Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Rolf Smid geeft belastingadviezen vanuit Bedum

Rolf, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Rolf Smid, 31 jaar, geboren en getogen in Loppersum maar tegenwoordig met veel plezier in Bedum woonachtig. Getrouwd met Linda, samen hebben we twee mooie dochters: Floortje en Karlijn, drie en twee jaar oud. De rest komt ongetwijfeld in de volgende vragen aan bod.

Rolf Smid Belastingadvies is vorig jaar ontstaan?

In december 2016 inderdaad. Na negen jaar bij een groot accountants- en adviesbureau werkzaam te zijn geweest, was ik toe aan een volgende stap. Daarbij geeft het ondernemerschap een stukje verbreding en de mogelijkheid tot het leggen van nieuwe contacten bij andere bedrijven, kantoren en particulieren.

Je kende een vliegende start?

Ik werd direct al door meerdere bedrijven ingehuurd als adviseur en had dus als zelfstandig fiscalist/belastingadviseur direct al volop werk. Naast mijn opleidingen aan de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen neem ik inmiddels ook al tien jaar werkervaring mee. Daarbij moet je in ons vakgebied altijd bijblijven dus in de loop der jaren heb ik mijzelf verder doorontwikkeld. Wat dat betreft heb ik niets te klagen.

Waar kunnen mensen je zoal voor benaderen?

Ik richt mij wat meer op bijzondere (belasting-)situaties. Voor het reguliere boekhouden, het doen van aangiftes en het opstellen van een jaarrekening zou je ook prima bij mij terecht kunnen, maar in de meeste gevallen verwijs ik deze aanvragen door naar andere accountantskantoren. Wat zijn dan die bijzonder situaties? Denk hierbij aan adviezen over verlagen van de belastingdruk op (box 3-) vermogen en fiscaal vriendelijke vermogensoverdracht naar bijvoorbeeld de kinderen. In fiscale termen heet zoiets estate planning.

Maar mensen komen ook wel bij mij met vragen over bedrijfsopvolging en bedrijfsoverdracht. Of voor het anonimiseren van hun vermogen waardoor andere (journalistieke) partijen niet meer kunnen achterhalen hoeveel vermogen mensen hebben. Veel gegevens kunnen normaliter via de Kamer van Koophandel of het Kadaster achterhaald worden en daar is niet iedereen happig op.

Eigenlijk probeer ik te realiseren wat alle bedrijven en particulieren willen: zo min mogelijk belasting betalen. Ik geef tips en adviezen waardoor mensen zo veel mogelijk rendement uit hun vermogen kunnen halen. Er zijn inderdaad niet zo heel veel bedrijven en zelfstandigen die zich hiermee bezig houden. Ik kan bijvoorbeeld ook mensen met adviezen terzijde staan bij het opstellen van een testament. Vaak een taak voor de notaris inderdaad, maar omdat je vaak een volledig beeld hebt van de (financiële) situatie van de klant, kan je hierin goed adviseren.

Dit is nog maar een kleine greep uit mijn werkzaamheden. Voor het volledige overzicht verwijs ik de lezers graag door naar mijn website. Want ik kan mensen bijvoorbeeld ook bijstaan tijdens geschillen met de Belastingdienst of pensioenvraagstukken.

Altijd al van de cijfertjes geweest?

Eigenlijk niet, ik had als 12-jarig jongetje nog niet in het hoofd om later maar eens belastingadviseur te gaan worden. Docent worden leek mij wel wat, docent aardrijkskunde bijvoorbeeld. Maar de studierichting werd uiteindelijk bedrijfseconomie. In het tweede jaar werd ik geënthousiasmeerd door twee enthousiaste jongemannen die vol passie over het fiscale vak vertelden. Daarbij gaven ze aan dat er qua werkgelegenheid ook de nodige mogelijkheden waren. Dit inspireerde mij tot een opleidingsswitch richting fiscale economie! 

Je opdrachtgevers komen uit het gehele Hogelandgebied?

Sterker nog, ze komen uit heel Nederland maar dat komt ook door de contacten die ik in het verleden gelegd heb. Maar als echte Groninger en nauw verwant met de inwoners van het Hogeland (want Bedum behoort officieel niet tot het Hogeland geloof ik….) vind ik het ook heel leuk om nog meer mensen uit deze omgeving van adviezen te kunnen voorzien. Want hier liggen mijn roots en hier heb ik in de loop der jaren ook mijn sociale leven opgebouwd.

Je bent ook maatschappelijk actief?

