Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Eddy Huitsing, Makelaar en hypotheekadviseur

Kunt u zich heel kort even voorstellen?

Noteer bij mijn naam maar Eddy Huitsing, hoewel dat niet mijn volledige naam is. Maar zo sta ik hier in Noord-Groningen wel bekend. Ik ben op 8 augustus 1956 geboren in de Rivierenbuurt in Groningen. Dat was in de tijd dat de A7 werd aangelegd. Dat weet ik nog heel goed want ik speelde daar vroeger in die grote zandbulten die voor de aanleg gebruikt werden. Ik kom uit een gezin van drie kinderen en heb nog twee zussen. Mijn vader was eind jaren zeventig de laatste burgemeester van Uithuizen. Uithuizen ging toen samen met Uithuizermeeden op in de gemeente Hefshuizen.

Mijn lagere schooltijd bracht ik in Roden door, daarna volgde een verhuizing naar Uithuizen. In 1977 kreeg ik mijn werk in Warffum, de plaats waar ik in 1979 naar toe verhuisd ben. We hebben jarenlang aan de Pastorieweg gewoond maar wonen tegenwoordig met heel veel plezier aan De Pollen in dezelfde plaats.

Wat is uw burgerlijke staat?

Ik ben in 1978 getrouwd. Mijn vrouw is een geboren en getogen Meister die ook nog een tijdje in Siddeburen en Uithuizen gewoond heeft. Samen hebben we twee kinderen gekregen die in Groningen en Eelde wonen. Ik ben inmiddels de trotse opa van een kleindochter.

Wat is uw voormalig beroep?

Na de lagere school in Roden volgde de MAVO in Uithuizermeeden. Ik had eigenlijk geen flauw idee wat ik wilde gaan doen. Maar de keuze om naar de MEAO in Groningen te gaan, pakte goed uit. Ik was 21 jaar toen ik deze opleiding afgerond had en kon hierna gelijk aan het werk. Met zelfs de keuze uit drie werkgevers! Ik had namelijk drie sollicitatiebrieven gestuurd: naar de Rabobank in Warffum, naar de KPN in Utrecht en naar machinefabriek Nordal in Ten Post waar ze iemand op de administratie zochten. De Rabobank was de eerste die mij belde en zodoende ging ik daar aan het werk.

Mijn eerste werkzaamheden weet ik nog heel goed, dat was namelijk het inpakken van dagafschriften. Ik was er in het begin manusje van alles. Ik assisteerde bij de boekhouding, viel in als baliemedewerker en handelde de dag- en maandbalansen af. Ik heb in die tijd de nodige Nibe diploma’s gehaald. Nibe was toen dé opleider in de financiële dienstverlening. Je moet dan denken aan diploma’s op hypotheek en geld- en bankwezen. Later heb ik de opleiding voor het reisbureaubedrijf nog gedaan. Op eigen initiatief heb ik de opleiding makelaardij gevolgd. Elke winterperiode ging ik wel weer op cursus. Soms vrijwillig, soms in opdracht van de werkgever. Studeren is leuk maar er ging wel veel vrije tijd in zitten.

In 1984 werd Usquert mijn nieuwe standplaats bij de Rabobank. In 1995 kreeg ik, samen met nog een collega, een andere functie, we werden relatiebeheerder particulieren. We kwamen bij de mensen thuis om verzekeringen, hypotheken en andere bankproducten te verkopen. Later werd ik puur hypotheekadviseur. Dat vond ik leuker omdat het veel gerichter was. Al met al heb ik 28 jaar bij de Rabobank gewerkt.

In 2005 maakte ik de overstap naar een makelaardijkantoor. Ik heb vier jaar voor deze makelaar gewerkt en heb in die  tijd veel huizen verkocht en getaxeerd. Een mooie en leerzame tijd waarin ik ook de vaktest makelaardij gehaald heb. Dit gaf mij in 2009 de kans om voor mijzelf te beginnen. Ik ben als makelaar en hypotheekverstrekker als zzp-er verbonden aan Makelaardij Zuidhorn. Eén van de onderdelen van Makelaardij Zuidhorn is HTW Hypotheken en Verzekeringen, hier ben ik een van de vennoten.

