Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Siebe Zwerver, gunt alle ‘zwervers’ in Groningen een mooie kerst…..

Siebe, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Siebe Zwerver, 47 jaar, getrouwd met Inge en samen hebben we drie kinderen. Ik ben geboren in Groningen, opgegroeid in Roden en ik woon nu ongeveer al 25 jaar in deze contreien. De laatste jaren inderdaad in ‘Scheepsjoagcity’ Onderdendam. Ik ben qua werk ooit begonnen als verkoper om vervolgens als accountmanager/salesman aan de slag te gaan. Dit werk heb ik ongeveer twintig jaar gedaan bij een tweetal bedrijven waarvan één in Amsterdam gevestigd was.

Ik heb vijf jaar geleden een bewuste keus gemaakt om als zelfstandige verder te gaan. Achteraf gezien is dit een heel goede keus geweest. Eigen baas zijn heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen maar de vrijheid die ik nu geniet is voor mij een enorme stimulans om er het beste uit te halen.

Hoe ben je bij Straatwijs terechtgekomen?

Eind 2016 las ik een oproep van Eline Tuinman die een ondernemer zocht om haar ideeën verder uit te werken. Ik kende Eline vanuit mijn tijd in het Open Hof, de dagopvang voor dak- en thuislozen in Groningen. Ik heb namelijk enige jaren vrijwilligerswerk voor deze organisatie gedaan. Eline wilde een soort van platform lanceren waardoor alle hulpverleningsinstanties overzichtelijk in kaart gebracht zouden worden. Zelf heb ik met ‘Groene Zaken’ ook een dergelijke website opgesteld en ik had dus ervaring met het concept.

Haar idee sprak mij dus heel erg aan, ook gezien mijn eigen ervaringen in de hulpverlening. Gezamenlijk hebben we vervolgens besloten om Straatwijs op te richten. Om in aanmerking te komen voor een subsidie moesten we snel spijkers met koppen slaan. En dus zijn we in januari 2017 naar de notaris gegaan om Stichting Straatwijs op te richten. Met als doel het vergroten van de zelfredzaamheid van dak- en thuislozen en het koppelen van de juiste hulp aan de hulpvragen die er zijn.

Wat doet Straatwijs precies?

Die juiste koppeling komt op onze website (www.straatwijs.com) tot stand. Alleen al in de stad Groningen zijn zo’n tachtig hulpverleningsinstanties actief, ieder met zijn eigen sterke punten. Zo richt de een zich meer op gezondheidskundige aspecten terwijl een andere instantie iets kan betekenen op financieel of op werkgebied. Door een stappenplan te doorlopen kom je vanzelf bij de hulpverlenende instantie die je het antwoord kan geven op een specifieke vraag. Onze ervaring leert dat ook thuis- en daklozen prima met deze website uit de voeten kunnen. De meesten hebben zelf een smartphone en kunnen zich goed redden in de digitale wereld.

Daarnaast heeft Straatwijs met Straatwens een platform die wensen van thuis- en daklozen kan laten uitkomen. Door deze vaak bijzondere wensen is onze naamsbekendheid ook een stuk groter geworden. We proberen maandelijks een wens uit te voeren en hebben tot dusver zo’n tien kunnen vervullen. De eerste wensen heb ik via Open Hof binnen gekregen door briefjes op tafel neer te leggen waarop de bezoekers hun wens konden noteren.

Binnenkort kunnen we met Straatwens gebruik maken van de hulp van een achttal studenten van de Hanzehogeschool, het gaat om tweedejaars studenten psychologie. Zij zullen de thuis- en daklozen in koppeltjes van twee actief gaan benaderen.

Kun je voorbeelden geven van Straatwensen?

De eerste wens was van iemand die heel graag een keer een concert van de gitarist van Bruce Springsteen, Little Steven inderdaad, bij wilde wonen. Wij hebben er voor gezorgd dat dit kon toen Little Steven voor een concert in Amsterdam neerstreek. De tweede wens leverde veel publiciteit op toen een dakloze aangaf dat hij graag een keer met een luchtballon mee wilde. Tijdens deze luchtreis stapten ook verslaggevers van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden in.

Dit zijn meer individuele wensen maar we proberen ook voor het collectief wat te doen. Toen het fruitproject in het Open Hof om financiële redenen dreigde te stoppen, waardoor deze mensen geen gratis fruit meer konden krijgen, hebben wij naar financiële middelen gezocht om dit toch door te kunnen laten gaan.

Jullie hebben ook een leuke kerstactie toch?

We hebben net een tweetal dagen gehad waarbij de thuis- en daklozen gratis naar de kapper konden. Want ook voor deze mensen is het heel waardevol om er tijdens de feestdagen verzorgd uit te zien. Tijdens de feestdagen krijgen ze vaak genoeg te eten, zo weet ik uit ervaring. Er zijn meerdere instanties die zich hier sterk voor maken. Vandaar deze actie waaraan een zestal kappers hun medewerking verleenden waardoor in totaal zo’n dertig mensen geholpen konden worden.

Het leuke is dat de Duitse zender ZDF lucht heeft gekregen van deze bijzondere actie en hiervan opnames heeft gemaakt. Hierbij mocht ik een interview geven dus ik ben zeer benieuwd hoe dit met de  Duitse synchronisatie klinkt. Het programma wordt vanmiddag (19-12) om vier uur uitgezonden. Niet bepaald primetime inderdaad maar toch zitten dan zo’n drie tot vijf miljoen Duitsers aan de buis gekluisterd….

