Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Cees en Heidi Ploeg vertellen enthousiast over Ploeg Interieur Winsum

Kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Cees: “Zal ik aftrappen? Cees Ploeg dus, 52 jaar, een Stadjer van oorsprong en getrouwd met Heidi die wel wat meer over onze woonomzwervingen kan vertellen. Ik ben de trotse vader van twee kinderen. Dochter Amanda is 25 jaar, zoon Henry 22.”

Heidi: “Ik ben 48 jaar, getrouwd met Cees en moeder dus van twee kinderen. We wonen in Bedum, zelf ben ik geboren in Onderdendam. Cees en ik zijn in 1991 in Bedum terechtgekomen maar hebben tussentijds ook nog enige jaren in Onderdendam gewoond. Ik sluit niet uit dat we daar ooit weer terugkeren. Ik sta nu dus in de winkel maar ik heb een zorgachtergrond. Vroeger werkte in ik in de gehandicaptenzorg en ik heb gewerkt met mensen met een niet aangeboren hersenletsel.”

Wanneer en hoe is Ploeg Interieur ontstaan?

Cees: “Ik heb inmiddels 31 jaar werkervaring in projectstoffering en woninginrichting. Daar ben ik min of meer toevallig ingerold toen ik op zoek was naar werk. Ik kom namelijk uit een kermisgezin, we reisden vroeger heel Duitsland door maar kwamen ook wel in Nederland en Frankrijk. Als stoffeerder/woninginrichter heb ik heel veel ervaring opgedaan bij drie bazen. Toen het bij mijn laatste baas economisch gezien wat minder ging, ben ik vier jaar geleden als ZZP-er voor mijzelf begonnen.”

Heidi: “En toen kwam twee jaar geleden dit winkelpand aan Het Aanleg in Winsum vrij. Cees deed wel werkzaamheden voor de vorige eigenaar en zo hoorden we dat dit pand leeg zou komen te staan. We waren direct enthousiast en hadden zoiets van ‘we zien wel waar het schip strandt’. Zelf zat ik al enige tijd thuis zonder werk dus ik had ook zoiets van, er mag wel weer wat op mijn pad komen. Het is voor mij wel een sprong in het diepe geweest want ik had helemaal geen achtergrond in dit vak. Maar al doende leert men en door veel aan Cees te vragen, kom ik steeds meer te weten.” 

Hoe bevalt het ondernemerschap?

Volgens mij zijn we wel in een goede periode begonnen, we zijn dus optimistisch. Maar het is soms wel hollen of stilstaan hoor. En het ondernemerschap leidt ook wel tot meer kopzorgen. Maandag en dinsdag is onze winkel gesloten maar we zijn in overweging om ook op dinsdag open te gaan.

Heidi: “Dan zouden we inderdaad vijf dagen open zijn. Cees is op maandag en dinsdag sowieso vaak op pad om spullen af te leveren en om materiaal te installeren bij de mensen thuis. Hij probeert de weekenden wat meer vrij te houden maar dit lukt lang niet altijd.”

Wat zijn jullie specialiteiten?

Cees: “We houden ons met de hele woninginrichting bezig. Dus met raamdecoratie, zowel binnen (gordijnen, lamellen enz.) als buiten (zonwering), vloerbedekking in allerlei soorten en maten (karpetten en harde en zachte vloeren), zoals pvc-, laminaat-, hout- , marmoleum- en betonlookvloeren, Velux ramen enz. enz.. We zijn nog in de brainstormfase om een totaalconcept aan te bieden inclusief het stukadoor- en vloerverwarmingstraject.”

Heidi: “Het voordeel hiervan is dat je dan bij de hele woninginrichting met één persoon te maken hebt en alles door Cees kunt laten regelen. Sowieso mogen de klanten altijd een voorbeeld plank of staal meenemen zodat ze thuis kunnen kijken hoe het er uitziet. Misschien is het aanleggen van een marmoleumvloer wel onze grootste specialiteit. Toen Cees nog voor een baas werkte was hij vaak de enige die dit snel en goed aan kon leggen.”

De klanten komen van het hele Hogeland?

Je staat versteld waar de klanten allemaal vandaan komen. We hebben ze uit Uithuizen, Delfzijl, Stedum, Middelstum, Winsum, Bedum, Garnwerd, Aduard, Zuidhorn, Groningen en Zuidlaren mogen ontvangen. En via gerichte Facebookacties komen ze zelfs vanuit het zuiden hierheen om een bijzondere tapijtuitvoering op te halen. Naast mond-tot-mondreclame werken we dus ook met gerichte Facebookreclame. Zo geven we in deze januarimaand bij de aankoop van een pvc vloer elke 8e vierkante meter gratis weg.

‘Welkom in de wereld van de creativiteit’ is jullie slogan. Hoe werken jullie hieraan?

