Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De verhalen achter de website, de gastcolumns

Het is maandag wanneer ik dit verhaal typ. Maandag is voor bij beroepshalve gastcolumndag geworden. En dus heb ik net een laatste redigerende blik op de bijdrage van vandaag geworpen. De gastcolumns zijn voor mijzelf persoonlijk één van de hoogtepunten van de website. Elke week kijk ik er naar uit op wat voor bijdrage ik nu weer getrakteerd word. Daarnaast is het ook een van de grootste zorgenkindjes van de site. Want deze bijdrages heb je niet in eigen hand. En dus is het ook elke week weer spannend of er überhaupt wel een bijdrage komt en of deze tijdig de mailbox of Messenger inrolt…

De eerste gastcolumn voor deze rubriek stamt uit september 2013. Ik wilde al enige maanden eerder beginnen maar had mijn pijlen gericht op dominee Bob Haanstra. Van Bob wist ik dat hij een zeer begenadigd schrijver is en een van zijn epistels drong zelfs door op de burelen van (toen nog) het Nieuwsblad van het Noorden. Het wachten op deze eerste bijdrage was de moeite meer dan waard. Met zijn ‘Gedachten op de begraafplaats van Doord’ legde hij de lat voor de rest direct bijzonder hoog. Wat mij betreft nog steeds één van de mooiste bijdrages ooit.

Nee, een top 10 van mooiste gastcolumns en schrijvers zult u hier niet vinden. Daarvoor koester ik elke bijdrage en schrijver te zeer. Voor sommigen is het een hele worsteling om een verhaal op papier te zetten. Anderen gaan er op de morgen na de deadline nog eens goed voor zitten en toveren binnen een uur een prachtige bijdrage uit de hoge hoed. In het begin zocht ik mijn heil bij bekenden en familie, later ging ik ook op zoek naar onbekend schrijftalent. Een potentieel groot bereik (lees: groot aantal Facebookvrienden) was zeker een pre en een verspreiding over heel Noord Groningen (van Zoutkamp tot Delfzijl) een noodzaak.

Spontane bijdrages die zo maar opgestuurd werden, worden vaak gekoesterd. Dit geldt trouwens ook voor bijdrages die al weken voor de deadline binnen komen. Wellicht dat ze spontaan ingezet worden wanneer een gastcolumnist tijdelijk zonder inspiratie zit. Want ook dat gebeurt. Soms aangekondigd maar een enkele keer ‘hoor’ ik helemaal niets meer.

En dat is best vervelend want na een akkoord via de inbox van Facebook reserveer ik de datum natuurlijk voor de desbetreffende gastcolumnist(e). En dan vind ik het jammer wanneer ik vervolgens niets van hem of haar meer verneem. Want gastcolumns tover ik niet zo maar uit mijn hoge hoed. Vroeger waren daar nog de verhalen van Jan Euving waar ik uit kon putten. Een pseudoniem voor een bekende Middelstumer die mij enige verhaaltjes opstuurde die ik kon gebruiken wanneer ik weer eens omhoog zat.

De vier gastcolumnjaren hebben inmiddels tot zo’n 200 verhalen geleid. Onder andere van bekende Groningers zoals Erik Hulsegge en tweelingb(r)oer Peter die beiden prachtig kunnen schrijven. Peter doorkliefde begin dit jaar met zijn ‘Alzheimer, F**k off!’ zelfs als eerste de magische grens van 10.000 views. Maar ook bekende wethouders, politieagenten en bakkers deden een mooie duit in het zakje. Sommigen haakten helaas na één epistel af, op anderen doe ik zelden tevergeefs een beroep.

Ik ben altijd op zoek naar nieuw talent maar op de één of andere manier laten die zich tegenwoordig niet meer vangen. Tevergeefs heb ik dit jaar ook een tiental nieuwe mensen benaderd, helaas zonder het beoogde resultaat. Maar gelukkig kan ik tegenwoordig putten uit een kleine 50 namen van personen die één keer per jaar trouw in de pen kruipen om over zeer uiteenlopende onderwerpen te schrijven. Over sportieve gebeurtenissen, de politiek, anekdotes maar ook over soms zeer persoonlijke kwesties. Wanneer bijdragen met humor en een lichte vorm van zelfspot geschreven worden dan ben ik helemaal in mijn nopjes.

En dus hoop ik nog lang met deze rubriek door te kunnen blijven gaan. Mocht u na het lezen van dit verhaal denken, zo’n gastcolumn wil ik ook wel eens schrijven, schroom dan niet. Wie weet kan een groot lezerspubliek hem dan enige tijd later lezen via dit medium. Ik laat mij als altijd graag verrassen door de vaste harde kern en nieuw, al dan niet jong, schrijverstalent…..

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69