Ik ben alle dagen lekker bezig en verveel mij geen moment. Dat komt ook omdat ik onder mijn eigen naam nog een belastingpraktijk heb waarbij ik voor particulieren de belastingaangifte verzorg. In de loop der jaren heb ik een mooie, vaste klantenkring opgebouwd.

Daarbij geef ik ook les via Markus Verbeek Praehep waarbij ik in de noordelijke provincies cursussen boekhouden en vastgoedlessen geef. Bij goed gevolg hebben de cursisten dan hun praktijkdiploma boekhouden gehaald. Inderdaad een breed takenpakket maar ik doe alle werkzaamheden met veel plezier. Ik ben regelmatig aan de studie om bij te blijven in allerlei vakgebieden. Hierdoor blijf ik scherp en alert.

Hoe bevalt het gepensioneerd zijn?

Van een pensionering is dus nog geen sprake. Het gaat nu prima maar hoelang blijf ik nog zo gezond? Dat is altijd de vraag natuurlijk, het kan maar zo veranderen. Om fit te blijven maar ook omdat ik het leuk vind, probeer ik dagelijks zo’n vijf kilometer te lopen. Daarnaast mag ik er graag met mijn vrouw met de caravan op uit trekken. We blijven tegenwoordig vaak in Nederland, hier zijn zoveel mooie plekjes. Ook ben ik van de spelletjes met monopoly en schaken als grootste voorkeur.

Tevens probeer ik actief te zijn in het vrijwilligerswerk. Zo ben ik al ongeveer tien jaar administrateur van een Vereniging Van Eigenaren in Uithuizen. En daarnaast penningmeester in het bestuur van Gemeentebelangen ’t Hogeland, voorheen Eemsmond. Dit doe ik nu zo’n jaartje of drie.

Wat zijn de hoogtepunten uit uw leven?

Mijn trouwdag en de geboorte van mijn kinderen en kleindochter. Voor mijzelf beginnen was ook een goede stap. Hoewel het ondernemerschap uiteraard met pieken en dalen gepaard gaat.

En de dieptepunten?

Weet je wat ik nu een dieptepunt vind in mijn woonomgeving: de aardbevingsproblematiek! Wat ik vooral erg vind is dat de afhandeling van de schade niet normaal verloopt.

Heeft u nog anekdotes en mooie verhalen?

Ik zou urenlang allerlei smakelijke anekdotes kunnen vertellen maar dat doe ik maar niet. Het gaat vaak over geld en mensen en iemand zou zich er in kunnen herkennen, dat wil ik natuurlijk niet. Ooit moest ik eens als Rabo-adviseur bij een boer langs. Bij hem op het erf liep zo’n Rottweiler die met opgetrokken lip naar mij toekwam. Voor mij een reden om rechtsomkeert te gaan. ‘Die hond doet niets!’, zei de boer toen hij mij belde waar ik bleef. Maar daar had ik op dat moment geen vertrouwen in…..

Wat zou u ooit nog willen doen in uw leven?

Genieten door vaker met de caravan er op uit te trekken. We hebben inderdaad zelf een caravan tot onze beschikking. Ik zou hiermee graag nog eens naar Denemarken gaan. Het land waar we vroeger vaak geweest zijn en het land dat me erg kan bekoren.

Waar heeft u spijt van gehad in uw leven?

Nergens van. Het leven rolt zoals het rolt. Ergens gaat het ook vanzelf. Als je mij dertig jaar geleden verteld zou hebben dat ik in de makelaardij terecht zou komen dan had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard. Maar ik ben heel blij met de diploma’s die ik toen gehaald heb, dat geeft mij de vrijheid die ik nu ervaar.

Wat zou u uw leven voor een cijfer willen geven?

Noteer maar een 8,5.

Wilt u verder nog iets kwijt?

‘De tijd gaat snel, gebruik hem wel!’ Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan en ergens is dit ook zo. Lees het boek ‘Waarom het leven sneller gaat wanneer je ouder wordt’ van professor in de psychologie aan de RUG Douwe Draaisma maar eens dat over dit fenomeen gaat.

Vroeger leek zo’n winter- of zomerperiode eeuwen te duren als je er voorstond maar tegenwoordig is een zomer in een zucht voorbij. Ook ik word dit jaar al 62. Maar het gaat gelukkig nog steeds hartstikke mooi!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69