Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Gary en Mariska van Crystal Vision vertellen over hun unieke behandelmethodes

Kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Gary: “Zal ik aftrappen? Ik ben Gary Aikema-Petiet, 42 jaar en geboren in de stad Groningen. Inmiddels woon ik al weer 23 jaar in Middelstum. Ik heb uit een eerdere relatie twee kinderen gekregen, een zoon en een dochter. Beiden ontwikkelen zich op een mooie, unieke manier. Ik ben inmiddels al weer bijna vijf jaar getrouwd met Mariska. Mijn hobby’s en passies liggen bij paarden, het houden van vissen, tuinieren en ik kan genieten van een ritje met mijn Opel Diplomat uit 1972. Maar ik houd ook van wandelen in de natuur.”

Mariska vervolgt: “Het wandelen in de natuur is ook één van mijn passies. En dat is een mooi bruggetje om mijzelf voor te stellen. Ik ben Mariska Aikema-Petiet, ‘alweer’ 26 jaar en geboren in Westervoort bij Arnhem, een plaatsje ongeveer zo groot als Bedum. Ik heb Gary eind 2009 leren kennen toen ik op Ameland werkte bij een manage.

“De verhuizing naar Middelstum was een behoorlijke cultuurshock voor mij. Hier wonen mensen die weinig woorden gebruiken, maar toch weet je vrij snel wat je aan ze hebt. Aan de ene kant gesloten dus maar als ze je kennen en vertrouwen dan vertellen ze je ook alles. Wat dat betreft zijn Groningers oprecht,  gastvrij, opener dan dat ik gewend was en dat vind ik allemaal positieve punten.”

Wanneer en hoe is Crystal Vision ontstaan?

De officiële start was op 1 januari 2015, voor die tijd hebben we al het nodige opstartonderzoek en behandelingen gedaan. Crystal Vision is ontstaan uit onze eigen levenservaringen en tegenslagen in het leven. Door deze tegenslagen te zien als levenslessen hebben we handvatten gecreëerd om fysiek en psychisch sterker te worden. Eigenlijk is het ‘werk’ wat we nu doen iets wat we altijd al graag hebben willen doen. We hebben heel veel zelfwerk en zelfontwikkeling moeten doen, waarbij we allebei onze eigen kwaliteiten hebben weten te ontwikkelen. Het zelfwerk is een proces waarin je nooit uitgeleerd bent, je leert elke dag nieuwe dingen.

Kort samengevat dringen we met onze behandelingen door tot de kern van het probleem. Waarvoor mensen bij ons terecht kunnen? Dit kan voor een totale ontspanning zijn, maar ook voor relatief kleine klachten als het last hebben van de nek of hoofdpijn. Ook voor lichamelijke en psychische klachten waar in het medische circuit geen verklaring of oplossing is te vinden zijn wij een uitkomst. Wij zijn soms letterlijk en figuurlijk het eindstation wanneer mensen of dieren, en dan met name paarden, uitbehandeld zijn.

Om een voorbeeld te geven, mensen hebben soms duizenden euro’s uitgegeven aan hun paard zonder dat er verbeteringen zijn geweest. Soms lukt het ons al met één behandeling om een positieve vooruitgang bij het dier te creëren. Maar ook mensen met hardnekkige en langdurige verslavingen melden zich bij ons of mensen met traumatische ervaringen. Het werk wat we doen is gewoon ontzettend breed.

Gary: “Je moet stevig in je schoenen staan en niet bang zijn bij dit werk, want soms krijg je te maken met negatieve energieën. Ik ga altijd zonder angst naar een behandeling toe, maar soms heb ik van te voren al een stevige hoofdpijn of lichamelijk ongemak te pakken. Op die manier merk ik dat er iets bijzonders aan de hand is. Een enkele keer neem ik een negatieve energie mee naar huis en dit kan zelfs tot spanningen tussen ons leiden. Dan is het zaak dat we beiden de tijd nemen om te onderzoeken waar dit vandaan komt en daarna kunnen we zelf ook weer verder. We moeten erg alert zijn.”

Jullie vullen elkaar aan?

Gary: “Daar waar nodig ondersteunen we elkaar en zijn we soms ook echt onmisbaar voor elkaar. We kunnen alles samen delen op werkgebied en het is heel fijn dat we elkaar ook op dat vlak begrijpen.”

Mariska: “Wanneer je onze werkzaamheden heel kort samen wilt vatten kun je stellen dat Gary meer voor de fysieke behandelingen is en ik afstemmingen op afstand doe. Mensen kunnen ons bellen of mailen. Soms komen de aanvragen via Facebook of WhatsApp binnen. Met zijn tweeën bekijken we dan hoe we met de aanvraag verder gaan, als dat vanuit de klant nog niet duidelijk is. Wanneer ik een mail binnenkrijg die voor een afstemming geschikt is, dan stuur ik een mail terug met aanvullende informatie. Hierin staat hoe ik te werk ga. Ik wil geen uitgebreide informatie hebben, het probleem dient zich vanzelf aan in een afstemming. Dat geldt trouwens ook voor Gary. En uiteindelijk bepaalt de klant altijd zelf wat hij of zij wil, wij geven slechts advies.”

