Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Carola en Lukas Kruidhof over Kruidhof Installatietechniek Stedum

Carola en Lukas, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Carola: “Ik ben van 1974. Geboren en getogen in Stedum inderdaad, de plaats waar ik mijn hele leven heb gewoond. Ik ben sinds 1996 bij het bedrijf betrokken. Met een MDS diploma op zak viel het niet mee om aan de bak te komen. Volgens pa kon ik in de vakantie wel meehelpen op kantoor en dat ben ik sinds die tijd blijven doen. Pa is inmiddels 75 jaar maar heeft nog een adviserende rol en verricht waar nodig hand- en spandiensten.”

Lukas: “Ik ben van bouwjaar 1970, ook geboren en getogen in Stedum waar ik nog steeds woon. Maar ik heb tussendoor wel een uitstapje van vijf jaar naar Bedum gemaakt. In die periode hield ik mij bezig met allerlei beveiligingsinstallaties. Een mooie stap na mijn MTS diploma besturings- en automatiseringstechniek te hebben gehaald. Ik ben getrouwd en vader van drie kinderen. Sinds 1998 werkzaam binnen het bedrijf, ik woon er zelfs naast haha…..”

Kruidhof Installatietechniek kent inmiddels een lange geschiedenis?

Onze opa, Lukas Kruidhof, heeft het bedrijf in 1941 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Aanvankelijk was het een brandstofhandel maar toen begin jaren zestig de gaskachels op kwamen zetten werd het bedrijf omgeturnd tot een installatiebedrijf. Daarna kwamen de CV-installaties en inmiddels bewegen we ons steeds meer richting duurzame energie middels zonnepanelen en warmtepompinstallaties.

Carola: “Dankzij Piet Burgstra kwam ook het elektragedeelte binnen ons bedrijf terecht. Pa had die papieren niet, Lukas wel. Dat is maar goed ook want op 1 augustus zwaait Piet na 39 jaar trouwe dienst af!”

Hoelang zijn jullie zelf binnen het bedrijf werkzaam?

We zijn beiden sinds eind jaren negentig binnen het bedrijf actief en sinds 2001 vennoten. We zijn lang zoekende geweest naar een goede balans binnen het bedrijf. Je stapt als het ware binnen in een rijdende trein en komt min of meer in een gespreid bedje te liggen waarin de basis al gelegd is. Zoals zo vaak bij familiebedrijven lopen familie- en zakelijke banden door elkaar heen. In het begin luisterden we veel naar Piet die natuurlijk een schat aan ervaring heeft. Pa heeft het bedrijf op den duur los gelaten, hij wilde ons misschien ook wel niet voor de voeten lopen.

Toen we als bedrijf zijnde verhuisd zijn van de Hoofdstraat naar onze huidige locatie aan de Lellensterweg, konden we de zaak wat meer naar onze hand zetten en eigen maken. We komen steeds dichter bij het punt wat we voor ogen hebben maar worden af en toe ook wel geleefd door alle drukte die op ons pad komt door allerlei mooie opdrachten. Lukas: “Ook onze onderlinge taakverdeling is prima. Carola richt zich op het reilen en zeilen op kantoor plus de organisatorische en administratieve kant. Ik ben meer bij de weg. Soms in een vertegenwoordigende rol, vaak ook als monteur en installateur.”

Jullie hebben een uitgebreid dienstenpakket?

Wij verzorgen inderdaad de complete woningen van onze klanten. Van elektra en zonnepanelen tot loodgieters- en dakdekkerwerkzaamheden. Van onderhoud aan de CV-ketel tot installatiewerk in de badkamer. Van aanpassingen in diezelfde badkamer tot huisautomatisering en drempelloos wonen. Van uitbreiding van het riool, gas- en waterleidingnet tot nieuw (levensloopbestendig) sanitair. We zijn wat dat betreft echte ontzorgexperts.

Daarbij richten we ons zowel op de particulier als op (kleine) MKB-bedrijven. Met zeven medewerkers in vaste dienst en twee parttimers met elk hun eigen disciplines en voorkeuren voor werkzaamheden kunnen we een zeer divers dienstenpakket aanbieden.

Met recht een totaalinstallateur dus?

Dat proberen we inderdaad uit te dragen en veel klanten, waarvan de meesten binnen een straal van dertig kilometer, weten dit te waarderen. We hebben een uitgebreid én trouwe klantenkring. Opgebouwd door mond-tot-mond-reclame en via aanbevelingen van aannemers.

Jullie verzorgen zelfs elektra en keuringen van elektrische installaties?

Er zijn inderdaad niet zo veel installateurs die dit ook doen. Veel bedrijven worden door hun verzekering gedwongen om hun elektrische installaties te controleren en hiervan moet dan een rapport gemaakt worden. Wij kunnen zo’n rapport door visuele controle en het verrichten van allerlei metingen opstellen. In zo’n rapport worden ook de gebreken vastgelegd. Nadat de gebreken zijn hersteld, kan het bedrijf het rapport inleveren bij de verzekeringsmaatschappij.

