Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Rick Schaaphok, Nederland is voetbalziek

We hebben te maken met een enorme crisis. Weer geen eindtoernooi voor Oranje en in Europa zijn we gedegradeerd tot kanonnenvoer. Het is een ramp, een drama en dit gaat nooit meer goed komen althans, als we de Nederlandse sportpers moeten geloven. We spelen in de hoogste divisie op versnipperde autobanden en het niveau in de Eredivisie is niet veel hoger dan de plaatselijke hoofdklasser anno 2007 om over de Jupiler League maar te zwijgen.

Sterker nog, de reserveteams van de ‘topclubs’ laten wekelijks zien een klasse beter te kunnen voetballen dan de broodvoetballers in deze klasse. Als we kijken in het Noorden is het de laatste tijd afzien als we het hebben over het betaalde voetbal. De Groene Hel is een kuuroord geworden voor tegenstanders en in Heerenveen wordt de bal frivool rond getikt maar levert het verrekte weinig punten op.

Wat mij vooral opvalt, is dat de trainers en sportprogramma’s na afloop precies weten waar het aan ligt. Er wordt door de mensen die er verstand van schijnen te hebben een balans opgemaakt wat wij als kijker/liefhebber weer aannemen als waarheid. Cijfers zijn hierin steeds belangrijker en trainers winnen die cijfers in om daar in een volgende wedstrijd weer op verder te borduren. Ze zijn dan bezig met een proces zo zegt men. De stijgende lijn wordt gezocht, vaak ook gevonden en daarbij wordt er getraind op vastigheden. Als kijker horen we het aan en even later in de praatprogramma’s wordt weer bevestigd waar het op dit moment goed gaat.

Vorig jaar heb ik heel veel fragmenten gezien van een Brad Jones die Feyenoord met zijn ervaring op de been hield. Mooie loopacties van Toornstra waar Feyenoord op kon bouwen en een El Ahmadi en Vilhena die het blok vormden waar geen tegenstander doorheen kon voetballen. Hoe anders is het 3 maand later. Zie je nu dat Feyenoord creativiteit mist op het middenveld? ‘Een heel matig middenveld en die Jones die is een onruststoker’ zegt Bruggink bij Fox.

Het voorbeeld van FC Utrecht is ook zoiets. Iedereen was het er over eens, het middelveld en defensie van Utrecht waren echt fantastisch. ‘Ze weten precies wat ze moeten doen. Zie je die looplijnen van Ayoub en hoe dat afgesteld is op de 2 centrale verdedigers. Wat knap weggezet van die Ten Hag’. Drie nederlagen later lijkt het nergens meer op en tonen de beelden van de 3-0 nederlaag dat er blijkbaar weinig meer is getraind op dit samenspel. Of is die invloed van meneer Ten Hag niet zo groot en komt het vooral neer op de kwaliteit die op het veld staat?

We zijn in het land wat mij betreft voetbalziek. Trainers moeten tegenwoordig een wedstrijd kunnen analyseren om het voetbalprobleem te achterhalen waar vervolgens op getraind kan worden. We zoeken allemaal naar voetbalproblemen om te analyseren en om ons achter te verschuilen. ‘We hebben van onszelf verloren’, is een vaak voorkomend excuus. En deze kennen we ook: ‘we speelden in een te laag tempo’. Prachtige excuses maar bij mij komt dan de vraag boven: ‘wat gaan we er aan doen?’ Dat mis ik.

Ook moet er helemaal een nieuw plan komen: ‘Winnaars van morgen’ omdat we met Nederland steeds verder wegzakken. Dat is natuurlijk weer prachtig geanalyseerd en dit komt omdat de opleidingen van de KNVB te weinig goede voetballers opleidt. Alsof Arjen Robben veel baat heeft gehad bij zijn trainers. Alsof Wesley Sneijder beter is geworden van de Zeister visie. Wat een onzin. Het draait maar om één ding in het voetbal en dat is talent. Talenten zijn te koop, dat is het probleem momenteel in Nederland, maar zeker niet op te leiden.

Talent is een voetballer die opgroeit in Bedum en zich langs 5 mensen kan spelen en de bal binnen schiet. Talent is een natuurlijke begaafdheid. Talent is niet alleen maar een balletje hooghouden. Talent is het totaalpakket van een voetballer.  De trainers die denken dat ze dat talent moeten verbeteren zijn vaak een blok aan het been. Het gaat er volgens mij alleen maar om dat je de randvoorwaarden schept dat het talent zich zelf kán en vooral wíl ontwikkelen. Dat is de hele bedoeling van opleiden volgens mij.

De oplossing voor het Nederlands elftal is heel simpel. Bij het racen hebben we nu Verstappen, bij het darten Van Gerwen en bij het hardlopen Daphne Schippers. Het grote probleem met voetbal is dat we er 11 nodig hebben of in ieder geval een aantal met een groot talent. We hebben gewoon wat geluk nodig met een goede lichting. Dat is het enige wat ons weer kan laten deelnemen aan een eindtoernooi.

Daarnaast hebben we vooral trainers nodig die de randvoorwaarden kunnen scheppen waarin een talent zich goed voelt en uitgedaagd wordt om in zichzelf te investeren. Een coach die een normale opstelling maakt, werkt ook altijd mee maar vooral een coach die de beste spelers zich goed laten voelen. Geluk is ook een niet te onderschatten factor in het voetbal. Dat is af te dwingen zegt men, ik heb geen idee maar dat zal dan een aardig talent zijn. Geen idee of dat talent te ontwikkelen valt……. 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69