Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Dorien Herder, een kijkje achter de (televisie)schermen van ‘De slimste mens’

Dorien, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Dat kan heel kort hoor. Ik ben Dorien Herder, geboren en getogen in Westeremden. De plek waar ik achttien jaar gewoond heb voordat ik op kamers ging wonen in Groningen. Ik ben 29 jaar en dus in 1988 geboren, twee dagen voordat het Nederlands elftal Europees Kampioen werd. Sinds vijf jaar woon ik met mijn vriend Ron in Amsterdam. Ron is ook afkomstig van het Hogeland, hij komt oorspronkelijk uit Baflo (Baffelt….)

Je ouders werden vroeger horendol van je vragen?

Dat is echt waar ja, haha. Toen ik drie jaar was, bereikte dit een hoogtepunt. Dat kan ook komen door het feit dat mijn zusje net geboren was en het dus nogal hectisch was in huis. Ik bleef de waarom-vraag maar stellen. Of de wie-vraag. In Westeremden groette je altijd iedereen dus als er weer eens iemand langs ons huis fietste was het direct ‘Wie was dat?’

Mijn ouders werden er knettergek van. Zo gek dat ze op den duur een ultimatum stelden: ‘Dorien, je mag vanaf nu vandaag nog maar vijf vragen stellen!’ Volgens mijn vrienden ben ik in de loop der jaren niet zo heel veel veranderd, haha. Ik wil nog steeds van alles weten, inclusief alle details.

En dus was de journalistiek een uitstekende studiekeuze?

Zeker, hoewel ik wel eerst Nederlands gestudeerd heb aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook niet zo verwonderlijk want ik houd heel erg van lezen en schrijven. Na de studie Nederlands succesvol afgerond te hebben, ben ik nog twee jaar journalistiek gaan studeren waarbij ik mijn Masterdiploma gehaald heb. Het was inderdaad een studie waarin ik mij helemaal uit kon leven.

Hoe ben je in de televisiewereld terechtgekomen?

Dit is niet helemaal een bewuste keuze geweest want ik heb meerdere sollicitatiebrieven verstuurd. Ook naar andere organisaties en mediakanalen. Maar WNL trok mij wel door de combinatie sport, actualiteit en heel veel afwisseling. Ik had bij de Groningse omroep OOG TV al wel enige ervaring opgedaan voor en achter de camera en dit kwam mij nu goed van pas. 

Ik mocht op gesprek komen en kon vervolgens drie maanden stage lopen bij WNL. Op het moment dat mijn stage afgelopen was, zochten ze bij deze omroep juist mensen. Na weer een goed gesprek, werd ik aangenomen.

Redacteur van ‘Goedemorgen Nederland’ was een prima opstapje?

Achteraf is het een prima keus geweest. Ik vind het televisiewereldje nog steeds heel leuk, hoewel ik er niet bewust naar op zoek was. Je hoort genoeg mensen die het heel interessant en tof vinden dat ze bij de televisie werken maar voor mij gaat die vlieger wat minder op.

Al met al heb ik 4,5 jaar voor het programma ‘Goedemorgen Nederland’ gewerkt waarvan de eerste twee jaar continu. Later combineerde ik dit programma met werkzaamheden voor andere radio- en televisieprogramma’s. Wat de werkzaamheden van een redacteur zoal inhouden? Ik was medeverantwoordelijk voor het uitnodigen van de gasten. Hiervoor moest ik het nieuws natuurlijk intensief volgen. Daarna ging ik het voorgesprek met de gasten aan, als voorbereiding op het echte interview. Ik vertelde ze wat voor vragen ze konden verwachten en hoe ze hiermee om moesten gaan.

Want je moet niet vergeten dat een gemiddeld item slechts zeven minuten in beslag neemt en in die korte tijd moeten wel de belangrijkste punten besproken worden. Ik moest er in het voortraject zorg voor dragen dat de studiogast optimaal ondervraagd kon worden door de presentator. Daarnaast leverde ik ook de nodige vragen aan die tijdens het gesprek gesteld konden worden. Ik stelde dus een compleet draaiboek voor het gesprek op.

Achter de schermen functioneer ik toch het beste. Toen ik nog bij OOG TV werkte, presenteerde ik zelf ook. Zo had ik een item waarbij ik bij geblesseerde sporters langs ging om ze een hart onder de riem te steken. Als ik soms lees hoe bepaalde presentatoren via social media afgebrand worden, daar zou ik absoluut niet tegen kunnen. Je moet ook een bepaalde ijdelheid hebben, denk ik, om dat vak te kunnen doen. Ik zou mijzelf bepaalde opmerkingen veel te veel aantrekken.

Hoe ben je bij het populaire televisieprogramma ‘De slimste mens’ terechtgekomen?

Een goede vriendin van mij waarmee ik al enige jaren optrek, tipte mij dat er een plekje vrijkwam. Zij had zelf een paar seizoenen bij ‘De slimste mens’ gewerkt en vond de baan ook prima bij mij passen. Voor mij een reden om te solliciteren. WNL beviel prima maar ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Gelukkig werd ik aangenomen want ik heb inmiddels vier prachtige maanden achter de rug. Het scheelde dat ik werkweken van veertig uur wel gewend was.

Wat mijn rol bij ‘De slimste mens’ precies is? Allereerst moet ik er mede zorg voor dragen dat er dertig geschikte kandidaten komen voor het programma. Daarna spreken we met onze kandidaten af en nemen we het spel met ze door. Ik probeer ze zo goed mogelijk voor te bereiden en geef waar nodig tips. Ook begeleid ik de kandidaten tijdens de uitzending.

