Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Klaas Reenders ‘stuit’ op steeds meer Be-grip

Klaas, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben 49 jaar en getrouwd met Anneke, die ik over 2 weken precies 28 jaar geleden voor het eerst ontmoet heb. Ik heb twee kinderen, Reender en Rosalie, en woon in Bedum. Ik ben opgegroeid in achtereenvolgens Bedum, Siddeburen en Middelstum. Daarna heb ik een jaar of 8 in Assen gewoond, waar onze zoon geboren is. Inmiddels wonen we al weer 17 jaar in Bedum, waar mijn dochter is geboren. Mijn vrouw is verpleegkundige in de thuiszorg, onze zoon van 22  studeert en woont op kamers in Groningen. Onze dochter van 16 woont nog thuis en gaat in Groningen naar school.

Ikzelf ben een zelfstandig personeelsadviseur. Ik heb onlangs mijn eerste lustrum gehad want in september bestond Be-grip vijf jaar. Dit is inderdaad een mooi moment om even terug te blikken.

Hoe is Be-grip ontstaan?

De aanleiding was eigenlijk helemaal niet zo mooi. Ik heb namelijk vele jaren als HR-manager bij de Koop Groep/Nacap gewerkt en in 2012 hield Koop op te bestaan. Ik heb altijd al wel over het ondernemerschap nagedacht maar zag dit eigenlijk niet voor mijn 60e gebeuren. En dan zou ik mij ook wat meer richten op bijvoorbeeld werving en selectie of interim-klussen. Maar een dreigend ontslag bracht een en ander in een stroomversnelling.

En dat was voor mij best wel een dingetje. Want ergens ben ik helemaal niet commercieel ingesteld en ik zag ook tegen het acquisitiegebeuren op. Zo heeft het een behoorlijke tijd geduurd voordat ik de website online bracht. Dat was ook best wel een stap want zo’n website zag ik ook wel een beetje als een soort van zelfverheerlijking. Maar uiteindelijk heeft het toch heel goed uitgepakt.

Waar kan men jou voor benaderen?

Ik richt mij voornamelijk op MKB ondernemers met een personeelsbestand van zes tot vijftig medewerkers. Ondernemers willen zich graag met het ondernemen bezighouden en zitten niet te wachten op bijvoorbeeld allerlei wervings- en selectiewerkzaamheden. Advertenties en contracten opstellen is toch weer een vak apart. Niet alleen voor eigen personeel maar ook voor zzp-ers. En dat is geen sinecure met in het achterhoofd de snel veranderende wet- en regelgeving. Dat valt voor ondernemers niet bij te houden.

Ik houd mij bezig met allerhande personeelszaken en ontzorg waar nodig. Van werving en selectie tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst met medewerkers en alles wat hier tussen zit. Denk hierbij aan opleidingen en trainingen, ziekteverzuimbeleid, contact met de arbeidsinspectie bij ongevallen, functioneringsgesprekken, het belonen van medewerkers, reorganisaties, functiewaarderingssystemen enz. enz..  Wat dat betreft ben ik heel breed georiënteerd.

Voor jezelf beginnen was een goede keus?

Het is een proces geweest met pieken en dalen. Ik kende een uitstekende start maar kreeg het in mijn tweede jaar wat rustiger. En dan slaat ook de twijfel toe, een proces dat iedere zzp-er wel herkent denk ik. Maar de laatste jaren gaat het prima, vooral dit jaar is het ‘bal’. Het is nu behoorlijk druk en het neemt eigenlijk alleen maar toe. Ik ben daarom ook aan het nadenken om te zoeken naar een samenwerking. Ik weet nog niet precies hoe of wat en in welke vorm, maar ik heb mezelf de opdracht gegeven om de komende 6 maanden hierin een besluit te nemen.

Dat zegt wel iets over de drukte natuurlijk, waarin ik mij momenteel bevind. Ik werk nu voor ongeveer tien MKB-bedrijven. Voor mij een mooi aantal om aan te kunnen, vandaar dat ik weinig tot niets doe aan acquisitie. De meeste bedrijven weten mij door mond-tot-mondreclame te vinden.

