Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Mark Willem en Evelien, thuisgekomen in Herberg ‘In de Valk’ Middelstum!

Mark Willem en Evelien, een felicitatie is op zijn plaats want een lang gekoesterde droom is uitgekomen?!

Twee jaar geleden was het inderdaad al bijna zover en ondanks de tegenvaller dat we toen moesten stoppen hadden we de Herberg ‘In de Valk’ smaak echt wel te pakken. In de tussentijd hebben we ons best wel verder georiënteerd hoor. We hebben én mooie huizen én mooie bedrijfspanden gezien. Maar nergens was de combinatie zo mooi als hier, ook al omdat deze locatie goed te combineren valt met Zalencentrum Vita Nova.

Mark Willem: “Ergens had ik dit pand in 2007/2008 al op het oog en had toen al het idee dat er zoveel meer uit dit pand te halen zou zijn. Voeg daarbij het feit dat ik de laatste twee maanden dat de herberg open was zoveel plezier in de keuken heb gehad dat het zeker naar meer smaakte.” Evelien: “Ik had de sluiting toch wel een plekje gegeven maar ik merkte wel dat het Mark Willem niet los liet. Maar eerst moesten we de bank zien te overtuigen en dus moest er een goed plan komen. Daarna zijn we bij Bob en Albertien van Dijk langs geweest.”

Mark Willem vervolgt: “En zij waren eigenlijk niet eens voornemens om het pand te verkopen want ze woonden er prima. Maar ergens vonden ze dat ook een egoïstische gedachte omdat er zoveel meer uit het pand te halen valt. Een echt horecapand inderdaad met een geweldige uitstraling. En het is voor Middelstum natuurlijk ook prachtig dat er hier weer reuring is….”

Hoe bevallen de eerste woonmaanden op één van de mooiste plekjes van Middelstum?

Het heeft toch wel een weekje of acht geduurd voordat we het als ons huis zagen. Dat komt natuurlijk ook omdat we het pand al eerder gehuurd hadden, wat dat betreft was het net als we terugkeerden in die periode. Daarbij was het in het begin natuurlijk ook heel hectisch met zowel een dubbel pand plus de verhuizing die er nog bij kwam. Wat dat betreft werden we geleefd.

Evelien: “Ik vind het eigenlijk ideaal dat we op de werkplek wonen. Je kunt gemakkelijk iets tussendoor doen. Vroeger vond ik het heel prettig om werken en wonen gescheiden te hebben, dit valt mij echt mee.” Mark Willem: “Daarbij valt het woongedeelte goed af te sluiten van het bedrijfsgedeelte. En het is natuurlijk een pracht plekje inclusief een mooie tuin. Daarbij komt er best veel verkeer langs, het is drukker dan ik had verwacht.”

De afgelopen jaren waren best wel een rollercoaster vol met wisselende emoties?

Dat is misschien wat te zwaar aangezet hoewel de laatste maanden van 2015 niet de mooiste waren. Maar het gaf ons ook de tijd om na de zware en drukke september- en oktobermaand eens rustig na te denken over hoe nu verder. Nu zijn we bijzonder blij dat we doorgezet hebben en dat we het pand gekocht hebben. We zijn heel tevreden over de eerste maanden en we verbazen ons nog steeds over de hoeveelheid toeristen die langs komen. Zelfs bij slecht weer.

Wat zijn de plannen op korte termijn voor Herberg ‘In de Valk’?

Momenteel zijn we van woensdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Mensen kunnen langs komen voor een lunch, voor een kopje koffie of thee of om lekker te borrelen. We zijn voornemens om tijdens het hoogseizoen zeven dagen in de week open te zijn van 11.00 tot 17.00 uur. En dat terwijl Vita Nova tijdens de bouwvak gesloten is. Na de vakanties kunnen we dan bekijken hoe dit bevalt en de openingstijden en dagen wellicht aanpassen.

We breiden het terrasgedeelte uit door gebruik te maken van het gedeelte aan het water. Want er zijn hier de nodige fiets- en vaarroutes. Daarbij kunnen mensen ook bij ons terecht voor feesten en partijen en groepsdiners voor meer dan tien personen. Mark Willem: “Met Pasen en Hemelvaart hebben we wat dat betreft al even proefgedraaid met de groepsdiners waarbij we ongeveer twintig gasten mochten begroeten. Dit heb ik als heel spannend ervaren maar gelukkig waren de eerste reacties heel positief!”

Evelien: “De echte vuurdoop was ook al geweest hoor want toen Albertien 65 jaar werd mocht Mark Willem een vijfgangenmenu maken voor maar liefst 48 personen. Dit ging hem goed af waardoor ik met een gerust hart een handtekening onder het koopcontract kon zetten…..”

En op de langere termijn?

