwam langs, en in ruil voor dat hij iets van ons kocht, moest ik hem beloven dat ik een column zou schrijven. Bij deze Bert!! Je hebt mijn ruggengraat vermorzeld want voor de dagbesteding van de zorgboerderij Noorddijkerstaete zak ik graag ineen!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69