In het recente verleden wel maar door mijn drukke werkzaamheden en de tijd die ik aan mijn gezin met jonge kinderen wil besteden staat dit op een iets lager pitje. Zo ben ik lid geweest van de Groninger Uitdaging waarbij mensen met kennis op een bepaald gebied in contact werden gebracht met maatschappelijke organisaties met prangende vragen. Ook ben ik vier jaar betrokken geweest bij het werkveldadviescommissie Fiscaal recht en economie van de Hanzehogeschool.

Er komt in de nabije (toekomst) vast wel weer wat op mijn pad want een stukje maatschappelijke betrokkenheid heb ik hoog in het vaandel staan. Maatschappelijk verantwoord ondernemen heet dat geloof ik, haha.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je fiscale carrière tot dusver?

Ik ben namens een relatie wel eens in een felle discussie geraakt met de Belastingdienst wat eindelijk tot een rechtszaak leidde. Dat is best wel spannend natuurlijk en toen de rechter ons gelijk gaf, was de opluchting groot. Daar het ook nog eens om een ‘sympathieke zaak’ ging, hardwerkende ondernemers waarvan ik vond dat ze teveel geld af moesten dragen, iets wat ik als onrechtvaardig ervoer, was de voldoening des te groter.

Dieptepunten heb ik eigenlijk nog niet gehad. Maar ook ik maak wel eens een fout natuurlijk. Dat is altijd heel vervelend maar ik blijf er nooit in hangen. Daarbij probeer ik het altijd zo snel en goed mogelijk te herstellen waardoor de klant weer tevreden is.

Heb je nog leuke werkgerelateerde anekdotes?

Ooit kreeg ik op een Oudejaarsdag een telefoontje van een piloot. Ik heb namelijk in de loop der jaren al zo’n honderd piloten mogen begeleiden tijdens of net na hun opleiding. Deze piloot was er achtergekomen dat de kosten van zijn opleiding, en deze bedragen toch snel zo’n €100.000,-, fiscaal aftrekbaar zijn. De aangifte moet daarbij wel binnen vijf jaar gebeuren. Voor een tijdig verzoek hadden we dus nog precies enkele uren de tijd…

En dus ben ik direct voor hem in de pen gekropen en heb een brief voor de Belastingdienst opgesteld. Deze brief heb ik ’s middags nog bij Belastingdienst afgeleverd, waardoor de brief nog precies op tijd geregistreerd werd. Hierdoor kon hij nog mooi een bedrag van ongeveer €30.000,- terugvangen. En dat geeft natuurlijk best wel een lekker gevoel. Sommige piloten komen pas na zeven jaar bij mij en dan krijgen ze inderdaad niets terug!

Bedum is voor jou ‘the place to be’ geworden?

Ja, wij voelen ons hier thuis! Linda komt oorspronkelijk uit Harkstede, ik dus uit Loppersum. We hebben een tijdje in Groningen gewoond maar het platteland bleef trekken. In Bedum heb je alle voor ons belangrijke voorzieningen binnen ‘handbereik’, het is een actief dorp, waar tegenwoordig veel georganiseerd wordt. Denk hierbij aan de Bedumer Winterloop waaraan ik onlangs nog meegedaan heb. Daarbij wonen hier veel vriendelijke mensen. Kortom, een heel leuk dorp om in te wonen!

Nog tijd voor hobby’s?

Ik beschouw mijn gezin als grootste hobby. Op vrijdag probeer ik niet te werken en dan spendeer ik lekker veel tijd met de kinderen. Daarnaast tafeltennis ik en mag ik graag tuinieren, klussen, films en series kijken, naar muziek luisteren of een avondje op stap gaan. Van verveling is inderdaad absoluut geen sprake.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Een zoute haring gaat er altijd wel in, maar of je mij hiervoor nu speciaal wakker moet maken???? Mijn kinderen kunnen natuurlijk wel altijd bij mij terecht!

Waar staat Rolf Smid Belastingadvies over 10 jaar?

Ik hoop dan nog steeds als fiscalist mensen te mogen adviseren. Hierdoor moet ik mijzelf uiteraard blijven doorontwikkelen want in ons vakgebied verandert er veel. Dat vergt dus permanente scholing. Ergens lijkt het mij ook nog wel leuk om cursussen of trainingen aan groepen mensen te geven. Daar komt het docent worden inderdaad weer boven. Ik heb wel eens presentaties gegeven aan groepen piloten en kreeg hier positieve feedback op. Leuk om te doen!

Wil je verder nog iets kwijt?

Mocht u meer informatie over mij willen hebben, klik dan even op deze link (www.rolfsmidbelastingadvies.nl). Uiteraard bent u altijd welkom voor een vrijblijvend consult. Het eerste gesprek is altijd gratis! 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69