Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Rowan Rozema, doelpuntenmachine uit Leens

Rowan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Rowan Rozema dus, 24 jaar, geboren en getogen in Leens. De plaats waar ik altijd gewoond heb, ik ben een echte ‘Leenster’ dus. En sinds een jaar samenwonend met Rebacca. Ik ben sinds kort als bouwkundig medewerker begonnen bij Bouwadviesbureau Van Maaren in Leek na nog niet zo lang geleden mijn MBO opleiding bouwkunde te hebben afgerond.

Hoe is het met je blessure?

Dat gaat nu weer de goede kant op. Maar ik kon maandag 30 oktober direct met mijn nieuwe baas bellen dat ik voorlopig niet zou komen. In de verloren thuiswedstrijd tegen Sios kopte ik in de 90e minuut de 1-2 binnen maar toen raakte de keeper mij wel vol op de arm. Ik heb de wedstrijd nog uitgespeeld maar onder de douche voelde ik al wel dat het niet goed zat.

En dus moest ik direct door naar het ziekenhuis. Daar constateerden ze dat mijn arm gebroken was, dat werd dus gipsen geblazen. Het gips is inmiddels verwijderd. Gelukkig zijn er in de tussentijd de nodige wedstrijden afgelast waardoor ik maar vier matches gemist heb. Volgende week wil ik weer voorzichtig los gaan tijdens ons traditionele zaalvoetbaltoernooi in Leens. Wat dat betreft was dit ook wel een pechjaar want in februari schoot mijn schouder uit de kom. Dat kostte mij ook enige weken.

Enig idee hoeveel goals je in 2017 gemaakt hebt en wat is je geheim?

In dit seizoen sta ik op dertien competitiegoals uit zes wedstrijden. En het klopt dat ik vorig seizoen de Ommelander topscoordersbokaal gewonnen heb met 35 goals. Vooral de laatste competitiewedstrijd tegen GRC was hierin cruciaal. We moesten deze winnen om nacompetitie te ontlopen. Dit lukte uiteindelijk met een zwaarbevochten 6-3 overwinning waarbij ik alle goals wist te maken. Dit jaar zal ik dus tussen de 25 en 30 goals gemaakt hebben. In mijn hele carrière bij de senioren zijn dit er bijna 150. Ik ben op mijn 17e bij het eerste gekomen.

Wat mijn geheim is? Geen flauw idee, ik doe alles op gevoel zonder er al te veel bij na te denken. De trainers moeten mij ook niet vol stoppen met instructies, laat mij maar gewoon als diepste spits fungeren. Voormalig goalgetter van FC Leo, Peter Tuit, zei ooit eens tegen mij: “Door elke onnozele meter die je maakt, kun je voor de goal net een stap te laat zijn!” Deze les heb ik in mijn oren geknoopt. Ach, ik ben ook ‘zo lui als de deuvel’. Ook alle credits voor mijn medespelers dus die mijn gebrekkige conditie en loopvermogen compenseren en hierdoor extra meters moeten maken.

Voetbal is je met de paplepel ingegoten?

Dat klopt, mijn vader was vroeger trainer en jeugdleider en nam mij altijd mee naar de jeugdtrainingen. En dus kon ik op vierjarige leeftijd al mooi de eerste ballen raken. Ik was geloof ik vijf jaar toen ik lid werd van FC Leo, ook mijn oudere broer zat toen op voetbal. Daarbij waren we altijd buiten op straat aan het voetballen. Dat zie je tegenwoordig toch helaas een stuk minder.

Hoe zit het met je ambities?

Ik ben niet heel ambitieus maar heel af en toe denk ik ook wel eens: ‘moet ik mijn hele voetbalcarrière bij FC Leo blijven?’ Ergens wil ik ook wel eens kijken waar mijn plafond ligt. Maar eigenlijk ben ik meer van de gezelligheid en dat zit hier wel snor.

FC Leo is een prachtige club?

Dat is helemaal waar en ik ben er groot geworden. Eigenlijk is het één grote vriendenclub. Ik voetbal bij het eerste al jaren samen met jongens waarmee ik al in de D-junioren speelde. Inmiddels ben ik zelf weer jeugtrainer/-leider geworden bij JO-17, of te wel de B-junioren. Hier ben ik dit jaar weer mee begonnen na een aantal jaren door studiedrukte te zijn gestopt.

Daarnaast ben ik ook altijd in voor het organiseren van feestjes. Zo regel ik samen met onder andere Tjipco Werkman en Marcel Kadijk in juni altijd het Open Air voetbaltoernooi. Een soort van zaalvoetbal op het veld met kleine partijtjes. Dit jaar was de vijfde editie en deze werd extra groot aangepakt met een soort van feesttent met podium en band. Bij de organisatie van het zaalvoetbaltoernooi tussen Kerst en Oud en Nieuw ben ik ook nauw betrokken. Het is goed een vinger in de pap te hebben bij dat soort feestjes…..

Jouw vriendin vervult tijdens de nieuwjaarsreceptie een belangrijke (cabaret)rol?

