Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Annemarieke Aarts doet mee aan de Noord-Groningse Uitdaging!

Annemarieke, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mijn naam is Annemarieke Aarts, 48 jaar en ik woon sinds 2001 in Usquert. Ik ben geboren in Amsterdam, opgegroeid in Leusden, ik heb gestudeerd in Utrecht en mijn man en ik hebben in 2001 een bewuste keus gemaakt om vanuit Amersfoort naar Noord-Groningen te verhuizen. Het totaalplaatje qua prijs, rust en ruimte paste helemaal bij ons. Onze twee kinderen zijn hier opgegroeid.

Ik zie mijzelf als een energieke vrouw, een verbinder, en ben altijd bezig met van alles. Ik ben in april 2014 met mijn eigen adviesbureau gestart (Bureau van waarde) waarmee ik organisaties adviseer bij vraagstukken op het gebied van wonen en leefbaarheid. Denk hierbij qua organisaties aan Provincie, gemeenten en woningcorporaties. Maar ik kan ook door groepen inwoners, zoals een Vereniging voor Dorpsbelangen, of door andere partijen ingehuurd worden. En ik ben manager van de Noord-Groningse Uitdaging en dat is dus de reden van je komst…..

En vervolgens iets vertellen over de Noord-Groningse uitdaging?

De Noord-Groningse Uitdaging is in januari 2016 opgericht. Mijn dorpsgenoot Juliette Meijerink is één van de belangrijkste initiatiefneemsters geweest en zelf ben ik ook sinds begin 2015 bij de oprichting betrokken. Juliette en ik voerden in de trein van en naar Groningen regelmatig hele gesprekken en toen begon er iets te borrelen. Zij heeft mij enthousiast gemaakt voor dit bijzondere project.

De Noord-Groningse Uitdaging is een stichting die probeert verbindingen te leggen tussen bedrijven/ondernemers en groepen mensen die met mooie projecten bezig zijn en die hierbij wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. We proberen dus om twee verschillende werelden te verbinden met als voornaamste doel om de leefbaarheid in Noord-Groningen te vergroten. We zijn lid van de landelijke coöperatie ‘De Nederlandse Uitdaging’. In totaal zijn hier 65 lokale afdelingen bij aangesloten en dit aantal groeit nog steeds. In Groningen en de kop van Drenthe zijn inmiddels bijna zeven afdelingen actief.

Als manager ben ik de enige betaalde kracht van de Noord-Groningse Uitdaging (ik sta voor anderhalve dag op de loonlijst) maar ik doe daarbij ook het nodige vrijwilligerswerk voor deze bijzondere club. De benodigde gelden voor de Noord-Groningse Uitdaging komen van enige sympathisanten zoals de Gasunie, GasTerra, de Rabobank en de betrokken gemeenten. De bedrijven die wij voor matches benaderen stellen geen geld beschikbaar maar wel hun kennis, kundigheid, menskracht of materiaal. Hierdoor ontstaat een win-win-situatie.

Wat zijn je drijfveren geweest om hieraan mee te doen?

Ik vind het prachtig om verbindingen te leggen, via mijn werk ben ik hier dagelijks mee bezig. Hoe breng je twee werelden die normaliter gescheiden van elkaar leven, toch met elkaar in contact?! Ik hoop door het maken van verbindingen een kleine bijdrage te leveren aan het ietsje mooier maken van de wereld.

Je zit zelf in de matchgroep?

Niet helemaal, als manager zorg ik er voor dat de matchgroep bij elkaar komt en ik verzorg de uiteindelijke match tussen de groepen mensen en de betrokken ondernemers. De BMWE matchgroep van de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond is vorig jaar opgericht en bestaat uit de volgende leden: Guus Sligter (directeur Marne Drukkers), Ingrid Koetzier (eigenaar Eissingaheem en BuitenGewoonLeven.nu), Erik Boerma (eigenaar Boerma’s Antiekhoeve), Jan Dirk Gardenier (directeur CAB), Ronald Benninga (salesmanager) en Robbert van Barneveld (eigenaar Marenland Recreatie).