Kun je eens wat bijzondere opdrachten of opdrachtgevers benoemen?

De opdrachtgevers die ik nu heb zijn eigenlijk allemaal bijzonder en uniek. Hun enthousiasme werkt zeer aanstekelijk. Ze zijn ook allemaal verschillend in stijl en aanpak maar doen het stuk voor stuk goed en maken een mooie groei door. De ene ondernemer houdt bij wijze van spreken niet meer op met praten en bij de ander moet je de woorden eruit trekken. Ieder doet het dus op zijn eigen manier en die diversiteit maakt het voor mij zo boeiend. Wat het allemaal verbindt is dat ze een duidelijk beeld hebben waar ze naar toe  willen met hun organisatie.

Daarbij heb ik respect voor ondernemers. Ondernemers hebben een idee en zijn bereid daar tijd, geld en energie in te steken waarbij ze werkgelegenheid bieden aan medewerkers. Niet alleen aan werknemers en zzp-ers maar ook aan leverancies en aannemers. De meeste ondernemers zijn vaak 24/7 met hun bedrijf bezig, vaak ook in familieverband.

In de tijd dat ik voor een werkgever heb gewerkt, heb ik het geluk gehad om direct samen te mogen werken met een ondernemer. Dat vond ik toen ook altijd al een van de mooie kanten van mijn werk. Deze ondernemer is trouwens nu ook weer één van mijn klanten.

Wat vind je zelf het mooiste onderdeel van je vak?

Als een ondernemer mij benaderd voor een opdracht, is er vrijwel altijd een acuut probleem. Dit kan bijvoorbeeld gaan om zieke werknemers, disfunctioneren, reorganisatie, etc..
Ik vind het geweldig om deze problemen op te lossen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat voor alle problemen een oplossing mogelijk is, hoe complex ook. Het klinkt natuurlijk verschrikkelijk arrogant en ik heb enorm veel tekortkomingen, vraag mijn gezin maar, maar ik ben wel goed in het oplossen van problemen. Het is ook heel dankbaar werk.

Ik vind vooral de afwisseling in werk en bedrijven geweldig. Het zijn zeer verschillende bedrijven, met elk hun eigen bedrijfscultuur, cao’s, vakgebied en elk met andere vraagstellingen. Het leuke is dat deze veranderingen je ook scherp houden en dat je van de ervaring bij het ene bedrijf weer gebruik kan maken bij het andere en andersom. Never a dull moment bij Be-Grip.

En wat zijn de minder mooie aspecten?

In het begin van mijn ondernemerschap heb ik ook wel eens een moeizame poging gedaan om nieuwe opdrachtgevers te werven. Echte koude acquisitie. Dat vond ik verschrikkelijk lastig. Ik heb toen 50 leaflets verstuurd met het idee daar achteraan te bellen. Ik geloof dat ik na 20 telefoontjes ben opgehouden. Ik heb de overige 30 telefoontjes aan een extern persoon uitbesteed.

Dat was echt niks voor mij. Het heeft me wel één opdrachtgever opgeleverd, die nog altijd klant is. Die investering heb ik dus wel terugverdiend. Gelukkig heb ik het daarna niet meer hoeven doen. Als ik het in de toekomst weer moet doen, zou ik het direct laten uitbesteden. Je moet doen waar je goed in bent.

En de financiële administratie die bij een eigen bedrijf komt kijken is ook niets voor mij. Dat heb ik ook zoveel mogelijk uitbesteed.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Be-grip tot dusver ?

De groei die Be-grip heeft doorgemaakt beschouw ik als een hoogtepunt. Wanneer bestaande klanten blijven en zich op gezette tijden nieuwe melden dan is dat een indicatie dat ik iets goed doe. Wat dat betreft is het zelfvertrouwen wel gegroeid de laatste jaren, ondanks het feit dat ik vind dat ik geen echte ondernemer ben.

