Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

De Aristona alles in één ‘muziekdeck’ van Rustema

Dankzij de examentijd van Derian komen bij mij veel herinneringen boven aan mijn werkvakantie van dertig jaar geleden. Bonusdochter brengt momenteel de nodige uren door bij de Griek in Bedum waar ze in de bediening te vinden is. Zelf had ik na mijn MAVO-diplomering ook zeeën van tijd. Moeders de vrouw bedacht dat ik maar aan het werk moest. Toen Jan Vast toevallig bij ons was, een kameraad van mijn broer Wiebrand, vertelde zei dat ik hem nog wat wilde vragen. Schoorvoetend vroeg ik om ze bij de banketbakker op ‘Pomp’ misschien nog wat vakantiewerk voor mij hadden. Hij zou eens overleggen….

De maandag nadat het Nederlands elftal Europees Kampioen werd (echt gebeurd hoor, we hebben het dus over 1988) ging bij ons om acht uur ’s morgens de telefoon. De 23 jaar erop zou ik mijn inkomen grotendeels bij Vast Banket genereren. Toen ik om half negen ietwat onwennig en zeer schuchter de fabriek binnenwandelde, drukte de eerder genoemde directeur mij een lege emmer in de handen. ‘Breng maar even naar het washok’, zo zei hij. Toen ik halverwege het magazijn was, bracht wijlen Joop Smit mij naar de plek van bestemming. Vast Banket was toen al groot dus….

De daaropvolgende acht weken was ik van 08.00-17.00 uur present. Assisteren bij de kokoslijn, appelflappen rechtleggen voordat ze de ovens ingingen, afwisselen in de inpakruimte, veel schoonmaken, zand kruien bij de woning van Jan, stalen transportbanden schoonspuiten die in een bak met caustic soda gelegen hadden (wat mij de nodige uitslag opleverde op gezicht en armen) en allerlei andere hand- en spandiensten…..

Veertig uur per week dus en dat acht weken lang. Ik verdiende via Randstad Uitzendbureau Uithuizen drie gulden en een stuiver per uur. Dat was 122 gulden per week en bijna duizend gulden in die vakantie. En dat was net genoeg om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Ik was namelijk in die tijd een groot muziekliefhebber. Ik kon uren bij broer Henk op de slaapkamer doorbrengen om naar muziek te luisteren. Henk had altijd de nieuwste snufjes op muziekgebied en toog regelmatig naar Groningen om daar de nieuwste Cd’s te huren, volgens mij bij Discorent die op de Westerhaven te vinden was.

Die werden, wanneer ze in de smaak vielen, op een cassettebandje vastgelegd. Het was in de tijd dat de eerste CD-speler zich net aangediend had. Volgens mij had broertje Henk zich ook zo’n mooie van pionier Philips aangeschaft. Gouden tijden dus op muziekgebied. Daar Henk het maar zozo vond dat ik aldoor op zijn kamer zat, moest er dus iets veranderen. Gelukkig hadden wij op de hoek van de straat nog een elektronicazaak zitten, daar waar nu Bonema Schilders te vinden is.

Toen was dit het domein van Roelf Rustema. Ik wilde al bijna wijlen Roelf Rustema schrijven want volgens een inscriptiebordje ligt hij vlak bij mijn moeder. Toch is hij nog springlevend en woont net over de grens. Zijn Hongaarse vrouw is wel overleden. Die brabbelde er altijd heerlijk op los wanneer ik cassettebandjes kocht voor 4,95 gulden per stuk. Vaak van TDK (toentertijd hoofdsponsor van Ajax), soms ook van Philips. Niet dat ik er veel van verstond hoor wat ze allemaal zei. Toen viel mijn oog op een prachtige Aristona cassettedeck van 999 gulden…..

En laat dat nu net het bedrag zijn wat ik ongeveer bij de koekjesbakkers verdiend had. En dus ging al mijn zuur verdiende vakantiegeld in één keer op aan dit pronkstukje die nu nog steeds naast mij op zolder staat en waarmee we nog niet zo lang geleden een foute partij vol met vinylplaten organiseerden. Een prachtig exemplaar met een pick-up, twee cassettedecks waardoor je zelfs muziek van het ene cassettebandje kon opnemen op de andere en  een CD-speler. En een paar grote boxen natuurlijk want naast het oog wilde het oor ook wat.

Roelf zal hem ongetwijfeld met zijn bestelbusje langs gebracht hebben en dit ging waarschijnlijk gepaard met de nodige anekdotes want vertellen dat kon hij zeker. Ongetwijfeld van zijn vader geleerd die ook zo spannend kon vertellen over de oorlog en hiermee de klassen langs ging toen ik nog op de lagere school zat. De weken er na was ik bijna dag en nacht op mijn slaapkamer te vinden om muziek te luisteren. Prachtige herinneringen inderdaad aan lang vervlogen tijden……

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69