Je dochter zit ook in het team?

Mijn dochter Annemarijn mag graag fotograferen en heeft vooral in het begin hand- en spandiensten verleend door gerichte foto’s te maken. We zijn nu bijna zo ver dat we twee nieuwe bestuursleden kunnen introduceren. Hopelijk worden Eline en ik hierdoor wat ontlast want ook Eline heeft naast deze werkzaamheden gewoon een baan wat natuurlijk ook de nodige tijd in beslag neemt. Door haar onlangs afgeronde studie in de hulpverlening is ze met deze problematiek in aanraking gekomen.  

Je bent ook de oprichter en eigenaar van ‘Groene Zaken’?

‘Groene Zaken’ is vijf jaar geleden ontstaan en is hét online platform voor bedrijven die duurzaam willen ondernemen. Kijk gerust eens op de website www.groenezaken.com om te kijken wat het precies inhoudt. Inmiddels hebben zo’n 2500 bedrijven zich bij ons aangesloten. Verreweg de meeste bedrijven komen uit Nederland maar inmiddels hebben zich ook enige ondernemers uit België en Duitsland bij dit platform aangesloten.

Op duurzaam gebied hebben bedrijven elkaar nodig. Energiebedrijven die bedrijfswagens nodig hebben kunnen dit extra kracht bijzetten door bijvoorbeeld elektrische wagens aan te schaffen. Via ons platform kunnen duurzame bedrijven elkaar vinden. Zo kan duurzame kleding natuurlijk ook als bedrijfskleding worden gebruikt.

Ik ben vooral dit jaar zeer tevreden over de ontwikkeling van ‘Groene Zaken’. Steeds meer bedrijven sluiten zich bij ons aan. Ik trek er ook regelmatig met ondernemers op uit naar het buitenland om te kijken hoe buitenlandse bedrijven zich met duurzaamheid bezighouden. Zo gaan we in januari bijvoorbeeld met een groep van twintig personen naar Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. In februari volgt een trip naar Oostenrijk terwijl we in juni Denemarken aan gaan doen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Straatwijs tot dusver?

Ik vind de twee collectieve wensen (die van het fruit en het naar de kapper gaan) toch wel hoogtepunten omdat je hierdoor goed kunt zien wat dit met mensen doet. Ze voelen zich hierdoor direct een stuk beter, ook door de extra aandacht die dergelijke acties te weeg brengen.

Als dieptepunt beschouw ik de rol van de gemeente Groningen tot dusver die Straatwijs niet echt omarmt. Zo hebben ze bijvoorbeeld een subsidieaanvraag afgewezen omdat ze ons niet innovatief genoeg vinden. Die reactie betreur ik, ook al omdat we tot dusver alleen maar positieve geluiden gehoord hebben.

Heb je nog leuke (Straatwijs)anekdotes?

Onlangs kwam er een bijzondere wens bij ons binnen. Iemand wilde graag een hotelovernachting met de mooiste vrouw van Groningen hebben. Maar daar wij niet weten wie de mooiste vrouw van Groningen is, hebben wij deze wens nog niet in behandeling genomen, haha. Een borstvergroting is op zich niet zo’n uitzonderlijke wens maar het verhaal wordt al anders wanneer ik je vertel dat de aanvraag door een man werd ingediend.

Onderdendam is voor jou ‘the place to be’?

Ik woon er momenteel met heel veel plezier maar zou ook in de stad Groningen prima kunnen wonen. Wat dat betreft ben ik ook niet echt een type die zich aan allerlei dorpsverenigingen verbindt. Inge staat hier inderdaad heel anders in. Ik zie ons dan ook op korte termijn nog niet verhuizen.

Nog tijd voor hobby’s?

Nee, vooral Straatwijs vergt veel vrije tijd, daarbij heb ik ook niet zoveel hobby’s. De buitenlandse uitstapjes weet ik zeer te waarderen en af en toe een partijtje golf is ook niet verkeerd. Of even lekker rondtoeren met de auto. Verder is mijn werk ook hobby.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Doe maar niet. Mijn nachtrust is mij wat dat betreft heilig. Een keer uitslapen op zijn tijd vind ik dan ook helemaal niet erg.

Waar staat Straatwijs over 10 jaar?

Het platform Straatwijs is gemaakt om nog veel breder te worden. Het zou geweldig zijn wanneer we een platform voor heel Nederland zouden kunnen bieden waarbij alle hulpverlenende instanties zijn aangesloten. Dat leidt ongetwijfeld tot nog meer impact en een snellere hulpverlening. Er is nu al interesse vanuit andere gemeenten. Misschien kunnen we met de hulp van onze nieuwe bestuursleden nog meer daadkracht tonen om thuis- en daklozen nog actiever te benaderen.

Wil je verder nog iets kwijt?

We zijn nu druk bezig met een inzamelingsactie voor sjaals, sokken, handschoenen en mutsen. Met de wintermaanden voor de deur is dit geen overbodige luxe. Via de link www.straatwijs.com/straatwens kun je meer informatie over deze actie verkrijgen. Tot slot wiens ik natuurlijk iedereen prachtige feestdagen toe vol met hartverwarmende momenten met elkaar…… 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69