Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Middelstum vanaf het water……

Voor de vierde keer op rij een terugblik op de ontwikkelingen in Middelstum dit jaar. Waren de eerste drie edities onderdeel van de combicolumn, deze bijdrage is geheel voor eigen beheer. Het begon met een wandeling en ging vanuit de lucht richting een fietstocht. Maar Middelstum vanaf het water gezien is ook een sensatie….

Warme herinneringen komen boven. De jaren tachtig waren al over de helft toen de toenmalige Handelsvereniging Middelstum een film maakte. Een uitvinder tufte met zijn bootje door het Boterdiep naar Middelstum. In de verte zie je de Hippolytuskerk boven het water uitsteken tijdens een vroege, prachtige lentedag. Motorpech dwong het echtpaar tot een stop in het haventje van Middelstum. Een gang door het dorp volgde en we maakten kennis met de toenmalige ondernemers in Middelstum. Luit Schoenen bijvoorbeeld en Trieneke vanuit haar eigen Kapsalon Tabak. Een jonge Henk Medema wees vanuit het gemeentehuis de weg. Zou Kroeze toen nog in het Dio Drogisterij Marja pand gezeten hebben….

Prachtige, nostalgische herinneringen inderdaad. Was het maar weer zo’n mooie voorjaarsdag waarbij de dauw langzaam maar zeker verdampt door de steeds krachtiger wordende zonnestralen. De kapitein van het schip zou dan aan zijn rechterhand maar zo een nieuw dorpje zien liggen. Vlak voor de zomervakantie binnen de kortste keren neer gestampt als tijdelijke woonplaats voor die mensen die hun huis tijdelijk moeten verlaten door allerlei versterkingsacties. Wat zou ik graag eens met zo’n tijdelijke bewoner babbelen om eens te kijken hoe hij of zij de situatie ervaart…..

Naast dit ‘Zonnedaal’ in het klein zijn ze druk bezig met de nieuwe Klimop school. Weg Wicher Zitsema dus, weg talrijke herinneringen uit mijn jonge jeugdjaren. De leerlingen vinden hun heil in een tijdelijke school om misschien wel eind volgend jaar naar een geheel nieuw schoolgebouw te mogen, samen met de leerlingen van De Wilster. Wat inhoudt dat ook ‘mijn’ MAVO-gebouw binnenkort tegen de vlakte gaat. Weg lokaalherinneringen met een bevlogen De Graaff, Koops en Verkerk….

Maar goed, de boot tuft door. Onder de Tilbrug langs de Trekweg. Afmerend in het haventje waar de schipper direct al een prachtig pand ontwaart. Herberg ‘In de Valk’ leeft weer en van donderdag t/m zondag kan men hier genieten van een heerlijk meergangenmenu ‘a la carte’.  Mooi dat dit statige gebouw weer zo’n invulling gekregen heeft. Dat zal de honger van de schipper stillen. De schipper die zich toch al direct vergaapt aan de nostalgische Asingapoort, Ewsum in al haar pracht en ‘Menthedaborg’ die door Klaas Oomkens weer tot leven gewekt lijkt te zijn….

Direct al allerlei statige gebouwen binnen een straal van een kleine 500 meter. En dat allemaal aan de voet van de prachtige Hippolytuskerk die inmiddels al bijna 600 jaar over ons waakt. Als een moederkip over haar kuikentjes. Zo zal ze ongetwijfeld ook genieten van het Asingapark die binnenkort een oppepper krijgt. Het park heeft al een doorgaande verbinding gekregen maar zal door onze eigen Paul Rinket nog mooier gemaakt worden. En inmiddels is ons herinrichtingsproject helemaal afgerond. Wat zijn de straten prachtig opgekleurd. Jammer dat de bijbehorende feestelijkheden deels in het water vielen. Ook de bloemenpracht van ‘Fleur de Ville’ liet die dag eventjes een paar tranen stromen…..

Wat is er de afgelopen jaren veel gebeurd zeg in Middelstum, als je er eens rustig over nadenkt. Misschien doet de schipper dat ’s avonds ook wel wanneer hij in alle rust de zon achter Toornwerd onder ziet gaan. Genietend van prachtige vergezichten over groene weilanden denkt hij ongetwijfeld terug aan zijn mooie oriënterende tocht door het dorp.

Volgend jaar zal hij hier met zijn camper komen en die parkeren aan de oevers van het Middelstumer bos om vervolgens een kopje thee te gaan drinken in de Theeschenkerij van Ewsum. Misschien blijft hij wel een nacht slapen in dit eeuwenoude pand. Dan ziet hij vanuit zijn raampje mooi de zon verdwijnen achter molen ‘De Hoop’. Zal men daarnaast volgend jaar gaan beginnen met ‘Het Pakhuys’? Hij zal het ongetwijfeld hopen. Weer een nieuw logeerplekje in zijn zo geliefd dorpje….

Mooie toekomstdromen. We zijn er echter nog niet. Onze oude sporthal kan wel een oppepper gebruiken. Het liefst voordat onze Klimaatgroepstars weer landskampioen worden. Even verderop genieten de blauwhemden van de voetbalclub van een geheel nieuw hoofdveld, gelardeerd door een mooi elektronisch scorebord. Dat moet binnenkort toch punten op gaan leveren…..

Mark Willem en Evelien kijken vanuit de bovenzaal nog even naar de schipper in het Boterdiep die zijn dekluik sluit. Even later sluiten ook zijn eigen luikjes zich. Niet veel later droomt hij over een nieuwe dag in het Middelstumer paradijs……    

(Foto’s: Wim Blanken)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69