Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De verhalen achter de website, deel IV

Ook in 2015 vonden weer een veertigtal pensionadoverhalen hun weg naar de virtuele wereld. Het jaar begon direct al zeer indrukwekkend toen Kor Hofman terugkeek op zijn oorlogsjaren. Als vergeldingsmaatregel werd hij in Bedum zomaar van straat opgepakt om vervolgens naar een concentratiekamp in Oost-Duitsland te worden afgevoerd. Daar ontsnapte hij enige keren aan de dood. Kippenvel op de armen toen hij aan het vertellen was. Ook over de terugtocht die lopend en per fiets over een afstand van 600 kilometer afgelegd werd. Het zat meneer Hofman nog steeds diep, even had hij zelf zijn emoties niet meer onder controle. Een verhaal dat verteld moet blijven worden…..

Moeders

Even verderop zie ik het levensverhaal van mijn moeder staan. Dat levert warme herinneringen op. Moeders moest enigszins geholpen worden maar was verbaasd toen ik haar het verhaal voorlas. ‘Heb ik dat allemoal zegt?!’ Jazeker, maar wel in twee etappes. Toen Aukje halverwege het interview binnen kwam met de vraag of moe wilde wandelen, was ze rap vertrokken. Naast mijn moeder is ook Elina Willems-Wiersma uit Kantens ons helaas al ontvallen.

Later dat jaar ging ik in dezelfde Hippyhoes bij mevrouw Honderd langs die als een tweede moeder voor mij was, toen mijn eigen moeder enige weken in het ziekenhuis moest liggen. Oude ‘Micky Mouse’ verhalen over stamppot boerenkool kwamen weer boven drijven…

Prachtige locaties

Ik kwam in 2015 op de mooiste plekjes in de provincie, daar zorgde ik wel voor. Bij Haiko Bakker bijvoorbeeld die een prachtige tuin aangelegd heeft vol met allerlei vijvertjes en bijzondere bouwsels. Daar zou ik zo uren in rond kunnen dwalen. Molen ‘De Goliath’ in de Eemshaven is ook iets fraais. Wanneer je op de Tomtom vertrouwt kom je ergens in de prairie tot stilstand maar gelukkig was ik toch nog op tijd om de mooie molenaarsverhalen van Ida Wieringa te noteren.

Zoutkamp is ook zo’n plaats waar ik heel graag heen mag gaan. Aan de oevers van het Reitdiep mocht ik prachtige vissersverhalen optekenen bij Vijko Lukkien. De man die met lede ogen aanziet dat de visserij het steeds moeilijker krijgt. Iets waar ook zijn varende zoons mee te kampen hebben.

Iconen

Het is altijd leuk wanneer je prominenten voor de denkbeeldige microfoon mag interviewen. Wat te denken van ridder Henk van der Velde die voor al zijn vrijwilligerswerk een mooie blijk van waardering kreeg namens de toen nog Koningin Beatrix. Ergens is Carel Bloemhoff ook een icoon. Ik kom de oud voorzitter van FC Leo maar ook oud wethouder van De Marne nog steeds tegen langs de velden. De krasse knar, met alle respect genoteerd hoor, heeft nog steeds een uitgesproken mening.

Als cartoonist is Kees Willemen een icoon. Zijn tekeningen vonden regelmatig hun weg in gerespecteerde landelijke dagbladen. Een van zijn dieptepunten zal ik nooit meer vergeten. Hij vertelde mij namelijk dat de vermoorde vrouw in de bekende Deventer moordzaak zijn zus bleek te zijn. De Deventer moordzaak is een nationale kwestie geworden en daarbij ook nog een van de langst lopende zaken uit de geschiedenis van het Nederlands strafrecht….

Trijntje Bullema was een pensionadogast die bepaald geen blad voor de mond nam. De vrouw van Albert Arends nam ons moeiteloos mee terug in de tijd met allerlei winkelverhalen en natuurlijk mochten de bingoavonturen ook niet ontbreken. Want de bingo-avonden onder leiding van Trijn Arends waren legendarisch, daar wordt nu nog steeds over gepraat….

Sporticonen

Sporticonen waren er ook genoeg in Pensionado’s 2015. Scheidsrechters bleken dat jaar in de vertelstoel te zitten. Simon Bolt fluit op zijn 74e nog steeds vrolijk zijn wedstrijdjes. Hetzelfde geldt voor de Onderdendammer prominent Bert Zwerver die als altijd gedecideerd de negentig minuten volblaast. Dorpsgenoot Eddy Buisman fietst nog steeds duizenden kilometers per jaar. Zou hij inmiddels Amerika al van ‘coast to coast’ doorcrosst hebben?

Ook bekende voetbaliconen kwamen aan bod. Hans Verkerk was volgens de overleveringen vroeger een begenadigd vleugelspeler bij onze eigen plaatselijke VV. Dick Sennema is natuurlijk een gevestigde naam in de rijke historie van Viboa Winsum. Over de derby’s tegen Middelstum wist de goalgetter van weleer smakelijke verhalen op te dissen. Met Bé Dijk en Martin Broekmans uit Bedum en Geert Timmer uit Kloosterburen had ik voetbalbestuurders pur sang aan tafel zitten.

Humor

Het waren ook in 2015 dus weer pensionadoverhalen met een lach en een traan. Op de gesprekken met potentiële clowns en meester verhalenvertellers als Marten Donkerbroek (inclusief een hevig redigerende Jannie bij mij thuis), Joppie Bolhuis, Jan Gast en Chris Smit kijk ik dan ook met veel genoegen terug. Pensionado’s is en blijft voor mij een prachtig onderdeel van de website om wekelijks te onderhouden…..  

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69