“Het lukt mij bijna altijd om binnen twee weken te reageren met een uitwerking van de afstemming. Vaak krijg ik ’s avonds of ’s nachts wanneer ik tot rust kom al contact met mens of dier waar het om gaat. Dit kan in beelden of gesprekken, dat is elke afstemming weer anders. Je moet dit zien als een zuiver contact met de ziel. Als de tijd goed voelt, ga ik achter mijn PC zitten en schrijf ik alles op wat er binnenkomt. Dit kunnen soms meerdere A4-tjes zijn. Soms doe ik hier een half uur over, maar het kan ook zijn dat ik drie uur achter elkaar bezig ben. Wanneer ik de afstemming teruglees  merk ik dat de vragen die de aanvrager van de afstemming meegegeven heeft automatisch zijn beantwoord en de benodigde handvatten aangereikt zijn.”

“Vaak heeft de ziel waarover het gaat zelf de oplossingen in zich. Ik zorg er dus voor dat deze oplossingen op papier komen te staan. Dit talent heb ik van jongs af aan. Toen ik jong was, kon ik al energieën om mensen heen zien. Mijn ouders deden daar gelukkig nooit lacherig over. Ze hebben mij niet per se gestimuleerd om hier wat mee te doen, maar ook niet afgeremd. Maar ik heb er wel mee moeten leren omgaan. Dat heeft de nodige tijd en levenslessen gekost en mij ook de nodige fysieke en mentale klachten opgeleverd, zoals een burn-out en een longembolie. Dit waren heftige periodes waarin ik gedwongen werd de keuze te maken voor mijn fysieke en mentale gezondheid en mijn leven om te gooien, wat ik succesvol heb gedaan.”

Jij kunt paarden (en andere dieren) met gedrags- of lichamelijke klachten helpen Gary?

Gary: “Dat klopt, maar ook mensen. Ik begin met een korte intake waarin de klant aan kan geven wat hij of zij wil. Daarna begin ik met behandelen, waarbij de klant rustig ligt op een behandeltafel (gewoon met hun kleren aan inderdaad). Ik ga dan op zoek naar zaken die in onbalans zijn op alle niveaus en breng hier verandering in.

Dit kan hier op locatie en niet te vergeten; ook op afstand. Dat laatste behoeft enige uitleg denk ik. Ik kan vanuit mijn behandelruimte iemand behandelen die niet fysiek aanwezig is. Wel is het zaak dat die persoon ook rustig gaat liggen en vooraf kort aangeeft wat er aan de hand is en waar hij of zij aan wil werken. Na de afstandsbehandeling volgt een verslag met de aandachtspunten, tips en wat behandeld is. Zo’n afstandsbehandeling is naast effectief ook fijn voor mensen die liever in hun eigen omgeving blijven.”

Daarna is het aan de mensen zelf hoe ze hiermee omgaan. Ze moeten zelf met de tips aan het werk en hier tijd en energie in durven te investeren. Wanneer ze er goed mee omgaan komt vaak de benodigde energie terug en de klachten nemen af en verdwijnen uiteindelijk.

Paarden behandel ik vaak wel op locatie. Meestal bij klachten, maar de laatste tijd behandel ik ook veel preventief. Denk hierbij aan paarden die topsport bedrijven. Sommige paarden hebben al een heel medisch traject achter de rug zonder dat er herstel opgetreden is. Ik kan voor de eigenaar eindelijk het gewenste herstel op gang brengen en vaak ook uitleggen wat het herstel in de weg stond.

Jij/jullie hebben diverse cursussen gevolgd?

Gary: “Ik heb één keer een cursus gevolgd, maar ik heb mij grotendeels zelf ontwikkeld. Ook ik heb dit van kinds af aan in mij zitten, maar ben ik hier pas op latere leeftijd achtergekomen. Toen Mariska een cursus volgde, zochten ze proefpersonen. Ik was er een van. De vrouw die mij behandelde moest op den duur huilen. Ik was volgens haar qua energie een ‘mooi persoon’. Deze opmerking deed mij zelf ook veel en de behandeling was tevens een eye-opener. Sinds die tijd ben ik mij verder in de materie en verschillende behandelmethodes gaan verdiepen.”

