Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Heidi van der Laan, dé vrouw achter de schermen van Klimaatgroep Holland

Heidi, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Tja, wat zal ik eens over mijzelf vertellen? Ik ben 37 jaar, geboren en getogen in Uithuizen, als dochter van de slager, maar inmiddels al weer heel wat jaartjes in Zuidhorn woonachtig. Getrouwd met Johan en samen hebben we twee zoons van zeven en vier jaar oud, Hugo en Jort heten ze. De rest komt ongetwijfeld in de volgende vragen wel aan de orde.

Wanneer en hoe ben je bij Klimaatgroep Holland terecht gekomen?

Het was eind 2006 toen ik op een repetitie van brassband Heman in Zuidwolde, waar ik in mijn 25 jaar als muzikant 13 jaar lid van ben geweest, hoorde dat ze bij Klimaatgroep Holland nog ‘iemand op kantoor’ zochten. Zelf was ik op dat moment al vier jaar als directiesecretaresse werkzaam bij Cendris BSC in Groningen. Door vele directiewisselingen was de werksituatie verre van stabiel en dit bracht de nodige koerswijzigingen met zich mee. Hier had ik het eigenlijk wel mee gehad. De tip kwam dus voor mij als geroepen.

Ik heb toen dezelfde avond nog mijn CV en sollicitatiebrief opgestuurd. Op vrijdagmorgen belde ik Harry Vaatstra, directeur Klimaatgroep Holland, keurig op met de vraag of hij mijn brief had ontvangen. Hij reageerde toen wat vlakjes. Wat ik niet wist was dat hij samen met Sieds Ploeg tijdens een werkbezoek aan Praag op hun laatste avond nog even lekker op stap waren geweest. Gelukkig mailde hij mij ’s middags terug met het verzoek om hem op korte termijn te bellen.

En dat deed ik die zaterdagmorgen waarbij we direct een afspraak voor de dinsdagmorgen hebben ingepland. Om 09.00 uur stapte ik het bedrijfspand binnen, via de achterdeur want ze waren nog bezig met de bestrating, om vervolgens om 11.00 uur met een zeer tevreden gevoel weg te rijden want ik had de baan gekregen!

Je bent met het bedrijf ‘meegegroeid’?

Klimaatgroep Holland bestond toen anderhalf jaar en ze hadden net dit pand aan de Odenseweg in gebruik genomen. Men was dus als bedrijf volop in ontwikkeling en inmiddels is Klimaatgroep Holland organisatorisch op een veel hoger peil beland. En ik ben inderdaad binnen het bedrijf meegegroeid. Inmiddels mag ik mij al weer vier jaar Hoofd Bedrijfsvoering noemen. Een zeer gevarieerde baan waarin ik mij prima op mijn plek voel.

Wat doet een Hoofd Bedrijfsvoering precies?

Ik houd mij met alles bezig wat zich niet op het technisch vlak bevindt. Hoewel we de laatste jaren stevig zijn gegroeid, hebben we nog geen aparte afdelingen voor bijvoorbeeld financiële zaken, personeelszaken, marketing of facilitaire dienstverlening. Dat zijn allemaal zaken waar ik mij mee bezig mag houden.

Ik houd mij verder bezig met verzekeringen en met ons wagenpark, ik verricht werkzaamheden op het gebied van marketing en sociale media en houd mij tevens bezig met personeelszaken, facilitaire zaken en de organisatie van beurzen waaraan wij meedoen. Een zeer breed takenpakket dus en ik ben dan ook blij met de ondersteuning van managementassistente Helma die al weer vierenhalf jaar bij ons in dienst is. Ik werk overigens vier dagen in de week en ben of woensdag of vrijdag vrij.

Wat zijn de sterke punten van Klimaatgroep Holland?

Organisatorisch gezien zijn wij een relatief klein bedrijf waardoor er sprake is van korte lijnen en dit komt de communicatie met onze klanten ten goede. Sowieso staan wij hierdoor heel dicht bij onze afnemers en dat schept een goede band. We dragen vaak specifieke oplossingen aan, toegespitst op het type organisatie waar we voor werken. Daarbij zijn we zeer innovatief ingesteld waarbij we wel zoveel ervaring hebben dat we geen installaties verkopen die nog te kampen hebben met kinderziektes.

Onze klimaatsbeheersingsinstallaties zijn sowieso energiezuinig en geluidsarm, tevens heel gemakkelijk te bedienen. Doordat we eigen producten afleveren, zijn we ook flexibel. Hierdoor zijn we met een relatief klein personeelsbestand uitgegroeid tot een grote speler op het gebied van binnenklimaatsbeheersingsinstallaties in Nederland!