Verzekeringsbedrijven schuiven soms hun eigen bedrijven naar voren om deze keuringen te verrichten maar veel van onze klanten vinden het prettig wanneer wij als eigen, vertrouwde installateur deze dienst leveren. We doen niet alleen NEN 3140 keuringen maar controleren ook gereedschappen. Kort samengevat al die (hand)gereedschappen en elektrische apparaten waar een stekker aan zit. Carola: “Zie dit als een extra service die wij bieden. Bij deze keuringen verruild Lukas zijn werkpak voor een net keuringspak!”

Waarom zouden de mensen naar de Open Dagen op 7 en 8 juli moeten komen?

Dit is een ideale gelegenheid om informatie te verzamelen op het gebied van duurzaamheid en levensloopbestendig wonen. Dit laatste aspect is iets wat zeker leeft in dit gebied, zeker nu de huizen moeilijker te verkopen zijn. Veel mensen besluiten om langer thuis te blijven wonen en vooral oudere mensen passen hun huis aan. Denk hierbij aan beugels in het toilet en badkamer, een verhoogde WC en licht en apparatuur wat op afstand bediend kan worden, een stukje domatica dus. Denk hierbij aan gordijnen, zonwering en jaloezieën.

Daarbij is het een mooie manier om afscheid te nemen van onze zeer gewaardeerde medewerker Piet Burgstra die op 1 augustus met pensioen gaat. Hij is de man met de meeste dienstjaren binnen ons bedrijf en één van de vijf medewerkers die langer dan 25 jaar bij ons werkt. Onder het genot van een hapje en een drankje kunt u hem de hand schudden. Misschien deelt hij nog wel wat klustips of sterke verhalen met u!

Wat zijn jullie hoogte- en dieptepunten geweest binnen dit bedrijf tot dusver ?

Als hoogtepunt beschouwen we het feit dat het lekker loopt. De klanten en medewerkers zijn tevreden, vraag- en aanbod zijn op elkaar afgestemd. En dat al vele jaren. Maar dat moet natuurlijk ook, al zijn we nog wel steeds aan het finetunen, want van Kruidhof Installatietechniek moeten wel een aantal gezinnen leven.

In 2013 hebben we door de economische crisis twee medewerkers moeten ontslaan die hier al lange tijd aan het werk waren. Simpel weg omdat er geen werk meer voor ze was. Dit was voor ons beiden een groot dieptepunt om dit te moeten doen. Vanaf 2014 kregen we het door de aardbevingsproblematiek weer drukker en de laatste tijd merken we dat de economie weer aantrekt. Gelukkig kunnen we op het gebied van duurzaamheid prima concurreren en meekomen. Denk hierbij aan zonnepanelen, ledverlichting en laadpalen voor de elektrische auto en fiets.

Stedum is voor jullie ‘the place to be’?

Qua woongebied zeker. Stedum is een gezellig dorp waarin het sociale (verenigings)leven leeft en waar veel georganiseerd wordt. Qua bedrijf waren we in 2001 bijna naar het bedrijventerrein in Middelstum verhuisd. Hierover waren al contacten met de gemeente. Dat hadden we ook niet erg gevonden. Maar toen kwam deze locatie vrij en dit pand biedt ons veel meer mogelijkheden en parkeerruimte rondom. We zijn hier dik tevreden mee.

Nog tijd voor hobby’s?

Weinig, dit komt door de drukte maar ook door het vrijwilligerswerk wat we met veel plezier doen. Carola: “Ik ben graag creatief bezig maar dit blijft er vaak bij. Wel zet ik mij als bestuurslid in voor de Stichting Werkgroep Albanië en voor Stichting Zorgzaam Stedum. Hulpbehoevende, vaak oudere mensen, kunnen een beroep doen op een groep vrijwilligers. De coördinatie verloopt via Stichting Zorgzaam Stedum. Deze mensen kunnen ook gebruik maken van gratis hulpmiddelen, denk hierbij aan een rolstoel of rollator. Dit alles om de leefbaarheid in Stedum te verhogen.”

Lukas: “Ik ben meer een muziekliefhebber en pak in het weekend mijn racefiets om een lekker stukje te toeren. Verder verricht ik vrijwilligerswerk voor de voetbalclub, kerk en oranjeverenging.”

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor!

Waar staat Kruidhof Installatietechniek over 10 jaar?

Zo ver kijken we niet vooruit. We zijn tevreden zoals het nu gaat en gaan lekker zo door!

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Dit is een ideale manier om ons team van personeelsleden, bestaande uit David, Geert, Bart, Jan, Gerben, Bert, Grietha, Tineke, Leonie en Piet uiteraard in het zonnetje te zetten en te bedanken. Als team lukt het ons om vele klussen naar tevredenheid te klaren. Ook een woord van dank natuurlijk richting onze grote en trouwe klantenkring, hartelijk dank voor het gestelde vertrouwen!

Kom op 7 en 8 juli gerust langs om een kijkje in onze zaak te nemen. Voor de kinderen hebben we een leuke attractie geregeld en een prijsvraag met een verrassende hoofdprijs. We zien u graag komen!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69