Mariska: “Ik heb in relatief korte tijd heel veel cursussen en (erkende) opleidingen gevolgd. Het gaat te ver om deze allemaal te benoemen. Mocht je hier meer over willen weten, klik dan maar even op deze link: www.crystal-vision.nl en ga dan bij ‘Mens’ naar het kopje ‘Over ons’. Daar wordt ook verder ingegaan op onze ontstaansgeschiedenis. Een van de laatste opleidingen die ik gevolgd heb was de korte beroepsopleiding ‘Luisterkindwerker’. Dit maakte mijn zoektocht als het ware af, met de luisterkindafstemmingen wilde ik graag verder. Mediteren, of in mijn geval werken aan mijzelf, is nu mijn belangrijkste opleidingsbron geworden.”

Vertel eens iets over de luisterkind/luisterpaardafstemmingen?

Mariska: “Ik heb je al het een en ander over mijn manier van werken verteld. Je wilt graag voorbeelden? Soms krijg ik vragen van ouders die kinderen hebben met nachtmerries of die heel angstig zijn. En wel zo hevig dat dit hun normale leven ondermijnt. Hiermee ga ik aan de slag. Dit kan ik ook voor dieren doen.

Meestal gaat het om paarden, maar tegenwoordig krijg ik ook steeds meer vragen over honden en katten. Daar ik met paarden ben opgegroeid weet ik er inhoudelijk veel van. Ook wat de technische aspecten betreft zoals het rijden. Ik zet deze methode ook thuis bij mijn eigen dieren steeds meer in, wat me blijft verbazen qua resultaten en wat er in onze dieren omgaat. De afstemmingen zijn heel breed inzetbaar en uniek. ”

Jij maakt ook afstemmingen voor mensen zonder stem Mariska?

Ik heb nog een extra module gevolgd, waardoor ik de stem kan zijn voor overleden mensen, doodgeboren kinderen of mensen met dementie of die in coma liggen. Mijn broer is op jonge leeftijd overleden. Na zijn overlijden heb ik bijzondere ervaringen gehad en uiteindelijk diverse afstemmingen gemaakt en gekregen tijdens de opleiding. Dit gaf mij naast de nodige rust ook antwoorden op vragen waar ik mee zat. Vorig jaar ben ik een tijdje met het maken van afstemmingen gestopt, omdat we in een heftige periode zaten.

Gary’s moeder werd acuut ziek en heeft toen drie maanden onaanspreekbaar op de intensive care gelegen, waarna ze in augustus vorig jaar overleden is. Via spontane afstemmingen heb ik contact met haar gehad. Dat contact is iets waar ik inhoudelijk weinig over praat, omdat het privé is en sommige dingen vertel ik soms zelfs helemaal niet. Vergelijk het met een vertrouwelijk gesprek, privacy staat in ons werk voorop en dat geldt ook voor Gary en mij onderling. Dit is voor ons een heel heftige periode geweest die veel energie kostte. Ik snap daarom goed wat een aanvrager van dit soort afstemmingen doormaakt, het heeft een zwaardere lading. 

Ervaren jullie wel eens een bepaalde scepsis?

Af en toe. Soms wordt het in de mail al aangegeven dat men sceptisch is. Mensen die sceptisch zijn, doen zichzelf enorm tekort. Eerst ervaren, dan pas kun je een oordeel voor jezelf vormen. Wij blijven hierin ook niet al te lang hangen, dit kost ons kostbare energie. Sommigen moeten wel over een drempel stappen, maar door goede mond-tot-mondreclame weet men ons te vinden. We hebben respect voor mensen die die stap durven te zetten.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Crystal Vision tot dusver ?

Gary: “Wanneer het om mensen gaat die ons dierbaar zijn, komt het natuurlijk wel heel dichtbij. Denk hierbij aan mijn moeder en Mariska haar broer.”

Mariska: “Ooit heb ik Gary bezig gezien met een paard in Duitsland. De eigenaresse stond zelf ook ademloos toe te kijken, terwijl ze normaal niet stil te krijgen is. We genoten hoe het paard als het ware in Gary ‘kroop’. Ik baal er nog steeds van dat ik toen niet de camera gepakt heb om hier een foto van te nemen.”

“Twee dagen later hoorden we dat dit paard naar een andere stal gegaan was en daar sloeg het noodlot toe. Zij is namelijk over de staldeur gesprongen en kwam ongelukkig ten val, waardoor het paard haar nek brak en overleed.” Gary: “Mariska was altijd al vegetariër, maar sinds dit tragische ongeval ben ik het ook acuut geworden. Dit omdat ik mij helemaal ingeleefd heb met dit paard, het contact was heel diep.

En, oh ja, de BTW en IB-aangiftes richting de Belastingdienst zijn ook dieptepunten, haha.”

Elke behandeling en afstemming is een hoogtepunt, het is geweldig wanneer je mens of dier kunt helpen!

Hebben jullie nog bijzondere werkanekdotes?