Sinds april van dit jaar zijn we ook begonnen in de DAL-gemeenten (Delfzijl, Appingedam en Loppersum). Daar ben ik bezig om een matchgroep op te zetten. In de matchgroep, die zes keer per jaar bij elkaar komt, worden de binnengekomen vragen behandeld. Deze moeten aan een aantal criteria voldoen. Zo moet het de leefbaarheid ten goede komen, moeten groepen mensen er mee geholpen worden en hebben de initiatiefnemers niet de financiële mogelijkheden en het netwerk om dit op eigen gelegenheid te realiseren.

Wat voor uitdagingen krijgen jullie zoal?

Aan de hand van een drietal voorbeelden zal ik proberen een beeld te schetsen van wat wij zoal doen. Zo wilde Stichting Borg Verhildersum in Leens graag hun dierenweide bij de borg opknappen. Matchgroeplid Erik Boerma maakte de uit Kantens afkomstige Jasper Poot van Gradiënt Natuurbeheer, een bedrijf dat zich inzet voor ecologisch en duurzaam onderhoud en beheer van diverse gebieden in Nederland, enthousiast voor dit project.

Ik heb toen de ‘match’ tot stand gebracht tussen Poot en de medewerker van Verhildersum en inmiddels zijn ze al met elkaar om tafel geweest. Via studenten van de Acadamie van Bouwkunst zal in het nieuwe studiejaar een ontwerp voor het buitenverblijf gemaakt worden, zodanig dat de werkzaamheden door medewerkers van werk-/leerbedrijf Werkplein Ability uitgevoerd kunnen worden. Een match dus waar meerdere partijen baat bij hebben.

In november 2016 is de Spullenbank opgericht waar bedrijven hun oude kantoormeubelen en apparatuur heen kunnen brengen die een tweede leven kunnen vinden bij stichtingen en verenigingen. Zo gaat bijvoorbeeld een ingeleverde multikopieerapparaat naar de Voedselbank die hier weer dankbaar gebruik van kan maken.

Nog een mooi project is de natuur-, speel- en ontmoetingsplek die in Zuurdijk is gerealiseerd. Zuurdijk is een klein plaatsje in de gemeente De Marne vol met grootse ideeën die het budget van de subsidieaanvragen overstegen. Voor deze speelplek zochten ze in Zuurdijk nog rioolbuizen waar de kinderen doorheen kunnen kruipen. Deze vraag is dus in de matchgroep uitgezet en via ons netwerk bij de RWE terechtgekomen die acht rioolbuizen beschikbaar stelde die uiteindelijk door Loon- en grondverzetbedrijf De Weert uit Spijk naar Zuurdijk zijn gebracht…..  

Hoeveel uitdagingen zijn er inmiddels geweest en lukt het altijd om een match te vinden?

Inmiddels hebben we sinds de oprichting in januari 2016, het openingsfeestje vond bij Kantoor Vreugdenhil in Uithuizermeeden plaats, van heel veel ondernemers steun ondervonden. Dat begon al bij de oprichting waarbij we dankbaar gebruik maken van de diensten van een notaris (opstellen oprichtingsakte), een cateringbedrijf (voor de hapjes) en een bakker (voor de gebakjes).

2016 bracht ons ongeveer 50 matches en de oprichting van de Spullenbank. Ook dit jaar zijn we al weer bij 10 matches betrokken geweest en hebben er al weer heel wat spullen via de Spullenbank een nieuwe plek gevonden. En mede door de oprichting van de DAL-tak hopen we dit jaar nog veel meer matches te kunnen realiseren.

De Noord-Groningse Uitdaging bestaat uit nog veel meer sympathisanten en ambassadeurs?

Dat klopt helemaal. Zo hebben we een Comité van Aanbeveling bestaande uit Harm Post (oud-directeur van Groningen Seaports), Sieger Dijkstra (directeur Turnnext en eigenaar Dijkstra Holding) en Frans Musters (directeur Rabobank Noord Groningen). Zij zijn onze ambassadeurs en brengen de Noord-Groningse Uitdaging regelmatig bij een groot publiek onder de aandacht. Daarbij hebben we ook een Adviesgroep bestaande uit tal van deskundigen uit het maatschappelijk veld zoals een wethouder, de directeur van een woningstichting, Vereniging Groninger Dorpen, biblionet en welzijnsorganisaties.

