Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Afscheid van ‘De Keef’

‘De wereld komt bij elkaar in kleedkamer vijf’! Een prachtige zin uit het lied dat Pieter Schollema schreef voor onze jubilerende TD en zijn vrouw Tineke ter ere van veertig jaar liefdesgeluk. Over deze avond zou ik alleen al wel een column kunnen schrijven maar dat doe ik maar niet. En o zo waar, die ene zin, zo bleek ook onlangs maar weer. Na een turbulente wedstrijd en enige fysieke aanslagen zat onze Aref te trillen in de kleedkamer. Wie weet wat voor oorlogstrauma’s er bij hem boven gekomen zijn, dacht ik, toen ik meende een ingebrande N op zijn arm te zien. Gemarteld? Ik hoop dat hij zich over vier jaar net zo ingeburgerd en welkom bij ons voelt als onze Keef…..

‘Altijd onderweg’ schreef ik in maart 2015. Ik leerde Kyvan Jahed die toen twee jaar eerder in Middelstum neergestreken was met zijn gezin net een beetje kennen. Voetballend gezien was hij een verrijking voor ons team en had hij veel hoger moeten voetballen. Maar in de loop der jaren werden Kyvan en Middelstum 4 in meerdere opzichten één. Aanvankelijk zat hij nog wat schaapachtig te lachen om onze flauwe voetbalgrappen omdat hij geen flauw idee had waar het over ging. Later stond hij ook in dat opzicht zijn mannetje….

Het voetbalseizoen 2015/2016 zullen we niet licht vergeten. Het was het jaar dat we onze colberts kregen. Ook Kyvan liet zich een mooi kostuum aanmeten. Het was ook het jaar waarin we onder leiding van een ontketende Keef, oké ook jij was onpasseerbaar Smittermans, kampioen werden. Gezien de huidige stand op de ranglijst een prestatie van wereldformaat die we waarschijnlijk nooit meer weten te herhalen. Met de Keef sleurend aan de rechterkant met lange rushes en belangrijke doelpunten hadden we een geweldig geheim wapen in huis.

Een geheim wapen die ook voor ons zijn geheimen had. Daar kwamen we achter in januari 2016 toen we Schiermonnikoog aandeden voor een heus trainingskamp. Na de wedstrijd tegen De Monnik waren we onze Keef maar zo kwijt. Even later vonden we hem liggend op een bankje in de kleedkamer weer met een voor zijn doen vrij wit gezicht. Hij had ons niets over zijn suikerziekte vermeld en dronk dapper met ons mee in de Tox en omstreken de avond er voor. Dat moest hij nu bezuren.

Begin dit jaar ging dat tijdens de herhalingstrainingskamp al een stuk beter. Het werd op den duur zelfs vertrouwd om hem met onze grootste uitgaansslont Meijer los te laten in Zalencentrum Vita Nova. Op ons kampioensfeest was hij echter in geen velden of wegen te ontdekken. Maar de foto waarop hij na de wedstrijd trots met zijn dochter poseert, had reeds een bepaalde eeuwigheidswaarde.

Eind vorig jaar mochten we zelfs met een kleine delegatie bij hem langs om te genieten van een heerlijke Afghaanse maaltijd, smaakvol klaargemaakt door zijn vrouw. Ik had hem graag nog willen interviewen over zijn avonturen hier in Nederland en de lange en gevaarlijke reis die hij met zijn vrouw had moeten ondergaan alvorens voet op Nederlandse bodem te zetten. De afspraak was ingepland maar op het laatste moment bedacht hij zich, wellicht uit angst voor de mogelijke gevolgen die hier achter weg zouden kunnen komen….

Ergens is Kyvan ‘Always on the run’ geweest. En vanuit dat oogpunt was het niet eens zo verwonderlijk dat we via de app de mededeling van hem kregen dat hij eind november met zijn gezin naar Alblasserdam, onder de rook van Rotterdam, zou verhuizen. Zelf was hij liever gebleven maar zijn schoonouders waren hier neergestreken. Misschien heeft het ook wel meegespeeld dat hij daar sneller aan de bak kan komen op werkgebied.

Het ging allemaal zo snel dat we niet eens afscheid van onze Keef hebben kunnen nemen. ‘Ik ga jullie echt missen!’, zo schreef hij in de app. Gelukkig wacht ons in februari 2018 weer een nieuw Schier trainingskamp waar we waardig afscheid kunnen nemen van onze Keef. Daar waar ons kampioensjaar twee jaar geleden echt vorm kreeg. Mede mogelijk gemaakt door onze snelle flankenbestrijder op rechts. Het gaat jou en jouw gezin goed daar Kyvan in Alblasserdam! We zijn trots op het feit dat je onderdeel hebt willen uitmaken van ons team. Lijst het kampioenshirt maar mooi in. We zien je snel weer…..    

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69