Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Robert Jan Kooijmans gaat in Indonesië een marathon rennen voor het goede doel!

Robert Jan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mijn naam is Robert Jan Kooijmans, 37 jaren jong en getrouwd met Ilona Teerling. Zij is inderdaad de dochter van de slager met de beste droge worsten van Bedum en wijde omstreken! Wij hebben 3 kinderen: Esmee (10), Tobias (8) en Sophie (4).

Op 14 oktober 2011 ben ik begonnen met een eigen Installatiebedrijf: Kooijmans Installatietechniek. Een idee waar ik al langer mee rond heb gelopen. Er zat altijd een schakel tussen mij en de klant en ik had zoiets van: dat moet ik zelf ook kunnen! Een stap waar ik nooit spijt van gehad heb. Ik ben tijdens de recessie begonnen maar heb altijd volop werk gehad. Wat ik belangrijk vind is om goed te luisteren naar de wens van de klant. Van daaruit geef ik vervolgens een goed en passend advies. Dichtbij jezelf blijven is hierbij heel belangrijk.

Je gaat een bijzondere uitdaging aan?

In 2018 ga ik een Muskathlon lopen in Indonesië. Deze uitdaging verloopt via een christelijke organisatie (Compassion) die zich inzet voor kinderen in armoede. Het is de bedoeling dat ik 42 km ga hardlopen en €10.000,- euro aan sponsorgeld meeneem. Van die €10.000,- kunnen 10 kinderen deelnemen aan een speciaal programma. Dit houdt in dat ze naar school kunnen, medische zorg ontvangen en geestelijk, sociaal en emotioneel kunnen groeien.

De reis betaalt iedere deelnemer zelf. Ik ben in 2015 op een karakterweekend geweest met de 4e  Musketier, zij organiseren ook de Muskathlon, wat inhield dat ik met nog 300 mannen de bergen introk in Noorwegen. Een prachtige maar ook zware ervaring waarvan ik veel geleerd heb. We hebben niet alles zelf in de hand, maar er is altijd Iemand die voor je zorgt en je mag weten dat je geliefd bent. Aan deze bijzondere uitdaging heb ik ook een paar goede vrienden overgehouden.

Hoe ben je op dit rennerspad terechtgekomen?

In januari 2015 ben ik naar een event van de 4e Musketier geweest. Deze werd georganiseerd in de IJsselhallen in Zwolle, vrienden hadden mij hiervoor uitgenodigd. De 4e Musketier organiseerde hier voor de 2de keer een event. Tijdens dit event werd er een filmpje getoond van Compassion over deze kansarme kinderen waarbij de tranen over mijn wangen liepen. Ik was dus zo geraakt dat ik mezelf heb beloofd dat ik deze uitdaging aan wilde gaan om kinderen een betere toekomst te kunnen geven.

Aan het einde van het filmpje vraagt een kindje of jij wat wilt doen voor zijn toekomst en dat ga ik nu proberen te doen door een Muskathlon te doen. Daarbij staat de sportieve maar ook de financiële uitdaging centraal. Ik heb voor de Muskathlon in Indonesië gekozen omdat mijn broer daar met zijn gezin woont. Ik hoop dan ook dat ik het hardlopen kan combineren met een bezoek aan hem.

Al de nodige kilometers in de benen?

Ik train sinds eind vorig jaar één keer per week bij de loopgroep in Bedum. Ik heb al de nodige 10 km loopjes in de benen met een tijd van 46,54 als toptijd. Ik hoop ooit nog het familierecord te verbreken. Deze staat nu op naam van mijn oom Siep Brink met een tijd van 37 minuten en een beetje. Ik doe af en toe ook mee aan een loopwedstrijd zoals onlangs aan de Thesingerun. Binnenkort volgt de Plantsoenloop in Groningen. Begin volgend jaar hoop ik meer 16 en 21 km loopjes te gaan doen zodat ik in oktober 2018 klaar ben voor de grote uitdaging: een marathon van 42 km!

Hoe gaat het met het binnenslepen van het geld?

Dankzij al mijn sponsors heb ik nu al een bedrag van ongeveer €6000,- kunnen binnenhalen. Dit moet €10.000,- worden en het liefst nog meer. Er is dus nog wel wat geld nodig! Iedereen kan nog doneren via www.muskathlon.nl en dan vervolgens zoeken op de naam van Robert Jan Kooijmans. Vervolgens drukken op de doneerknop en de rest wijst zich vanzelf. Alvast hartelijk dank!! 

Ben je trouwens al weer bezig met de kerstpakkettenactie in Bedum?

Nog niet maar dat gaat binnenkort wel weer beginnen. Samen met Annika Geerds hoop ik dat er weer een groot aantal ondernemers uit de gemeente Bedum meedoen met deze actie. Want er is meer armoede dan we denken binnen onze gemeente!

