Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Vrijwillig aan het vrijwilligerswerk

Straks wil ik nog even bij het voetbalveld langs. Er wordt vandaag namelijk een elektronisch scorebord afgeleverd en ergens ben ik heel nieuwsgierig hoe het er uit komt te zien. Dat geeft mij ook even de gelegenheid om te kijken hoe het gras op het nieuw ingezaaide hoofdveld zich ontwikkelt. Ik zag al een fotootje langskomen waarop onze voorzitter liggend in het gras de kwaliteit van de sprietjes controleerde. Of wilde hij een andere vrijwilliger op de foto zetten tijdens diens eerste maaisessie?

Het voetbalseizoen is ten einde. Binnenkort hebben we de laatste bestuursbijeenkomst. Vorig jaar rond deze tijd meldde ik mij voor het eerst in de bestuurskamer om als aspirant secretaris mee te draaien. Ooit had ik eens aangegeven dat dit de enige functie binnen het bestuur was die mij op het lijf geschreven was. En toen Oostenrijk aan Evelien trok, ontstond er dus een vacature. Ik was die avond niet de enige aspirantlid. Voetbaldieren als Jaap Vriesema, Theo Wilpstra en, zeker niet te vergeten, Frans de Bont volgden mijn pad. En wat te denken van oud-burgemeester Schollema van Pekela die mij, als beoogd nieuwe voorzitter, het laatste zetje gaf…….

Ooit trok Marcel Verkerk mij het vrijwilligerswerk binnen. Dat was in 1990, ik was achttien jaar. De voetbaljuniorentijd was voorbij en Marcel vond mij uitermate geschikt om hem als jeugdleider te ondersteunen bij de D-junioren. Met daarin belhamels als Eric Donkerbroek, Kees van der Naald en Patrick Meijer. Daar had je toen inderdaad de handen vol aan.

Het was een voorbode voor vele functies die in het vrijwilligerscircuit zouden volgen. Al met al ben ik twintig jaar binnen de jeugdafdeling van de VV bezig geweest. Ook op politiek en kerkelijk gebied heb ik geprobeerd mijn maatschappelijk steentje bij te dragen. Vaak in de schrijvende rol inderdaad. Zo ben ik nu ook secretaris van de Stichting AED Commissie Middelstum en zit ik in de PR-commissie van de VV.

Waarom eigenlijk? Is het mij van huisuit met de paplepel ingegoten? Ergens wel denk ik. Pa heeft diverse periodes meegedraaid in de gereformeerde kerkenraad ondanks de drukte van een eigen winkel. Volgens mij was hij ook in het schoolbestuur actief. Moe was later een bezige bij binnen de vrouwenvereniging en ging vaak bij oudere mensen op (zieken)bezoek. Daar zal ik wel een tikje van meegekregen hebben.

Uiteraard moet je er ook lol in hebben. En die lol komt vaak uit het omgaan met mensen die in hetzelfde bestuur of commissie te vinden zijn. Of uit gezamenlijk behaalde doelen. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn hoor. Een enkele keer krijg je bakken vol kritiek over je heen gestort. Dat zijn momenten waarop ik best wel eens gedacht heb ‘zak maar in de stront en ga het lekker zelf doen!’. Maar ergens heb ik nooit voor die gemakkelijkste weg gekozen. Het is mij tot dusver altijd gelukt om mijn (bestuurs)periodes uit te dienen.

Ik probeer dan ook weloverwogen ergens in te stappen en ga zeker niet overal meer op in. Beter enige dingen goed doen en daar de tijd voor nemen dan te veel hooi op het vorkje nemen en dingen halfgebakken doen. Ik kan genieten van kleine succesjes zoals een mooie vrijwilligers- en sponsoravond waarin de nodige voorbereidingstijd is gaan zitten. Of inderdaad de ontwikkeling van ons sportpark waarbij vooral in de totstandkoming van de Hippolytushal veel bloed, zweet en tranen zijn vergoten. Maar dat was voor mijn bestuurstijd. Zo’n groot technisch project is ook helemaal niets voor mij…..

Vrijwilligers zijn steeds moeilijker te vinden hoor ik wel eens en vaak kom je in het dorp dezelfde gezichten tegen die de kar trekken. Als iedereen nu eens een bestuurs- of vrijwilligerstaakje op zich zou nemen, dan zou de wereld er misschien nog wel mooier uitzien toch? En misschien verstomt hierdoor ook wel de nodige kritiek op vrijwilligers die uiteraard wel een steekje laten vallen op zijn tijd. Omdat vrijwilligers ook maar mensen zijn natuurlijk. Ik leg de pen eerst maar eens neer. Het voetbalveld lonkt. Eens kijken wat voor huzarenstukje onze sponsorcommissie nu weer voor elkaar gebokst heeft.

De zomerperiode lonkt, het vrijwilligerswerk komt even op een lager pitje te liggen. Maar vanaf september zijn er ongetwijfeld nog wel functies die vervuld kunnen worden. Misschien iets voor u?

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69