Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Edwin van Zanten, Wat heerst er in Nederland een vreemd sportklimaat…

Hier denk ik tegenwoordig steeds meer over na. Soms rol je van de ene in de andere verbazing over hoe men in Nederland met sport, sporters en alles wat er mee samenhangt omgaat. Afgelopen zomer was het in mijn beleving ook weer raak. Het damesvoetbal. Het bracht wel weer wat los hoor in ons kikkerlandje. Worden we Europees Kampioen, struikelt half Nederland over elkaar heen om het succes maar weer te temperen, te bagatelliseren. Grote groepen journalisten, of zichzelf journalisten noemend, voetbalkenners en ex-voetballers blaten maar in het rond dat het niks voorstelde.

Iedereen wist het beter. Het was geen niveau. Het Nederlands dameselftal zou zelfs verliezen van A-junioren uit een willekeurig boerendorpje op de hei. De andere helft van Nederland is euforisch. De mannen van ons Nederlands elftal moeten hier een voorbeeld aan nemen, hoorde je. Vrouwen zijn beter dan mannen (??). Stadions tot de nok toe vol. Fans in het oranje geschminkt met een bos oranje wortels op de kop. Ik heb het van een afstandje bekeken. Ik was immers op vakantie. En toen we Europees Kampioen werden zag je sommige ‘journalisten’ draaien als gladde alen. Brrrrr…..

Wat is dat toch met ons land. Kunnen we niet met zijn allen wat meer achter onze sporters, sporthelden gaan staan? Waarom die afgunst? Waarom die nodeloze behoefte om prestaties af te kraken of sporters in een hoek af te branden. Het ene moment zijn ze alles en het andere moment weer niks. Dan is een team g-e-w-e-l-d-i-g en de week er op is het dramatisch volgens de geleerden en wordt men afgebrand.

Marchanderen met meningen. De onnozelste vragen worden dan gesteld. Je kunt er geen touw aan vast knopen hoe het werkt bij sommige ‘kenners’. Voetballers zijn het ene moment toppers van de buitencategorie en dan zijn we ontzettend trots als er mega transfersommen worden betaald. Het andere moment zijn het geldwolven die nog niks hebben gepresteerd. Ik erger me daar wel aan. Dat gedraai. Dat beïnvloeden van de publieke opinie. Wij zijn zo verschrikkelijk opportunistisch met elkaar geworden.

Overigens vind ik dat dat niet alleen bij voetbal gebeurt. Ook andere sporten en/of sporters zijn soms de ‘klos’. Handbal! Nog zo eentje. We doen mee om de prijzen en massaal kijken we naar het handballen met elkaar. Waterpolo voor de vrouwen. We winnen prijzen en we lopen er in de hoempapa achteraan. Nu horen we er helemaal niets meer van. Iedereen is stil. Weet iemand nog een speler of speelster te noemen, behalve de vriendin van van der Vaart? Ik betwijfel het.

Grappig allemaal! En ik ben sportliefhebber hoor. Ook ik betrap me er op het fantastisch te vinden. Maar ik snap het wel dat je sommige sporthelden nooit weer in de publiciteit ziet en dat die de publiciteit mijden. Anderen zie je overigens weer te veel. Ach en overal is er al wel wat aan de hand. Maar ik hou van een land met een sportcultuur waar helden nog worden geëerd. En natuurlijk, kritisch zijn mag. Dat moet zelfs. Stel die vragen dan ook. Confronteer maar eens. Wees eens eerlijk. Maar ga geen suggestieve vragen stellen of opmerkingen maken.

Er werd wel eens gezegd dat Nederland 16 miljoen bondcoaches heeft. En dat klopt denk ik ook wel. Iedereen heeft zijn eigen mening. Dat maakt het ontzettend lastig in Nederland. Iedereen lult mee of knalt er onzin uit. Maar je staat achter je club in goede tijden maar zeker ook in slechte tijden. Niet dat opportunisme. Niet dat nepgedrag. Hoe gigantisch is Louis van Gaal wel niet afgebrand met het Nederlands elftal. En toen we in 2014 derde werden op het WK was hij een held. Check wikipedia maar eens. Ik geef toe, hij is bijzonder in zijn speeches en omgang met de pers maar het is wel een topper hoor. Hij heeft toch een redelijke staat van dienst….

En dan nog wat anders wat ik kwijt wil….

Die eeuwige discussie over winnen of mooi voetbal. Ja, winnen uiteraard en dan met goed voetbal. Anders is er toch plaatsvervangende schaamte. Verliezen met goed voetbal levert ons wel veel sympathie op. Vinden we in Nederland ook zo leuk. Medelijden. Geef mij maar de prijzen hoor! Als het dan niet met goed of mooi voetbal gebeurt dan zij het maar zo.