Ik hoop ook dat er in andere dorpen een vergelijkbaar initiatief ontstaat. Vorig jaar werd ik gebeld door een ondernemer uit Zuidhorn die vroeg of ik het erg vond wanneer hij daar hetzelfde ging doen. Dit soort initiatieven juich ik alleen maar toe! Dus ik hoop dat hij het niet vergeten is en dat het daar en in nog vele andere dorpen gaat leven. De kosten zijn  maar €50,- per jaar per ondernemer maar je kan er zo ontzettend veel mensen toch een warm kerstgevoel door geven.

Dit initiatief is trouwens ontstaan toen ik een paar jaar geleden met een aantal kerstpakketten bleef zitten. Ik vroeg mij af wat ik hiermee zou kunnen doen en plaatste hierover een berichtje op Facebook. Er waren nog een drietal ondernemers die in het zelfde schuitje zaten en zo is het balletje gaan rollen.

Vorig jaar waren er al 21 ondernemers en van die opbrengst van €1050,- zijn cadeautjes gekocht waarvan 42 kerstpakketten gemaakt zijn. Ik wilde mij eerst alleen op ZZP-ers in de gemeente richten wat de giften betreft maar ik denk dat ik binnenkort ook de grotere bedrijven in onze gemeente ga benaderen. Om aandacht te schenken aan dit initiatief en om aan adressen te komen, komt er altijd ruim van te voren een artikel in de Bedumer. Hierin staat ook een mailadres waarin mensen suggesties aan kunnen dragen. Ik zorg er voor dat de mensen die de pakketten ontvangen anoniem blijven!

Hoe gaat het met Kooijmans Installatietechniek?

Met Kooijmans Installatietechniek gaat het goed. We hebben volop werk en er komen steeds weer nieuwe klussen en klanten bij! Zonder mijn lieve vrouw had ik dit allemaal nooit kunnen doen. Ik heb geen personeel in dienst maar kan ik geval van nood gebruik maken van de diensten van collega installateurs hier in de omgeving.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten met Muskathlon tot dusver?

Ik heb nog geen dieptepunten gehad tijdens de voorbereiding en als ze al komen dan zie ik die als leermomenten om het de volgende keer even anders te doen. Hoogtepunten zijn de giften van al die mensen die reeds geld hebben gedoneerd. Bijvoorbeeld van de shirtsponsors waarvan ik al een kleine 2500 euro heb mogen ontvangen.

Heb je nog leuke hardloopanekdotes?

Ja, vroeger had je hier in Bedum de Koninginneloop op 30 April. Tijdens één van die edities was het zo warm dat ik na een rondje of drie even met de voetjes in het Boterdiep heb gezeten om af te koelen om vervolgens weer door te gaan. Mijn moeder heeft het hier nu nog over. 

Bedum is voor jou ‘the place to be’?

Ja, Bedum is een mooi en gezellig dorp waar veel georganiseerd wordt voor en door mensen uit het dorp. Zelf ben ik een geboren en getogen Bedumer, Ilona komt oorspronkelijk uit Wehe-Den Hoorn. We hebben het nog wel 4,5 jaar geprobeerd om in Eelde te wonen maar mijn moeder, schoonouders en schoonzus en zwager wonen hier ook en de meeste van onze vrienden. Bedum bleef trekken dus en daarom zijn we terug verhuisd naar Beem!

Nog tijd voor hobby’s?

Jazeker! Eén keer per week hardlopen dus bij de loopgroep in Bedum en af en toe doe ik aan een wedstrijdloopje mee. Met als hoogtepunt de afgelopen 2 jaar natuurlijk de deelname aan de Bedumer Winterloop, de sponsorloop tegen kanker.

In de zomermaanden, ik ben een echte mooiweerfietser, mag ik graag samen met drie vrienden op de racefiets stappen. Soms gewoon even om een mooi rondje te fietsen. Maar af en toe doe ik ook mee aan een fietstoertocht voor het goede doel met als topper de TOER RISE. Dit is een sponsortoertocht georganiseerd door 4 vrienden, waaronder de oud Bedumer Tom Havinga, met als hoofddoel elk jaar een ander goed doel te steunen. 

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

In de nacht mag je me wakker maken voor een lekkere pizza. Maar dat is nog nooit iemand gelukt, haha.

Waar staat Robert Jan Kooijmans over 10 jaar?

Over 10 jaar hoop ik nog steeds gelukkig getrouwd te zijn. Daarbij hoop ik ook dat ik nog steeds oog heb voor andere mensen. Verder heb ik als wens dat ik in de komende jaren een gat in de markt weet te vinden.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik wens dat iedereen het beste uit zichzelf mag halen. Ik ga ervan uit dat het mij lukt om volgend jaar de marathon in Indonesië uit te lopen. Sowieso is het natuurlijk een geweldige ervaring die ze mij niet meer af kunnen pakken. Daarbij hoop ik veel geld in te zamelen voor het goede doel: zorg voor die kinderen die dit heel hard nodig hebben! En ik wens iedereen voor de laatste maanden van dit jaar een gezegende tijd en weet dat je nooit alleen bent. Er is altijd Iemand die je ziet en om je geeft!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69