Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Voorzitter Frits Tiekstra verheugt zich op het Beach Event Uithuizermeeden

Frits, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Frits Tiekstra dus, 32 jaar, wonende in Uithuizermeeden. Een geboren en getogen Meister maar het werk bracht mij naar het westen. Naar Amsterdam, Amstelveen en Almere om precies te zijn. Ik ben namelijk beveiliger en heb zes jaar op Schiphol gewerkt. Inmiddels werk ik al weer zeven jaar als beveiliger bij de RWE-centrale in de Eemshaven.

Tegenwoordig woon ik al weer een jaartje of vijf met mijn twee katten aan de Prins Bernardstraat in Uithuizermeeden. Terug van weggeweest inderdaad en het bevalt mij hier prima. Tijdens het eerste Beach Event woonde ik dus nog in het westen en van daaruit heb ik telefonisch het nodige geregeld.

Je bent één van de grondleggers van dit jaarlijks evenement?

In 2008 werd het evenement voor het eerst georganiseerd. Ik was inderdaad één van de initiatiefnemers, samen met Daniël Dijk en mijn oom Harry Tiekstra die toen voorzitter was van Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden. We vonden dat er te weinig voor de jeugd georganiseerd werd op Meij en hier moest maar eens verandering in komen. Met het idee om het Johan van Veenplein in het centrum van Uithuizermeeden vol met zand te storten voor een beachvoetbaltoernooi in het achterhoofd, zochten we contact met de gemeente.

Vooral sportambtenaar Ties-Jan Zemering heeft zich sterk gemaakt voor onze plannen. We hadden maar een week de tijd om dit sportevenement te organiseren. Maar toch lukte het ons om het benodigde zand te regelen. In 2008 nam het Beach Event alleen nog maar een middag en een avond in beslag. Wel lukte het ons om via onze voetbalconnecties tien teams mee te laten doen. Waaronder vier teams uit Middelstum, die namen toen deel onder de naam ‘De Kazerne’.

En als voorzitter stuur je een leuke club aan?

In de loop der jaren, groeide het evenement gestaag. Eerst waren we een subcommissie van Stichting Dorpsbelangen maar in april 2014 hebben we Stichting Beach-Event opgericht. Ik ben al die jaren voorzitter geweest inderdaad. Momenteel bestaat het Stichtingsbestuur uit zeven leden en dit jaren draaien voor het eerst twee ‘aspirantleden’ mee tijdens het evenement.

Kees van der Molen is secretaris, Mark de Boer penningmeester, Roy Streppel houdt zich bezig met het sponsorgebeuren, Hilko de Jonge is van de horeca en de terreinindeling, Jordi Dijkstra is een soort van manusje van alles en Wendy Gustina houdt zich bezig met de verschillende sportonderdelen. Rick Jan van der Ploeg en Jan Willem Dijksterhuis draaien dit jaar voor het eerst mee.

Een mooi clubje dus waar ik als voorzitter en oudste bestuurslid leiding aan mag geven. We beginnen in november al te vergaderen en vooral de laatste weken neemt die frequentie aardig toe want er moet wel het een en ander geregeld worden om alles in goede banen te leiden.

Wat voor activiteiten kunnen we dit jaar verwachten?

We beginnen vrijdagavond als vanouds met het beachvolleybal. Dit jaar doen er maar liefst 28 teams mee, waarvan 10 prestatieteams. Zaterdagmorgen staat de jeugd centraal met juniorenvoetbal en ook aan de allerkleinsten is gedacht. Er loopt een clown rond, ze kunnen geschminkt worden, ze kunnen zandkastelen maken en er is een soort van tobbedansattractie.

’s Middags gaan we verder met het beachvoetbal. Er zullen weer twee veldjes uitgezet worden van ongeveer 25 bij 10 meter. Hier doen twaalf heren- en acht damesteams aan mee, ze spelen vijf tegen vijf. Al met al mogen we aankomend weekend dus bijna 300 sporters begroeten op het Johan van Veenplein. Zaterdagavond zullen de DJ’s Sander Heslinga, DJ Roy en Radio 538 DJ Daniel Lippens een topavond verzorgen. Dit begint om 20.00 uur en gaat door tot een uurtje of één……

Zelfs Pé en Rinus komen langs?

Ook op vrijdagavond een topattractie dus met Pé en Rinus en ze nemen De Containers mee. Een pracht affiche inderdaad voor jong en oud. Het moet er ook een keer van komen natuurlijk dat ze langskomen want met ‘Heracliden oet’ hebben ze zelfs al eens een nummer over onze voetballers geschreven. Tussendoor zorgt oud 538 DJ R-win voor de muzikale omlijsting. We verwachten dat er veel mensen op dit optreden afkomen.

De toeschouwerstroom groeit nog jaarlijks?