In het programma stellen Bekende Nederlanders ook een aantal vragen. Deze zijn van te voren opgenomen en tijdens die opnames ging ik ook mee op pad. Zo ben ik onder andere bij Bassie en Adriaan, Foppe de Haan en Kees Jansma geweest. Ook mocht ik samen met nog een collega vragen bedenken voor het programma. Ik denk dat we gezamenlijk zo’n 400 a 500 geschikte vragen aangedragen hebben.

Je hebt net een serie opnames achter de rug?

Dat klopt inderdaad. We zijn net vier maanden intensief bezig geweest om 35 uitzendingen te maken. Het programma gaat inmiddels zijn elfde seizoen in. Deze kennisquiz is inderdaad heel populair. Gemiddeld stemmen per uitzending anderhalf miljoen Nederlanders op het programma af. Dat is voor NPO2 begrippen uitzonderlijk veel. Maandagavond begint de nieuwe reeks, gepresenteerd door Philip Freriks, weer. Het wordt uitgezonden op NPO2 en wel om 20.30 uur.

December is voor mij een rustige maand. Waarschijnlijk begin ik in januari weer met een nieuw programma voor Skyhigh TV. Dit is de productiemaatschappij die de series maakt en vervolgens doorverkoopt. Skyhigh TV maakt heel veel programma’s, ‘Vier Handen Op Een buik’ bijvoorbeeld maar ook ‘Huizenjacht’, ‘Het Familiediner’, ‘Met open armen’ van Natasja Froger en ‘House Rules’ om maar even wat voorbeelden te noemen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je televisie/journalistieke carrière tot dusver?

Dieptepunten weet ik eigenlijk niet, volgens mij zijn die er niet. Wel had ik voor het programma ‘Goedemorgen Nederland’ wel eens slapeloze nachten omdat ik bang was dat één van de studiogasten zich zou verslapen. Maar dat is gelukkig in al die jaren nooit gebeurd.

Hoogtepunten benoemen gaat mij veel beter af. De opnames van ‘De slimste mens’ waren eigenlijk een groot hoogtepunt. Het is superleuk om te zien en te ervaren hoe alle medewerkers met elkaar omgaan. Het was hard werken maar we hadden heel veel plezier met elkaar. 

Ook de opnames van het programma ‘Allemaal familie’ waren heel leuk om te doen. Voor dit programma volgden we families die met elkaar een familiebedrijf runden. Zo zijn we bijvoorbeeld bij de familie Vegter in Hoogezand geweest. Maar we waren ook in Zeeland en op Texel en Ameland te vinden.

Heb je nog leuke anekdotes?

Over beide programma’s kan ik wel verhalen vertellen. Zo bouw je bij ‘De slimste mens’ in korte tijd een bijzondere band op met de kandidaten. Die komen natuurlijk heel zenuwachtig en gespannen binnen en het behoort tot mijn taak om ze een beetje op het gemak te stellen. Dan is het vervolgens heel leuk om te zien wanneer ze het ver schoppen.

De opnames van ‘Allemaal familie’ op Texel zal ik ook niet snel vergeten. We waren bij een familiebedrijf aan het filmen die onder andere het parachute springen op het eiland verzorgde. Toen één van de zoons opmerkte dat wij eigenlijk met de hele crew ook een sprong moesten doen, hebben we ons wel even achter de oren gekrabd. We trokken ons met ons vieren even terug om vervolgens unaniem te besluiten dat we dit met zijn allen gingen doen. Het werd een unieke ervaring, zo gaaf om eens mee te mogen maken. Uren later was ik nog aan het stuiteren door de adrenalinestoot die tijdens de sprong vrijkwam…..

Je woont nu in Amsterdam, heb je wel eens heimwee naar het Hogeland?

Zeker wel, we komen nog regelmatig in Groningen hoor want onze familie woont hier immers ook. Als het maar een half uurtje rijden naar het werk was geweest dan hadden we zeker overwogen om in het noorden te blijven wonen. Misschien komen we ooit nog wel eens terug.

Maar inmiddels bevalt het in Amsterdam ook prima. We wonen in een appartementje op de vierde verdieping op vijf minuten lopen van het station. Lekker in het centrum dus. Maar het is hier druk hoor, vooral in de weekenden. Wat een toeristenstroom komt hier naar toe zeg. De opnames van de programma’s zijn overigens in Hilversum, vanaf Amsterdam is dat twintig minuten reizen met de trein.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik ga af en toe naar yogales, samen met mijn zusje die hier ook in de buurt woont, en doe aan zwemmen. Verder ben ik dol op spelletjes spelen waarbij het klaverjassen favoriet is en ook het lezen van een boek doe ik graag.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Misschien inderdaad wel voor een potje klaverjassen. Ik hoorde ook dat dit spelletje met uitsterven bedreigd wordt, dat zou jammer zijn. Ik ben regelmatig met vrienden aan het klaverjassen. We zijn soms met zijn zessen en dan moeten twee man op de bank zitten te wachten. Maar over het algemeen ben ik gehecht aan mijn slaap hoor!

Waar staat Dorien Herder over 10 jaar?

Dat durf ik echt niet te zeggen, ik ben niet zo’n carrièreplanner. Tien jaar verder, dan ben ik bijna veertig zeg. Ik hoop dat ik dan nog net zo leuk werk heb als nu!

Wil je verder nog iets kwijt?

Allemaal even kijken natuurlijk, naar ‘De slimste mens’. De uitzendingen zijn vanaf aankomende maandagavond iedere werkdag te zien op NPO 2, 20.30 uur. Het is een heel leerzaam programma, ik heb er zelf ook het nodige van opgestoken….. 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69