Als klanten er voor open staan, mogen we ze graag op andere ideeën brengen. Zo was er ooit een echtpaar die hun Bed & Breakfast met een bordeauxrode kleur wilde inrichten. Wij hebben ze een mosgroene kleur aanbevolen, dit paste veel beter in hun woonomgeving. Uiteindelijk zijn ze overstag gegaan en ze waren heel tevreden met het eindresultaat. We denken dus bij twijfel graag met de mensen mee!

Hoe is jullie onderlinge taakverdeling?

Heidi: “Cees is dus veel op pad en ik sta drie dagen in de winkel. Cees krijgt af en toe hulp van onze zoon Henry die dan hand- en spandiensten verleent. Lianne Went staat wekelijks ook één of twee dagen in de winkel. Zij is hier begonnen als stagiaire maar pikt dingen heel snel op. Wat betreft het administratieve gebeuren houdt Cees zich bezig met de offertes terwijl ik mij wat meer op de administratie richt.”

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Ploeg Interieur tot dusver?

Met Ploeg Interieur maken we een mooie, gestage ontwikkeling door. Jaarlijks weten we dus onze omzet en klantenkring te vergroten. Met klanten die dus van heinde en verre ons weten te vinden. We hadden onze winkel nog niet open of de eerste grote klant had zich al aangediend. Dit geeft je als onderneming natuurlijk direct een mooie boost. We leveren altijd goed en netjes werk af. Eventuele foutjes worden direct hersteld.

Bij dieptepunten moet je denken aan klanten die niet betalen, dit is natuurlijk heel vervelend. Sowieso hadden we in het begin te kampen met het faillissement van de vorige eigenaar. Dit werkte ook voor ons nog een tijdje door. Soms worden we ook nog als een onderdeel van ID Wonen gezien, onze buren op nummer 6. Dit is natuurlijk niet het geval, wij zijn immers een zelfstandige interieurwinkel, hoewel we elkaar wel goed aanvullen.

Hebben jullie nog leuke werkanekdotes?

Cees: “De overname van de winkel is snel gegaan. Hierdoor moesten we in het begin ons eigen huis gebruiken als opslagplaats. Dan lagen de rollen tapijt maar zo bij ons in de woonkamer. Aan Heidi de dankbare taak om hier dan om heen te stofzuigen.”

Heidi: “We hebben lol genoeg in de winkel, ook met onze klanten. Het komt regelmatig voor dat klanten waarbij Cees de woninginrichting heeft verzorgd hier enige weken later nog even komen bijpraten onder het genot van een kopje koffie. De koffie staat sowieso altijd klaar in onze gezellige winkel. Amanda is vrijdag vrij van de dagbesteding en zij voorziet dan onze klanten van koffie.”  

Bedum is voor jullie ‘the place to be’?

Heidi: “Voor Cees is Bedum wel ‘the place to be’ geworden. Zelf ben ik verknocht aan Onderdendam. We zijn naar Bedum terugverhuisd om de kinderen, want we woonden namelijk aan een weg waar vrij veel verkeer langs kwam.” Cees: “Wij hebben nog een opslagloods in Onderdendam. Mocht er ooit nog een boerderijtje vrij komen die we kunnen huren of kopen met daarin de nodige opslagruimte dan zie ik ons nog wel weer terugverhuizen naar Onderdendam.”

Nog tijd voor hobby’s?

Cees: “Wekelijks probeer ik wel even een bezoekje te brengen aan Gerrit Koning zijn kroeg in Bedum, even weer gezellig bijpraten. En ik mag graag naar films en series kijken.” Heidi: “Even met Amanda met de trein naar Delfzijl of Groningen om te winkelen of een bioscoopje te pakken of gewoon ergens wat drinken vind ik altijd erg gezellig. En ik mag graag met onze hond Nozem wandelen en ouwehoeren. Hij is ook vaak in de winkel te vinden. Zie hem maar als onze ‘3e kind’, haha….”

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

Heidi: “Een frikandel speciaal!” Cees: “Die moest ik inderdaad nog wel eens voor haar meenemen na mijn bezoekjes aan Jeroen Doeven toen hij nog in “De scheve toren” in Bedum werkte. Ik kwam daar op maandag vaak om te klaverjassen. Zelf slaap ik ’s nachts liever. Ik ben een vrij lichte slaper waardoor ik bij het minste of geringste wakker word.”

Waar staat Ploeg Interieur over 10 jaar?

We hopen dan nog steeds een gezond bedrijf te hebben hier aan Het Aanleg in Winsum. Maar dat blijft koffiedik kijken natuurlijk. Hopelijk hebben wij tegen die tijd iemand in dienst die ons bedrijf over kan en wil nemen. Henry heeft deze ambities namelijk niet. Hierdoor kunnen we dan misschien ook wat vaker vakantie nemen. Vorig jaar zijn we al met al één week naar Mallorca geweest, meer tijd was er niet om vrij te nemen….

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Kom gerust eens bij ons langs in Winsum. De koffie staat altijd klaar in onze winkel. En neem gerust eens een kijkje op www.ploegwonen.nl. Daarop staan de nodige ‘actiefoto’s’ en mooie aanbiedingen!   

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69