Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Tonnis van der Wijk legt uit waar BMAT voor staat….

Tonnis, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mijn naam is Tonnis van der Wijk dus, 42 jaar en sinds 2000 in Bedum wonend. Getrouwd met Linda Drijfhout, zij werkt als kapster bij Time Out hier in Bedum, en vader van 3 zoons van 16, 12 en 6 jaar. Geboren en getogen in het Friese Ureterp maar de liefde bracht mij naar Groningen. Het bouwbedrijf waar ik voor werkte had ook een vestiging in Groningen dus dat was geen belemmering. En gespecialiseerd in bouwkundige keuringen maar daarover later meer…..

Hoe en wanneer is BMAT ontstaan?

Ik werkte dus voor SHP bouwbedrijven met vestigingen in Groningen en Grou. De economische crisis hakte er in 2013 stevig in. Daar ik er al 14 jaar werkte, kon ik de dans nog een tijdje ontspringen maar in februari 2013 zat ook mijn tijd er bij dit bedrijf op. Al met al is het personeelsbestand van SHP geslonken van 120 naar 30 personeelsleden. Ik had het slechte nieuws vier maanden eerder al gehoord en kon dus tijdig nadenken over hoe nu verder.

SHP heeft mij veel gebracht, ik kijk dus met een goed gevoel terug op de tijd dat ik voor ze gewerkt heb. Ik haalde er mijn aannemersdiploma en ben van timmerman uiteindelijk doorgestroomd naar projectleider. Mede dankzij de prima scholingsmogelijkheden. Het werk lag in die tijd niet voor het oprapen en dus rijpte het idee om voor mijzelf te beginnen langzaam maar wel heel zeker. Via een connectie van SHP kon ik direct al een half jaar vooruit met een mooie opdracht. BMAT kende in maart 2013 dus een vliegende start.

Waar kan BMAT voor benaderd worden?

BMAT staat voor Bouw Management Adviesbureau Tonnis van de Wijk. Bouwkundige inspecties zijn mijn specialiteit. Zo verricht ik veel inspecties voor klanten die een huis willen kopen. De verkopende partij heeft een informatieplicht maar de aankopende partij heeft een onderzoeksplicht en steeds meer kopers komen tegenwoordig bij mij terecht. Hier ben ik gemiddeld drie dagen in de week mee bezig. Maar ik doe ook bouwkundige inspecties bij nieuwbouwprojecten, voornamelijk tijdens de oplevering.

Daarnaast doe ik aan bouw- en verbouwbegeleiding. Samen met de opdrachtgever komen we tot een ontwerp waarna ik de bouwplannen en –tekeningen opstel. Dit kan een nieuwbouwproject zijn maar ik ben nu bijvoorbeeld druk bezig met de planvorming voor een Rijksmonument in Nieuw-Beerta. Daar zit qua wet- en regelgeving wel wat meer haken en ogen aan maar het is wel een heel bijzonder project.

Kortom, van grootschalige projectbegeleiding tot kleinschalig onderhoud?

Dat klopt inderdaad waarbij de kleinschaligheid wel steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Voor het zelf timmeren is geen tijd meer en ook het uitbesteden van werkzaamheden (waarbij ik als een soort koppelbaas fungeerde) is er niet meer bij. Deze werkzaamheden doe ik nog wel af en toe maar dan meer hobbymatig. Wel verwijs ik opdrachtgevers nog wel eens door.

De Vereniging Eigen Huis is inmiddels een grote opdrachtgever geworden. Twee dagen in de week verricht ik voor hen bouwkundige inspecties die ik uitwerk in een rapportage. Dit kan voor een nieuwbouwproject zijn maar ik verricht ook wel inspecties voor bijvoorbeeld meerjarige onderhoudsplannen van bestaande of nieuwe appartementencomplexen, de zogenaamde MJOP’s. Inspecteren, toezicht houden en rapporteren zijn tegenwoordig mijn belangrijkste werkzaamheden geworden.

Hoe bevalt het ondernemerschap?

Ik zou niet anders meer willen! Met als grootste pluspunt de diversiteit aan werkzaamheden. Werken voor een (grote) aannemer, betekent ook een afbakening van je werkzaamheden. Een inspectie doen zit er dan niet meer in want je bent niet partijdig. Ik ben nu natuurlijk volledig onafhankelijk en hoef geen rekening te houden met allerlei belangen.

De vrijheid die ik heb is mooi maar ook betrekkelijk. Natuurlijk kan ik nee zeggen tegen een project maar er moet ook brood op de plank komen natuurlijk. Werkweken van 50 a 60 uur zijn eerder regel dan uitzondering maar hard werken vind ik helemaal niet erg.

Waar komen je opdrachtgevers vandaan?

Voornamelijk uit de drie noordelijke provincies. Het is ook maar net waar de VEH mij heen stuurt. Daar kom je overigens niet zomaar binnen. Ik heb naar deze functie gesolliciteerd en uit de 300 sollicitanten werden uiteindelijk twee personen geselecteerd waar ik er dus een van ben. Niet alleen door mijn kennis, zo bleek tijdens navraag, maar ook de heldere manier van overbrengen, cq. communiceren. Ik heb een interne training doorlopen waardoor ik mijn kennis en vaardigheden nog verder heb kunnen aanscherpen.

