Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

From AnKo to Manchester

Eigenlijk wilde ik vandaag over iets heel anders schrijven maar dat blijft nog wel even op de plank liggen. Want het was eigenlijk best wel een leuk Pinksterweekend dat ik beleefd heb. Allereerst was daar zaterdag het AnKo voetbaltoernooi op het prachtige sportpark Meij in Uithuizermeeden. En daar moest ik maar even een stukje over schrijven aldus Heine Niewold en razende reporter Jeffrey Kremer. En ergens kan dat ook prima. Want het was heerlijk weer, we voetbalden voor het goede doel (het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen, opbrengst maar liefsts €5.500,-!) en op het sportpark waren veel bekende gezichten. Ook nog eens een feest der herkenning dus, tussen al die Meisters…..

Misschien was de middag al een stuk minder geslaagd geweest wanneer we de eerste twee wedstrijden niet nipt hadden gewonnen. Met een gedreven Ronnie Medema in onze gelederen, die alle treffers voor zijn rekening nam, wonnen we van Usquert en het team ‘Provincie Groningen’. Daarna ging het allemaal wat stroever. Tegen De Heracliden sleepten we nog een 0-0 uit het vuur om vervolgens tegen een ontketend Noordpool met 7-1 de bietenbrug op te gaan. Toch werden we tweede in de poule en even dreigde een wedstrijd om des keizers baard maar gelukkig had ook onze tegenstander geen zin meer in een wedstrijd om de bronzen plak.

En daar kleedkamergenoten KRC Kantens de douches bezet hielden, konden we eerst even een welverdiend biertje weghappen. En daarna nog een paar. Toen Marleen even later met loten aan kwam zetten waarbij een gratis retourticket voor de boot naar Schier te winnen was, ging het hek van de dam. Helemaal toen ze aangaf dat ze zelf met de winnaar mee zou gaan. Wie deze prijs uiteindelijk gewonnen heeft is nog steeds een groot raadsel….

Pinksterzondag zat ik aan de buis gekluisterd toen ‘One Love Manchester’ uitgezonden werd. Diverse kippenvelmomenten passeerden de revue. Muziek is net als sport emotie en in Manchester werd een duidelijk statement afgegeven tegen al het terreur in de wereld. ‘Don’t look back in anger’ als antwoord op al het zinloos geweld waarmee we overspoeld worden. Zelf genoot ik nog het meest van stadionbestormers Robbie Williams en superband Coldplay. Het nummer ‘Fix you’ vond ik altijd al een topper maar kreeg dit jaar door het verlies van veel veel te jonge mensen nog meer lading.

Of ik wel eens jaloers ben? Ik ben heel tevreden met het feit dat ik binnen een kleine drie kwartier dit verhaal op papier kan krijgen. Maar daarmee breng ik het grote publiek niet in vervoering. Dat is voor de groten der aarde weggelegd. En dan kom ik toch weer op de twee hoofdonderwerpen van dit verhaal: sport en muziek. Want wat moet het toch fantastisch zijn wanneer de wereld aan je voeten ligt en je het publiek zo in extase brengt. Waarmee ik direct toegeef dat ik hartstikke blij ben dat ik niet geleefd wordt en mijn eigen tijd in kan delen. Daar kan volgens mij geen geld of heldenstatus tegen op.

Maar een geniale goal maken zoals Messi of Ronaldo dat bijna wekelijks doen, dat moet toch prachtig zijn. Een heerlijke ontlading golft door het lichaam, je wordt bedolven door je medespelers en alle toeschouwers zijn in vervoering. Dirkie Kuyt moet na zijn hattrick in de kampioenswedstrijd toch ook even over het veld gezweefd hebben.

En wat te denken van Robbie Williams wanneer hij ‘Angels’ in zet. In zijn hoogtijdagen kon hij na een optreden een lingeriezaak beginnen van al het ondergoed dat op het podium gegooid werd. En wat moet het heerlijk zijn wanneer je zo’n heldenstatus hebt zoals topbands als U2 en Coldplay. Dan geniet je toch zelf ook twee uur lang intensief op het podium? Dat zijn wedstrijden die je niet kunt verliezen toch?

Helaas wel tegenwoordig. Wanneer mensen besluiten om zich in het publiek of net buiten een hal of stadion op te blazen, dan staat de wereld even stil. Wat een waanzin inderdaad. Gelukkig verenigde de muziekwereld zich onder leiding van Ariana Granda in Manchester. En verbroederde het voetbal ons op sportpark Meij waar dankzij Anno Wassing en Koos Sikkema veel geld werd ingezameld voor het goede doel. De wereld is dus zeker niet collectief verrot en dat geeft hoop voor de toekomst…..     

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69