In het tweede jaar kreeg ik het dus wat rustiger, dat was inderdaad een oei-moment. Maar het echte dieptepunt beleefde ik vlak voor het ontstaan van Be-grip toen het bedrijf waarvoor ik werkte ophield te bestaan. Dat was, midden in de economische crises, een heel triest proces. Zeker voor de werknemers die de vijftig of zestig reeds gepasseerd waren. Wanneer je na een kleine twintig jaar afscheid moet nemen van collega’s die een onzekere toekomst ingaan dan doet dat zeker wat met je.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

De Koop-groep had een heel mooi oud bedrijfspand in Groningen met een oude zolder wat destijds gebruikt werd als opslagruimte. Wij hadden toen een jonge, nog ietwat studentikoze, werknemer in dienst die desondanks altijd stipt op tijd op het werk kwam. Maar op een dag kwam hij maar zo niet opdagen. Toen hij er om negen uur nog niet was, werd er met zijn huisgenoten gebeld. Die wisten ook niet waar hij uithing. In de loop van de morgen werden we steeds onrustiger en rond elf uur groeide er toch wel iets van een paniekstemming.

Maar niet veel later werd hij toch gevonden en wel ‘op zolder’. De beste man had de nacht ervoor flink doorgehaald en kon zijn kamer niet in omdat hij zichzelf had buitengesloten. Vervolgens is hij toen maar rond middernacht naar kantoor gegaan en op zolder gaan slapen waar hij rond het middaguur al slapend met een stevige kater werd aangetroffen. Ondanks de dranklucht om hem heen, was de opluchting groot. Maar zijn direct leidinggevende was minder blij natuurlijk. Bij haar duurde het wat langer voordat zij er om kon lachen….

Bedum is voor jou ‘the place to be’?

Ik ben wel zeer gehecht aan de provincie Groningen. Hoewel ik geen Gronings spreek, versta ik het wel en ik voel me ook echt een Groninger. Ik heb het heel erg naar mijn zin in Bedum, maar het zou best kunnen dat we nog wel eens gaan verhuizen. Ik ben nu redelijk honkvast, maar ben in mijn leven (zeker als kind) veel te vaak verhuisd. Misschien is dat de reden dat ik nu wel even wil blijven zitten.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik mag heel graag koken maar vaak komt het er niet van. Daarom verheug ik mij al weer op de kerstdagen want dan kan ik mij helemaal uitleven in de keuken. Vorig jaar ben ik met een studie rechten begonnen, nadat mijn vrouw haar HBO-V had afgerond. De rechtenstudie sluit goed aan bij mijn werk. Maar het studeren is ook een hobby van mij en ik plan vaak de zaterdag voor mijn studie in.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Niet voor lekker eten in ieder geval, want ik ben druk bezig om niet meer ’s avonds of ’s nacht te snacken en ik heb echt het idee dat het de goede kant op gaat.

Maak mij dus maar wakker voor een goede sigaar, het liefst een ‘Olifant’ of voor een goed boek van Agatha Christie of Geert Mak. Daarbij ben ik altijd rond 06.00 uur klaarwakker. De uren tot 08.00 zijn vaak heerlijk rustig en daardoor ook heel productief. Vroeger was ik trouwens met geen kanon wakker te krijgen. Dat ik nu tegen zessen wakker wordt, is iets van de laatste tien, twaalf jaar.

Waar staat Klaas Reenders over 10 jaar?

Ik hoop dat mijn familie en vrienden dan nog steeds in goede gezondheid verkeren en ben vooral heel nieuwsgierig waar mijn kinderen dan staan. Daarbij verwacht ik dan mijn studie afgerond te hebben. Ik hoop tegen die tijd nog steeds bij MKB-bedrijven aan het werk te zijn. Op dit moment werk ik alleen. Ik denk dat de kans groot is dat ik dan met iemand samenwerk en dat we dan in Groningen een bedrijfsruimte hebben. In welke vorm weet ik nog niet.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we alle relevante zaken wel besproken hebben. Je hebt met een tevreden ondernemer gepraat. Neem gerust een kijkje op mijn website www.be-grip.com voor aanvullende informatie!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69