Kunstgras….

Afgelopen periode ging de discussie in Nederland over kunstgras of gewoon gras. Het Nederlands voetbal is nu zo slecht en dat zou aan het kunstgras liggen. Er zou sprake zijn van competitievervalsing. Het zou blessuregevoeliger zijn. Als voorzitter van SV Bedum ben ik maar wat blij dat we een kunstgrasveld hebben. Het liefst nog eentje er bij. Als ik bij mijn cluppie, SV Bedum, kijk, denk ik dat 95% van de leden het liefst op kunstgras speelt en traint.

Het moet natuurlijk wel veilig zijn om op kunstgras te voetballen. Niet alleen qua korrels en gezondheid maar ook qua gesteldheid. Maar ja, in droge periodes (tegen het eind van het seizoen en in de voorbereiding) is gewoon gras vaak nog harder dan kunstgras. Met kunstgras kun je wel altijd spelen en trainen. Dat is een zegen voor ons als amateurclubs in ieder geval.

Daarnaast kun je wel mopperen op het kunstgrasveld maar kijk eerst naar je zelf. Daar bedoel ik de kwaliteit van de spelers mee. Met name bij het profvoetbal. Daar kunnen sommige spelers niet eens een fatsoenlijke voorzet geven. Gras of niet. Ga niet het kunstgrasveld de schuld geven dat we met het Nederlands voetbal er zo slecht op staan. Hahahaha, kunstgras stroef? Probeer die bal eerst maar eens goed te raken. Tien keer een strakke voorzet! Dan praten we wel weer.

Doe iets in de opleiding van spelers. Investeer in de jeugdopleiding. Doen we bij mijn club ook. Los van kunstgras of geen kunstgras. Doe ook iets aan eerlijke concurrentie als het gaat om investeren in het internationale voetbal. Doe iets aan de schulden die sommige clubs mogen hebben. Dat is pas competitievervalsing. Clubs die maar dure spelers blijven kopen en torenhoge schulden hebben. In Nederland zijn we volgens mij het braafste jongetje van de klas. Als clubs niet aan de financiële eisen voldoen dan worden ze in Nederland vaak onder curatele gesteld, krijgen ze een etiket opgeplakt.  Moet je in het buitenland mee aankomen…

Toekomst voetbal

Ik begrijp ook heel goed dat de KNVB met plannen komt om het voetbal weer aantrekkelijker te maken. Niets doen is geen optie. Dat is voor die ene helft in Nederland namelijk ook weer niet goed. Dan hadden ze daar namelijk wel over gemopperd, denk ik. Nu komt de KNVB met nieuwe plannen en ideeën en wordt dat al bij voorbaat afgebrand. Verschrikkelijk vind ik dat, geef het een kans. Het zal niet overal werken daar ben ik ook wel van overtuigd, maar geef het een serieuze kans.

Ik ben een normale kerel, althans dat denk ik te zijn, die ontzettend van het spelletje houdt. Die wat dat betreft ontzettend veel van sport houdt. Wielrennen, tennis (ook bepaald niet verwend de laatste jaren), darten, volleybal, basketbal. You name it, I love it. Ik ben dus iemand die zijn club, ook het Nederlands elftal blijft steunen. In voor- en tegenspoed. Misschien is het in tegenspoed nog wel belangrijker dat je je team, je club, je land blijft steunen. Opportunisten hebben we in Nederland genoeg.

Pas de polonaise lopen als het goed gaat en afbranden tot het bot als het slecht gaat. Dat gaat er bij mij niet in. Daar ben ik te veel liefhebber voor. Ook ik ben in Parijs geweest en heb gezien dat Nederland werd afgedroogd door Frankrijk. Maar onthou ook dat Frankrijk een paar dagen daarna gelijkspeelt tegen Luxemburg. Hoe vreemd is dat dan?

En ik sluit mijn ogen echt niet voor het feit dat we er slecht voor staan. Ik betwijfel ook in ernstige mate of we het WK wel halen. But it ain’t over ‘till the fat lady sings the blues. Iedereen mag een mening hebben. Kritisch zijn mag ook. Moet zelfs. Die speler is niks, die is van glas, die is te oud, die is…. Zucht! Laten we de kerk wel in het midden houden. Het blijkt telkens maar weer: de scheidslijn tussen succes en verlies is maar heeeeel dun! Daar manoeuvreren de opportunisten goed tussendoor.  

Zo! Dat moest ik even kwijt!

Dank u!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69