Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Wie is Marten Lenstra?

Beste Bert,

Ik wil wel wat over mezelf vertellen maar niet aan de hand van de vluggertjesvragen. Ik ben altijd al een beetje een eigenzinnig type geweest. Zo vond ik de middelbare school eigenlijk alleen maar leuk om de boel te sarren. Ik kan alleen maar leren als ik het ook echt leuk vind. Dat kwam gelukkig goed toen ik de Vakschool in Schoonhoven ontdekte. Daar ging alles van een leien dakje. Zo was ik op mijn 23e al zelfstandig ondernemer als goudsmid in Delft. Daar heb ik zo’n dertig jaar een klein werkplaatsje gehad aan de Brabantse Turfmarkt.

Ik heb van jongs af aan belangstelling gehad voor jachten, zeilen en verder alles wat met varen te maken heeft. Zo heb ik op 16-jarige leeftijd mijn eerste bootje gebouwd in de huiskamer van het ouderlijk huis in Rotterdam. Toen mijn ouders terugkwamen van vakantie moest ik de boel snel naar de tuin verhuizen. Later heb ik nog een blank houten zeiljachtje gehad. Erg leuk, en ik heb veel gezeild maar ik moest/wilde het verkopen toen mijn toenmalige vriendin zwanger was van onze zoon. Mijn zoon is inmiddels 27 jaar en is een verrijking van mijn leven. Het huwelijk met zijn moeder was wat minder en ging na een paar jaar weer voorbij. 

Toen ik weer alleenstaand was, begon langzamerhand de watersport weer aan mij te trekken. Ik ging op zoek naar een leuk jachtje om op te knappen. Eigenlijk wist ik toen ook al dat ik gewoon zelf een boot moest gaan tekenen en die gaan bouwen. Waar ik dacht met een paar jaar wel klaar te zijn liep het even wat anders. Mijn broer verhuisde naar Kantens en bood aan om de boot daar te bouwen. Ik kreeg daar een mooie bouwruimte op de deel van zijn boerderij. Vanaf die tijd ging ik ieder weekend richting Groningen.

Hoewel mijn familie uit Groningen komt, was ik hier nog niet veel geweest. Ik zag dat de bakkerij van Staghouwer al een poosje te koop stond en in een onbezonnen bui deed ik een onwaarschijnlijk laag bod (voor Westerse begrippen inderdaad). Kortom, een paar maanden later was ik verhuisd naar een gigantisch pand in Middelstum. Ik kon dit doen omdat ik inmiddels een aardige boterham verdiende met het maken van zilveren scheepsmodellen, booreilanden, pijpenleggers en kraanschepen. Al deze klanten kon ik gewoon met e-mail en internet bereiken en ik was dus feitelijk niet meer gebonden aan Delft.

Wat ik niet kon weten was dat een jaar later de banken omvielen en de crisis uitbrak. Toch heb ik met wat kunst- en vliegwerk de boel gaande kunnen houden. Ik ben me in Middelstum als vrijwilliger bezig gaan houden met het eeuwenoude Hemony carillon. We zijn met een enthousiast clubje en we hebben inmiddels de restauratie van de speeltrommel en het torenuurwerk achter de rug en zijn nu bezig met het maken van een plan voor het laten gieten van 2 nieuwe luidklokken. Dan krijg je zo’n klokgieting voor de kerk waar iedereen naar kan komen kijken. Heel spectaculair en voor het dorp een fantastisch evenement. Nu nog even het geld bij elkaar zien te krijgen….

Groeten Marten Lenstra

Wil je nog meer over mij of mijn werkzaamheden weten, klik dan op een van onderstaande linkjes:

www.martenlenstra.nl

www.mlgz.nl

www.anythinginsilver.com

www.carillonmiddelstum.nl

(Foto afkomstig van de website van Marten Lenstra)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69