Je bent onderdeel van een gezellig, voornamelijk uit mannen bestaand team?

Ik denk dat ik het best kan functioneren in een mannenwereld. Mannen zijn directer, zonder te generaliseren, minder gecompliceerd en ook qua humor liggen we vaak op een lijn. Klimaatgroep Holland bestaat al jaren uit een vaste kern van zo’n twintig medewerkers.

Wanneer ik op de vrijdag werk dan zie ik veel monteurs en installateurs tegen het eind van de middag op kantoor verschijnen om nog even met een drankje het weekend in te luiden. Dat is altijd heel gezellig. En ik heb natuurlijk veel steun aan Helma, we liggen wat dat betreft wel op één lijn, haha….

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van je Klimaatgroep Holland tijd tot dusver?

Dan denk ik direct aan ons tienjarig jubileumfeest in 2015 in de Martinikerk met tal van bijzondere artiesten. Maar we zijn ook een aantal keren gezamenlijk wezen skiën in het Oostenrijkse Obertauern, dat was heel gezellig. En ik heb binnen Klimaatgroep Holland mijn studie Bedrijfskunde aan de RUG weten af te ronden. De combinatie werk, gezin en studie was inderdaad druk maar gaf ook veel voldoening. Vaak was ik ’s avonds aan de studie en ook op zaterdagmorgen ging ik naar kantoor zodat ik rustig in de boeken kon duiken.

Over de dieptepunten heb ik lang na moeten denken. Dat is natuurlijk een goed teken. Het minst leuk vind ik het wanneer collega’s vertrekken omdat ze een andere baan hebben gekregen. Niet voor henzelf natuurlijk, het is voor hun ontwikkeling misschien wel heel goed. Maar je gaat je ook hechten aan je collega’s en voor de organisatie is het jammer dat je een ervaren kracht kwijt raakt.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Ik heb enige jaren een bestandje bijgehouden vol met anekdotes van medewerkers. De laatste tijd is dat er helaas wat bij ingeschoten want het is ideaal om hieruit te putten tijdens werkjubilea. Wanneer iemand bijvoorbeeld vijf of tien jaar in dienst is, dan wordt hier aandacht aan besteed. De jongens beneden doen een ABC-tje, Harry houdt zijn befaamde directiespeech en de dames van boven proberen elke keer iets creatiefs te verzinnen.

Zo was monteur Kees onlangs tien jaar in dienst. We hadden vragen verzonnen en via een letterspel moest Kees zijn collega’s in de juiste volgorde zetten om zo het correcte antwoord te geven. Helaas had hij te weinig vragen goed waardoor zijn cadeau onder zijn collega’s werd verdeeld. Voor Jaap Vaatstra hebben we ongeveer hetzelfde gedaan maar toen werd er gestreden om rolletjes Mentos, Jaap zijn favoriete snoepvoer. De antwoorden waren te halen uit allerlei filmpjes die in zijn vriendenkring waren opgenomen…..

Zuidhorn is voor jou ‘the place to be’?

Daar ga ik voorlopig niet weg. Inmiddels wonen we al weer veertien jaar in Zuidhorn. Groningen is dichtbij, de voorzieningen zijn prima voor elkaar en het dorp is mooi ingericht.

Ooit heb ik wel eens gezegd dat ik wel weer terug zou keren naar Uithuizen. De plaats waar ik nog steeds familie heb wonen. Ik kom er dan ook nog regelmatig maar zie mij er nu niet meer wonen. Wel geniet ik tegenwoordig meer wanneer ik via de Eemshavenweg die kant op rij. Vroeger vond ik het maar een lange en saaie weg. Mochten we ooit nog eens verhuizen, dan is Drenthe misschien wel een mooie plek om te gaan wonen.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik ben regelmatig aan het hardlopen, dat is ook goed voor mijn gezondheid. Verder besteed ik de nodige tijd aan mijn gezin. Lekker actief bezig zijn met de jongens en gezamenlijk op pad gaan bijvoorbeeld.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Laat mij maar lekker liggen…

Waar staat Heidi van der Laan over 10 jaar?

Dat is best wel een lastige vraag want je weet nooit wat er gaat gebeuren. Het werken bij Klimaatgroep Holland bevalt prima. Er is nog genoeg te doen, ik zit wat dat betreft nog lang niet in een sleur en wil me graag mee ontwikkelen met het bedrijf.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we de belangrijkste zaken wel besproken hebben. Een linkverwijzing naar onze dynamische website die volstaat met de nieuwste ontwikkelingen binnen onze branche is natuurlijk altijd goed: www.klimaatgroepholland.nl.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69