Op de eerste zaterdagavond in 2008 kwamen 250 toeschouwers af. Dit weekend verwachten we op zaterdagavond tussen de 1.500-2.000 bezoekers! En ook over de vrijdagavond horen we enthousiaste verhalen waarin mensen uit de hele provincie aangeven dat ze langs willen komen. Maar we zijn natuurlijk wel afhankelijk van het weer. Ik kijk de laatste dagen zo’n beetje om het uur op buienradar in de hoop dat het mooie zomerweer er aan komt.

Zonder sponsoren en vrijwilligers was al dit moois niet mogelijk?

Dat klopt helemaal! De sponsoren worden gekoesterd en hun logo’s worden uiteraard op onze website (www.beach-event.com) vertoond. Om een klein voorbeeldje te noemen: om het plein te vullen is 400 kuub zand nodig. Dat zijn twaalf volle vrachtwagens. Theo Pouw levert deze vrachtwagens, een medewerker van De Weert zorgt voor het afvlakken en maandag zorgt de firma Elzinga er voor dat het zand weer in de vrachtwagens van Theo Pouw afgevoerd wordt…..

Al met al zijn zo’n 70 a 80 vrijwilligers bij het Beach Event betrokken. Denk hierbij aan het barpersoneel, de mensen in de kassa-unit, mensen die de alcoholbandjes omdoen, de wedstrijdleiding, enz. enz.. Alleen onze bouwploeg bestaat al uit zo’n vijftien vrijwilligers. En ze komen ook allemaal weer terug hoor, het jaar erop. Op zondagmiddag bieden we ze een barbecue aan. Dat is altijd gezellig want door slaapgebrek hebben de meesten maar twee biertjes nodig om al lekker te ‘lallen’!

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van het Beach Event tot dusver ?

Tijdens één editie moesten we een uur eerder stoppen omdat er noodweer op komst was met stortbuien en onweer. We hebben als bestuur de koppen bij elkaar gestoken om te overleggen wat we moesten doen. Dit was een klein smetje, qua dieptepunten kom ik ook niet verder. Dat we in 2014 zelfstandig als een stichting zijn doorgegaan en nu dus op eigen benen staan, beschouw ik als een hoogtepunt. Plus het feit natuurlijk dat er jaarlijks steeds meer mensen op ons Event afkomen!

Heb je nog leuke eventanekdotes?

Tijdens het WK in 2014 kwam het Nederlands elftal tot grootse prestaties. Op de zaterdagavond moesten ze in de kwartfinales tegen Costa Rica. We hebben in allerijl nog een groot beeldscherm geregeld. De wedstrijd was razendspannend en na verlenging volgden strafschoppen. Tim Krul werd toen nog ingebracht. De ontlading was enorm toen hij de beslissende penalty pakte, ik heb nog nooit zoveel bier door de lucht gegooid zien worden.

Nadeel was wel dat het inmiddels al kwart voor één was toen de wedstrijd was afgelopen. De DJ heeft nog twintig minuten los kunnen gaan maar toen was het dus al de hoogste tijd om te stoppen….

Uithuizermeeden is voor jou ‘the place to be’?

Voorlopig woon ik hier prima en een bijkomend voordeel is dat al mijn familie en vrienden hier ook wonen. Maar misschien maak ik nog wel eens een carrièreswitch want het organiseren van evenementen is iets wat mij triggert. In het westen worden natuurlijk nog veel meer evenementen georganiseerd dus misschien volgt ooit nog wel eens weer een verhuizing die kant op…..

Nog tijd voor hobby’s?

Ik heb er eigenlijk veel te veel. De muziek speelt hierin een belangrijke rol. Vroeger was ik drummer/slagwerker bij de plaatselijke brassband. Tegenwoordig draai ik als DJ tijdens de zomermaanden veel op feesten en partijen hier in de buurt. Vroeger zat ik op voetbal, zowel op het veld en later in de zaal, tegenwoordig ben ik coach van De Heracliden zaal 1 dat vrij hoog speelt. Dit coachwerk vind ik leuk om te doen. Hetzelfde geldt voor het organiseren van het Beach Event maar dat is je al wel duidelijk geworden….

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Doe maar niet. Of ik ben aan het werk of ik slaap heel diep!

Waar staat het Beach Event over 10 jaar?

Volgend jaar is de tiende editie. Wat zou het wat zijn wanneer we de komende tien jaar nog zo’n mooie ontwikkeling als in de eerste tien jaar zouden doormaken. Misschien kunnen we wel wat grotere artiesten deze kant op krijgen maar dan zouden we ook entree moeten vragen. Nu is alles door sponsoring en de horecaopbrengst nog gratis en dat heeft natuurlijk ook zijn charme. Wel proberen we ons met een gezonde ambitie jaarlijks verder te professionaliseren.

Wil je verder nog iets kwijt?

Op 14 en 15 juli, aankomend weekend dus, is het weer zover. Mocht je nog nooit tijdens het Beach Event in Uithuizermeeden geweest zijn dan wordt dat natuurlijk de hoogste tijd. Kom gerust langs om de unieke Beach Event sfeer te proeven!!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69