Mariska: “In het kader van een winteractie kwamen we in Rotterdam/Zeeland om paarden te behandelen. Mensen mochten na een behandeling zelf bepalen welke bijdrage ze wilden doen. Gary heeft toen een behandeling gegeven aan een paard die al afgekeurd was om nog als rijpaard te fungeren. De eigenaar was sceptisch en had aangegeven alles al geprobeerd te hebben, de beste klinieken waren al bezocht. Na die behandeling hebben we niets meer gehoord, maar toen we er zelf een belletje aan waagden, hoorden we dat Gary het paard weer rijklaar had gekregen met die ene behandeling. Dergelijke verhalen hebben we al wel vier à vijf keer meegemaakt.”

Gary: “Vaak zie ik bij een vervolgbehandeling dat niet alleen het paard positief veranderd is, maar ook de eigenaar. Dat een behandeling voor een paard ook op persoonlijk niveau doorwerkt, is iedere keer mooi om mee te maken en te zien. Het verschil is echt voelbaar. Ik heb zoveel unieke verhalen te verstellen, maar dan wordt het allemaal erg lang nu.”

Middelstum is voor jullie ‘the place to be’?

Middelstum is een mooi dorp waarin de nodige positieve ontwikkelingen plaatsvinden. Door alle aardbevingsperikelen voelen wij ons hier minder veilig en enorm tekort gedaan wat betreft de schades en woongenot. Toch gaan de NAM en de regering gewoon door met de aardgaswinning, ze gaan hierin letterlijk en figuurlijk over lijken.

Maar in principe moet het niet uitmaken waar je woont, want het geluk moet uit jezelf komen. Helaas zoekt 90% van de mensen het geluk buiten zichzelf. En dan kun je heel veel vrienden hebben, maar je toch alleen voelen. We hebben weinig sociale contacten in Middelstum, maar toch is dit ons plekje en is iedereen bij ons welkom, zolang er wederzijds respect is.  We wonen vlakbij het bos, het is hier lekker rustig en de zee en de stad Groningen zijn niet ver weg. Voordeel is dat Middelstum ook een rijk verenigingsleven heeft, er is voor ieder wat wils.

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

Mariska: “Voor een ritje met een Fries paard over het strand van Ameland bij ondergaande zon. De vrijheid die je dan voelt is niet te beschrijven. En een wintersportvakantie in Oostenrijk is ook prachtig.”

Gary: “Voor een spoedbehandeling en een paar daagjes er op uit naar het prachtige Ameland.”

Waar staat Crystal Vision over 10 jaar?

We proberen zoveel mogelijk in het ‘nu’ te leven. Wanneer je constant met de toekomst bezig bent mis je de mooie en subtiele dingen in het heden. Toch ligt de fundatie waar we met Crystal Vision mee bezig zijn stevig in ons hart en zal er dus altijd zijn.

Crystal Vision is een wezenlijk onderdeel van ons leven. We hebben natuurlijk wel een visie voor de toekomst. We willen graag de mogelijkheid om paarden bij ons thuis te kunnen behandelen, zodat we intensiever aan de slag kunnen met probleempaarden. En het zou ook fijn zijn dat we dan onze behandelingen uit kunnen breiden en er ruimte is voor meer workshops. Hoe we dit vorm willen geven, komt vanzelf wel op ons pad. Voor nu zijn we trots op de ruimte die we in Middelstum gecreëerd hebben en daar genieten we elke dag van.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Gary: “Veel mensen worden geraakt door opmerkingen of commentaar van een ander, zonder door te hebben dat die ander zijn of haar problemen op jou projecteert. Als je dat eenmaal door hebt  raakt het je ook een stuk minder. Angst en negatieve gevoelens vergen zoveel energie dat je in een neerwaartse spiraal terecht kunt komen. Ergens moet je deze gevoelens van je af kunnen laten glijden. Wanneer je dat trucje leert, zal je merken dat je positieve energie voor jezelf kunt creëren en het leven voor jezelf positief kunt beïnvloeden. Dichtbij jezelf blijven en dingen los kunnen laten is een van de dingen waarmee wij anderen kunnen helpen.

Mariska: “Het is moeilijk om ons werk in woorden samen te vatten, omdat iedereen anders en uniek is. Maar dit werk heeft iedereen in zich! Als je je ervoor open stelt, kun je hier zoveel van profiteren in je leven en de omgang met mens en dier. Iedereen heeft wel onverklaarbare gebeurtenissen in zijn leven meegemaakt, die wij kunnen verklaren en uitleggen. Mensen kunnen ook altijd vrijblijvend contact opnemen als er vragen zijn. Uit ervaring kunnen we zeggen dat alleen een gesprek ook al heel veel kan doen.” 

Neem gerust een kijkje op www.crystal-vision.nl voor meer informatie of neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Voel je welkom!

(Foto’s afkomstig van de website en Facebookpagina Crystal Vision) 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69