Rebacca doet binnenkort inderdaad voor de derde keer mee aan het inmiddels legendarische cabaretduo Tomasvaer en Pieternel. Samen met eerste elftalbegeleider Tjipco Werkman wordt het afgelopen voetbaljaar in dichtvorm besproken. Ook alle elftallen moeten dan een stukje opvoeren. Dit is misschien wel het mooiste feest van het jaar. Het klopt dat de voetbalhumor af en toe op het randje is maar de bedoelingen zijn altijd goed, haha.

Nee, Rebecca voetbalt hier niet want bij FC Leo is geen damesteam. Wel is ze bij EKC actief. Maar ze kent de club inmiddels door en door en ze traint de JO-9 bij ons. Daarbij is ze vaak in de kantine te vinden dus ze kent zo langzamerhand alle ins en outs wel van de club.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je voetbalcarrière tot dusver?

Het kampioenschap in 2015 waardoor we weer 3e klas konden voetballen springt er misschien wel boven uit. En dat Feyenoord dit jaar kampioen werd natuurlijk, ook geweldig. In mijn eerste jaar in het 1e volgde ook direct een promotie via de nacompetitie, dat was een geweldig begin van mijn seniorentijd.

Over het dieptepunt hoef ik niet lang na te denken. Het dodelijk ongeval van onze aanvoerder Mart Buikema in 2013 heeft er stevig ingehakt. Niet alleen voor ons als eerste elftal maar dit had een grote impact op de hele vereniging. Die dagen kan ik nog heel goed terughalen, hoewel het toch al enige jaren geleden is. Ik kon Mart dan ook goed, we gingen regelmatig met zijn allen op stap. Naast mijn kameraad was hij ook nog eens een oud-collega. Zoiets hoop ik nooit meer mee te moeten maken!

Heb je nog leuke voetbalanekdotes?

Vroeger konden tegenstanders nog wel eens het bloed onder mijn nagels vandaan halen, tegenwoordig is het eerder andersom. Wat dat betreft leer je in de loop der jaren ook uit te delen en is het niet alleen maar incasseren. Maar jij wilt natuurlijk bijzondere verhalen? In het jaar dat we kampioen werden, konden we de eerste periodetitel pakken uit bij Ropta Boys. Een vereniging uit Oosternijkerk, net over de Friese grens. We hadden het feest na die tijd al geregeld met een optreden van de Schuimhappers als toetje.

De wedstrijd werd echter bij een 1-1 stand vlak voor rust gestaakt toen de scheidsrechter een spierscheuring kreeg. Er was op korte termijn geen vervanger te vinden. En dat terwijl naaste concurrent Opende tegen de nummer laatst Drogeham moest. We zagen ons periodefeestje al in rook opgaan maar vervolgens sijpelden berichten door dat Opende achterstond. Dat waren nog enige spannende minuten langs het veld maar vervolgens hoorden we dat Opende inderdaad verloren had en werd het alsnog groot feest in de kantine.

Leens is voor jou ‘the place to be’?

Absoluut, ik zou niet weten waar ik anders moet gaan wonen. In Middelstum misschien? Nee man, hier heb ik alles wat ik nodig heb om gelukkig te zijn. Dat zit hem vooral in de mensen die er wonen. Het enige wat ik hier mis is een kroeg. Het liefst eentje die tot 06.00 uur open is….

Nog tijd voor hobby’s?

Dat is dus het voetballen en het sociale gebeuren er om heen. Ik ben op dinsdag- en donderdagavond op het voetbalveld te vinden en op vrijdagavond zaalvoetbal ik nog met een stel vrienden. Dat is ook altijd heel gezellig. En dus loop ik zaterdagmorgen vaak met een duffe kop op het complex rond om met de jeugd op pad te gaan.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Laat mij maar lekker liggen. Maar als het toch moet gebeuren doe mij dan maar een droge worst met een flesje bier en een potje Fifa…..

Waar staat Rowan Rozema over 10 jaar?

Zou ik dan verstandiger wezen? Zal ik dan nog steeds in het eerste voetballen? Een echt sportlichaam heb ik niet. Misschien zaalvoetbal ik dan alleen nog maar wat. Dat klinkt wel ver weg hoor, dan ben ik al 34. ‘Misschien heb ik dan zelf al wel kwoajong’n’.

Wil je verder nog iets kwijt?

Meer vrijwilligers bij de club zou geen overbodige luxe zijn. Als het er op aan komt zijn het vaak dezelfde personen die de kar trekken. Verder moeten mensen zich niet zo druk maken, ‘ik hou niet van geneuzel’. Toeschouwers zijn altijd welkom hoor op ons sportpark, het is hier gezellig. Je hebt zelf kunnen ervaren dat we lekkere koffie schenken. En iedereen natuurlijk al een goed uiteinde toegewenst!

Waar FC Leo aan het eind van het seizoen eindigt? We staan nu 5e, mocht dat aan het eind nog net zo zijn dan ben ik dik tevreden. Of oud ploeggenoot Stan Buikema, tegenwoordig spelend bij VV Winsum, moet volgend seizoen terug willen keren. Telkens wanneer hij hier op het sportpark verschijnt dan komen wij al met overschrijvingsformulieren aanlopen. Wanneer hij aangeeft terug te keren dan worden wij kampioen! Daar sta ik met mijn ploegmakkers garant voor, haha….

(Foto’s afkomstig van Facebookpagina Rowan Rozema)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69