Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De verhalen achter de interviews, deel III

2014

Ook in het tweede jaar van de website werd er weer volop Gebabbeld met Bert. Het was het eerste jaar dat ik actief voor Sunsation aan de slag mocht via de website. Uiteraard niet de eerste keer dat ik dit festival aandeed, dat doe ik al sinds 1988 met veel plezier. En zo kon het gebeuren dat ik een Russische over de vloer kreeg. Dit gebeurde toen ik de mytische zonnestraal Julia Zaytseva op bezoek had. Zij deed mee aan Concordia’s Rieu Concert in de feesttent en ik raakte bijzonder gecharmeerd van haar fantastische stem. Daar zat mij toch een bereik in. Achteraf had ik haar moeten vroegen of ze mij een privéconcert had willen geven maar ik was toen al wat blij met de antwoorden op mijn vragen.

De meest indrukwekkende uit dat jaar

Dat was toch zeker het drie uur durende interview met Marcel van Dijken. Net terug van een training van vijf weken in de States, ging hij er eens goed voor liggen. Gelegen op zijn sofa nam hij mij mee naar zijn indrukwekkende uitzendingen naar Bosnië, Irak en Afghanistan. Hieruit bleek dat de titel ’80.000 engeltjes op de schouder’ niet overdreven was want wat een avonturen beleefde hij in den verre.

Vooral in Irak ging het erom weg en collega’s van Marcel werden in een hinderlaag gelokt. Toen hij er met zijn kompanen poolshoogte ging nemen op de plaats delict, werd hij zelf ook onder vuur genomen. Gelukkig liep dit voor hem goed af. Later mocht hij lezingen over dit onderwerp houden en ook op tv (ik geloof via Zembla) kwam hij aan het woord.

Bijzondere prestaties

Ook daar was in dat jaar natuurlijk weer volop aandacht voor. Zo won Raymond van Houten met zijn vrachtwagen Truckstar 2014 in de categorie uitzonderlijk vervoer. Volgens sidekick Alwin Zwerver was hij hierop zo trots als een hond met 7 lullen. En je wordt natuurlijk ook niet zo maar trucker van het jaar. De twee weken ervoor werd er met man en macht gepoetst en gesleuteld om de vrachtwagen tip top te krijgen.

Een week later toog in weer naar Bedum om Siep Brink te interviewen want die fietste maar liefst in een maand tijd 3100 kilometer naar het Spaanse Santiago de Compostela. Onderweg beleefde hij natuurlijk met fietsgezel Eddy Buisman de nodige avonturen. Pieter van der Ploeg deed het iets rustiger aan maar fietste toen op 11-jarige leeftijd toch maar even 75 kilometer tijdens de Noorderrondritten om geld in te zamelen voor KWF kankerbestrijding. In zijn familie waren toen diverse mensen door deze gevreesde ziekte getroffen. Hij wist maar liefst €1350,- bij elkaar te fietsen!

Jeanette Lalkens zag zichzelf na 22 jaar terug in de schoolbanken om een opleiding Verzorgende IG te volgen. Dat ze hierbij in een klas zat met meiden die haar dochters hadden kunnen zijn, leverde natuurlijk hilarische verhalen op. Ze waande zich soms in een kippenhok maar deed op den duur gewoon zelf mee met allerlei kattenkwaad. Spijbelen hoorde daar natuurlijk niet bij en dit leverde haar nog niet eens zo heel lang geleden een mooie diploma op.

Of emigraties ook bijzondere prestaties zijn weet ik niet. Spannende verhalen leverde het wel op. Zo verhuisde Bonne Zijlstra naar Bonaire en tijdens die voorbereidingen ging ik nog even bij hem in Wirdum langs. Oud-klasgenoot Petra Halsema is uiteindelijk in Oostenrijk terecht gekomen en over het hoe en waarom schreef ze zelf het nodige.

Beroepen

En over allerlei beroepen valt natuurlijk heel wat te vertellen. Zo dompelde ik mij in nostalgie toen ik bij Jan Willem Rooda langsging. Vroeger ging het er om weg op de kleigronden in Oosterburen toen er boerenkoolstronken geplukt moesten worden. Dit stond toen bekend als ‘mousen rauzen’ en leverde prachtige verhalen op uit vervlogen tijden.

We gingen niet alleen de historie in. Roelof van der Laan is nog steeds buschauffeur ien Stad en Wessel Steendam duldt als schoolmeester nog steeds geen ‘Fuck you, meestertje!’. Beide mannen namen de lezers op hilarische wijze mee naar de problematiek maar ook zeker mee naar de mooie aspecten van hun vak die ze dagelijks ondervinden. Ook de mystieke tweelingboer of toch tweelingbroer Peter Anema werd aan een diepteinterview onderworpen.

Hetzelfde gold voor Robin Stuitje die toen als topkok in Herberg ‘In de Valk’ werkte en Ellie Norden die zelfs de felbegeerde titel ‘Business Mom of the year’ veroverde. In de verkiezingsvoorbereidingstijd ging ik bij wethouder Prins en aanstormend wethouder Schollema langs terwijl Eling Zuidhof vertelde over zijn werk in de entertainmentindustrie en Jan Sleumer over zijn avonturen als spuiter, afwerker, zanger en levensgenieter. Dit laatste interview was zelfs een betaalde snabbel. Wiebe Klijnstra is nog steeds de Kloukste presentator van RTV Noord, Willem Groeneveld en Sikkom zijn nog steeds synoniemen en Henk-Jan Hofman reist nog steeds de hele wereld over. Mooi man……  

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69