Genoeg support dus maar het aantal bedrijven en ondernemers dat zich voor ons inzet mag zeker nog wel groter worden. Om onze bekendheid te vergroten grijp ik graag alle mogelijkheden aan die zich in de regio voordoen. Zoals bijvoorbeeld de Eemsdelta Expo in Appingedam die deze week plaatsvindt of andere bedrijvencontactdagen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit de Noord-Groningse uitdaging tot dusver?

Dieptepunten hebben we gelukkig nog niet beleefd en dat wil ik graag zo houden. Wel zitten we nog in de opbouw- en groeifase en moeten we hard werken om onze bekendheid te vergroten. We hebben inmiddels al diverse hoogtepunten mogen beleven. De opening van de Spullenbank is er een van.

Helemaal omdat dit in nauwe samenwerking gaat met het LOC (Leer & Ontwikkelcentrum, een onderdeel van Werkplein Ability) in Wehe-den Hoorn. Dit biedt, naast de nodige opslagruimte, ook als groot voordeel dat de aangeleverde spullen voor de medewerkers van het LOC een werkproces zijn waardoor ze ook weer met bedrijven en andere personen in aanraking komen. Meerdere partijen hebben hier dus weer profijt van.

Het verhaal over de rioolbuizen in Zuurdijk is inmiddels bekend. Ook werden tijdens de kennis- en netwerkevenement ‘Goed Geregeld’ op het HHC in Warffum, dat in januari werd gehouden, gratis cursussen aangeboden op het gebied van onder andere communicatie en financiën.  

Heb je nog leuke anekdotes?

De totstandkoming van een geslaagde match is altijd een mooi verhaal. Het is prachtig om te zien hoe meerdere partijen binnen ons netwerk elkaar helpen. Vooral het verhaal van de rioolbuizen in Zuurdijk vind ik een bijzonder voorbeeld hiervan, waarbij een grote partij zich inzet voor een kleinschalig project in een klein dorpje. Heel bijzonder om dit soort processen mee te maken.

Usquert is voor jou ‘the place to be’?

Ik zou Usquert graag vervangen zien worden door het Hogeland. Ons huis staat namelijk te koop omdat we wat kleiner willen wonen nu onze kinderen (bijna) het huis uit zijn. Maar we blijven zeker in deze regio wonen. Het Hogelandgebied is onze thuishaven geworden.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik mag graag kleding naaien, sieraden maken en met onze twee honden wandelen. Verder geniet ik van een druk sociaal leven. Daar heb ik het allemaal lekker druk mee, gelukkig heb ik niet veel slaap nodig.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor mooie, nieuwe uitdagingen en verrassende contacten die weer voor bijzondere verbindingen en ontwikkelingen zorgen waardoor de wereld om ons heen een stukje mooier wordt. Dergelijke verbindingen leveren altijd positieve energie op.

Waar staat de Noord-Groningse Uitdaging over 10 jaar?

Ik hoop dat we dan niet meer weg zijn te denken uit onze Noord-Groningse samenleving en dat veel verschillende groepen mensen volop gebruik maken van ons netwerk waardoor we vele mooie matches kunnen maken.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik wil graag ons bestuur, bestaande uit voorzitter Nico Visser (directeur bedrijven Rabobank Noord-Groningen), penningmeester Yvonne de Vries-Vreugdenhil (van kantoor Vreugdenhil) en secretaris Jan Kamphuis  (bewonersbegeleider Centrum Veilig Wonen), nog even genoemd hebben want ook zij steken als vrijwilliger veel tijd en energie in de Noord-Groningse Uitdaging.

En mochten mensen twijfelen of een project in aanmerking komt voor een match, dan kunnen ze mij altijd even bellen. Beter een keer voor niets gebeld dan een gemiste match! Via de link www.noordgroningseuitdaging.nl/contact krijg je mijn contactgegevens in beeld.

Tot slot: we zoeken nog mensen die ons mee kunnen helpen om de matches uit te werken. En ook wanneer je ons op administratief/organisatorisch of communicatief gebied zou kunnen ondersteunen dan ben je van harte welkom! Bel gerust even voor aanvullende informatie!

(Foto’s onder andere afkomstig van website Noord-Groningse Uitdaging)    

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69