Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Fietsend door Gronings Goud

Vorig jaar ben ik er mee begonnen, zomaar in een opwelling. Vroeg uit de veren en dan met de fiets door het ontwakende Groninger land. Prachtig! Nee, daar heb ik geen racefiets voor nodig, dat zou ja veel te snel gaan. En daar ik net vorige week gehoord heb dat een damesfiets veiliger is dan een herenfiets, ben ik deze zomerperiode nog safer op pad geweest. Drie fietsdagen maar liefst van een uurtje of zes, de af te leggen afstand zal zo rond de 100 kilometer per keer zijn geweest. Met aan boord een paar broodjes, twee drinkbekers met water en een goed stel ogen om al het moois in mij op te nemen…..

De eerste dag zat ik rond half acht op de fiets. Het Reitdiepdal moest deze dag centraal staan, volgens mijn beleving. Dus werd via Winsum koers gezet naar Garnwerd. Onderweg de eerste vertraging. Een boer liet net zijn koeien uit in het weiland en sloot daarvoor de weg af. ‘Goed voor de onthaasting’, hij had gelijk. Niet veel later volgde de eerste drinkpauze aan de oevers van het Reitdiep in Garnwerd. Genietend van al het moois vergat ik prompt mijn drinkbeker mee te nemen, een kleine domper op de feestvreugde.

Via Garnwerd naar Aduarderzijl. Min of meer een toevaltreffers maar wat een prachtig plaatsje is dit zeg! Verwonderd heb ik een kwartiertje rondgelopen op de zijl en in het plaatsje zelf. Om niet veel later mij wederom te vergapen aan de Allersmaborg. Prachtig tussen de bomen gelegen in het gehucht Allersma, tussen Ezinge en Aduarderzijl. Ergens kon mijn dag al niet meer stuk…. Na Ezinge volgde nog een toevalstreffer, en wederom een zeer aangename. Ik kwam in Saaksum terecht, het plaatsje waar ooit mijn vroegere collega Ettie woonde. Nooit geweten waar het precies lag en toen ik er doorheen reed, vroeg ik mij af waarom ze in vredesnaam verhuisd is. Een gebrek aan voorzieningen zal hieraan wel ten grondslag hebben gelegen.

En zo fietste ik maar zo de gemeente Zuidhorn binnen om per ongeluk Oldehove aan te doen. Dat was niet helemaal de bedoeling, de gemeente De Marne lonkte! En dus koerste ik via Elektra langs de Theefabriek in Houwerzijl naar vissersdorp Zoutkamp. Even door de haven heen om vervolgens langs de dijk naar Niekerk te gaan. Daarna het bekende riedeltje van vorig jaar: Ulrum-Leens-Hornhuizen-Kruisweg-Kloosterburen-Molenrij-Broek-Pieterburen-Westernieland. Deze route had nog niets aan kracht en schoonheid ingeboet. Via Den Andel en Baflo werd uiteindelijk de terugtocht ingezet…….

Een week later ging ik zonder vast koersplan een beetje de omgekeerde weg. En zo kwam ik via Onderdendam en Warffum uiteindelijk in Breede terecht. Dat was niet helemaal de bedoeling maar wel een aangename verrassing. Daarna snel via Rasquert naar Saaksumhuizen. Deze dag werden ook vele plaatjes van een week eerder meegepikt, hoewel Leens en Ulrum buiten de boot vielen. Hiervoor in de plaats werden echter Warfhuizen, Roodehaan en Zuurdijk in het programma opgenomen. Het werd een warme dag met rond de middaguren wind tegen. Toen ik in Winsum tegen een boom aan ging zitten voor mijn laatste drinkpauze vroeg een met de hond lopende dame of het wel goed met mij ging. Goed genoeg in elk geval om de laatste tien kilometers te voltooien….

Op de laatste fietsdag vertrok ik later dan gepland omdat ik het verjaardagsfeestje van Keessie van de Naald nog in de benen had. De gemeente Ten Boer moest aangedaan worden. En dit geschiedde via Bedum en Ellerhuizen. Thesinge en Garmerwolde zijn plaatsen waar ik normaal gesproken bijna nooit kom. Helaas liep het spoor bij de waterzuivering in Garmerwolde dood waardoor ik toch langs de Rijksweg naar Ten Boer moest. Daar snel de afslag Woltersum genomen. Voor mij het hoogtepunt binnen deze gemeente.

Daarna nam de tocht een verrassende wending. Ik besloot namelijk om Appingedam aan te gaan doen en daar kwam ik via Ten Post, Winneweer en Wirdum. Het centrum van Appingedam is prachtig, daar heb ik mij eigenlijk nooit zo in verdiept. Eindelijk de tijd genomen om de wereldberoemde hangende keukens te spotten. Daarna dacht ik het hoogtepunt wel gehad te hebben. Dat was slechts schijn. Via Jukwerd kwam ik in of op Krewerd terecht. De plaatselijke Mariakerk behoort tot het Grootste Museum van Nederland en was een ideale plek om mij te bezinnen en te heroriënteren.

Want dit DAL traject werd namelijk afgesloten door een zeer aangenaam en onverwacht verpozen in eigen gemeente. Leermens en Eenum zijn prachtige plaatjes, waarom heb ik hier niet eerder de tijd voor genomen? De kerk in Zeerijp is schitterend en De Weem in Westeremden wereldberoemd. En zo werd een drieluik door het Hoogeland waardig afgesloten. Wederom een geweldige belevenis wat naar meer smaakt, volgend jaar hopelijk wederom een nieuwe ontdekkingstocht door ons eigen Gronings Goud!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69