Ik ben dus twee dagen in de week voor VEH aan het werk maar in overleg zou dit ook drie dagen kunnen worden. Ideaal dus bij rustiger tijden. Maar daar is nu geen sprake van want ik krijg onder andere via makelaars steeds meer werk toegeschoven. Via mijn website probeer ik ook steeds zichtbaarder te worden in de noordelijke provincies waardoor steeds vaker particulieren mij voor een inspectiekeuring weten te vinden. 

Nog druk met allerlei contra-expertises?

Nee, het wachten is nu al vier maanden lang op de ontwikkeling en goedkeuring van het nieuwe schadeprotocol. Vorig jaar heb ik het hier wel heel druk mee gehad. Toen had ik zo’n 70 contra-expertises, dit jaar tot dusver nog maar 10. Maar dit vind ik niet erg hoor. Er zijn andere werkzaamheden voor in de plaats gekomen en daarbij is het onbevredigend werk.

Vaak draait een contra-expertise namelijk uit op een arbitrage waarbij in negentig procent van de gevallen de partij wint waarvan ik de belangen behartig. Daarom stel ik ook vaak de vraag: ‘Waarom moet het altijd tot een arbitrage komen met alle bijkomende kosten van dien?!’

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je bouwkundige carrière tot dusver?

Toen mijn ontslag bekend werd gemaakt, zag ik het best wel somber in. Door de crisis was er bijna geen werk te vinden en we hadden ons huis in 2008 gekocht. Vlak voor het begin van de crisis, dus we hebben wel de hoofdprijs betaald. Dan maak je je inderdaad best wel eens zorgen.

Maar als ik zie wat er voor teruggekomen is, hoe de ontwikkeling van BMAT gegaan is, dan kan ik alleen maar heel tevreden zijn. Mede door de werkzaamheden voor de VEH is er sprake geweest van een hele mooie omzetgroei.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Ik heb vorig jaar zo’n 350 woninginspecties gedaan en heb me vaak verbaasd en verwonderd. Ik maak van deze bijzonderheden vaak een foto om dan bij thuiskomst tegen Linda te zeggen: ‘Wat ik nou weer heb meegemaakt…’ Zo moest ik laatst voor inspectie in een huis in Leeuwarden zijn. De bewoners waren zelf niet aanwezig maar ik kreeg een sleutel mee. Toen ik de slaapkamerdeur opendeed, zag ik allerlei slaapkamerspeeltjes op bed liggen. Dan denk ik wel bij mijzelf, ‘die hadden ze toch van te voren wel even op kunnen ruimen….’

Maar je maakt ook heel schrijnende gevallen mee hoor. Wanneer de eigenaar(s) bijvoorbeeld de woning met een grote restschuld moet verkopen. ‘En dan komt er ook nog eens zo’n mannetje uit Bedum langs die vertelt wat er allemaal aan hun huis mankeert!’

Laatst moest ik een woning in Bellingwolde inspecteren. Bij de woning had de eigenaar een zwembad aangelegd van tien bij twee meter. Eigenhandig uitgespit inderdaad, de man was 75 jaar toen hij dit klusje klaarde. Daar kan ik mij dan wel weer over verwonderen….

Bedum is voor jou ‘the place to be’ geworden?

Ja! Ik heb veel werk in de regio en de jongens zitten hier op school en op voetbal. Zelf ben ik ook helemaal ingeburgerd, al zeg ik het zelf. Daar mijn ouders en drie broers in Ureterp wonen, kom ik er ook nog regelmatig. Maar verder heb ik daar niets meer, de sociale contacten zijn in Bedum opgebouwd.

Voor mijn werk moet ik nog wel regelmatig naar Friesland. Het feit dat ik Fries praat en versta is natuurlijk een groot voordeel. Dan sta je bij binnenkomst vaak al met 1-0 voor….

Nog tijd voor hobby’s?

Ik besteed de nodige tijd aan het voetbalspelletje. Toen ik nog in Ureterp woonde, zat ik in de jeugd op veldvoetbal. Tegenwoordig speel ik in de zaal met Bedum 8. Daarbij ben ik begeleider van JO13-2, het team waarin mijn zoon speelt. Misschien dat ik over enige jaren het zaalvoetbal inruil voor het 45+ voetbal op een half veld.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Ik heb weinig slaap nodig maar de enkele uren die ik in bed lig, wil ik wel graag besteden aan het slapen. Nergens voor dus!

Waar staat Tonnis van der Wijk over 10 jaar?

Tien jaar vooruit kijken is een lange periode. Ik had in 2007 ook niet kunnen bevroeden dat ik in 2017 eigenaar van BMAT zou zijn. In 2007 werd ik bij SHP uitvoerder, een jaar later projectleider. Geen flauw idee dus waar ik over tien jaar sta. Lekker zo doorgaan in een goede gezondheid en binnen een stabiele werkomgeving, dat is misschien wel het mooiste wat ik kan wensen. Blij en gezond zijn en doen wat je leuk vindt, dat is mijn credo. Mijn jongste broer heeft een aannemersbedrijf waarin hij zijn ei helemaal kwijt kan, ieder zijn meug dus!

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we alles wel besproken hebben. Mocht je meer over mij willen weten, kijk dan gerust eens op www.bmat.nl. Je hebt met een tevreden ondernemer gepraat!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69