Mark Willem: “We zijn nog bezig met het inwerken van mensen in zowel Vita Nova als hier. Om op safe te spelen, hebben we hier zo’n twee jaar voor uit getrokken. Maar ik denk dat we wellicht aan het eind van het jaar al wel weer met de diners kunnen beginnen. Wat inhoudt dat Evelien dan voornamelijk in Vita Nova te vinden is en ik hier. We zijn dan natuurlijk ook langer geopend, waarschijnlijk van 11.00 tot 23.00 uur waarbij de keuken dan rond 21.00 uur sluit.”

Evelien: “Daarbij willen we de verschillende ruimtes nog beter benutten door deze rond bepaalde thema’s in te vullen. En, nog weer een stapje verder, we denken er over om het diner te combineren met ‘het water’. Je wordt dan ontvangen in de herberg waar je ook het voorgerecht krijgt. Het hoofdgerecht wordt dan op het water in een boot opgediend waarna het nagerecht weer binnen te verkrijgen is. Dit zou iets kunnen zijn om één a twee keer per maand te doen.”

Jullie hebben al enige leuke evenementen gehad?

We hebben inderdaad al drie geslaagde proeverijavonden achter de rug waarbij respectievelijk wijn, asperges en whiskey centraal stonden. Bij deze avonden wordt ook een gastspreker uitgenodigd die iets over het thema vertelt. Op deze avonden kwamen steevast zo’n dertig mensen af, een uitverkocht huis dus voor deze setting. In juni wordt nog een haring- en wijnavond georganiseerd, hiervoor zijn nog enige plekken beschikbaar. In september beginnen we het nieuwe seizoen weer met een wildavond. Ook een bokbierproeverij staat in de planning.

Binnenkort gaat onze nieuwe website de lucht in (www.herbergindevalk.nl) en dan kunnen geïnteresseerden zich ook opgeven voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en de evenementen.

En nu maar hopen op een mooie zomer met volle terrassen?

Ergens twijfelen we er niet aan dat dit plekje hiervoor gaat zorgen. Zo was Hemelvaartsdag al belachelijk druk. Er was een fietstocht georganiseerd waarbij verschillende kerkjes in de omgeving bezichtigd konden worden waaronder het kerkje tegenover ons. Er werd ons gevraagd om al rond 09.30 uur open te gaan. Daar waar we gerekend hadden op zo’n vijftien bezoekers in het begin, zat het terras de hele dag vol waardoor zelfs nog stoelen en tafels van binnen naar buiten gesleept moesten worden. Over de hele dag hebben we wel zo’n 250 bezoekers mogen ontvangen!

Een prachtige dag dus en voor ons een goede vuurdoop want Herberg ‘In de Valk’ moet een echte toeristische pleisterplaats worden waardoor veel mensen Middelstum aan doen om vervolgens even bij ons langs te komen.

Is de combinatie Zalencentrum Vita Nova en Herberg ‘In de Valk’ goed vol te houden?

Het is op dit moment flink aanpoten door het inwerken en goed inplannen van al onze achttien medewerkers. Mark Willem: “Vorige week was wat dat betreft een topweek waar ik de honderd werkuren wel aangetikt heb.” Maar we verwachten dus dat alles aan het einde van het jaar wel staat en de huidige drukte en positieve reacties maken het ook heel leuk en je krijgt er veel energie voor terug.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit jullie horecacarrière tot dusver?

Ergens heb je met Herberg ‘In de Valk’ wel het hoogte- en dieptepunt in één verhaal te pakken. Evelien: “We zijn, grof gezegd, wel een paar keer op ons bek gegaan in de loop der jaren maar wat mij betreft zijn dit leerpunten geweest!” Mark Willem: “Het optreden van zanger Niels Geusebroek was voor mij ook wel een hoogtepunt. Twee week eerder had hij net de nummer één positie bereikt met ‘Take your time girl’. Met alleen een gitaar als ondersteuning wist hij een volle bovenzaal helemaal in te pakken.  

Nog leuke anekdotes meegemaakt de laatste tijd?

Pffff, dat is een lastige. We proberen er alles aan te doen om het imago van een sjiek restaurant om te buigen naar een plek waar iedereen, (jong en oud, arm en rijk) zich thuis voelt. Tijdens het diner van vrijdag jl. zag je de mensen van verschillende tafeltjes al naar elkaar toeschuiven, heel leuk om te zien.

Ook onze buren zijn heel positief en komen met de nodige goede ideeën. Een soort van boekenkastje bijvoorbeeld waaruit de gasten een boek kunnen pakken om lekker op het terras te lezen. Of waar ze boeken kunnen ruilen. Meindert Schollema is een echte ambassadeur van ons want als het terras weer geopend is dan maakt hij hier regelmatig een foto van om deze via socialmedia te verspreiden.

Middelstum is toeristisch gezien een pareltje op het Hogeland toch?!

Absoluut! En omdat je er zelf woont, zie je de schoonheid soms niet eens meer. Maar we krijgen regelmatig opmerkingen van toeristen dat het hier fantastisch is. Niet alleen Ewsum, Asingapoort en de Herberg worden dan genoemd maar ook de mooie straatjes en sommige woningen. Daarbij zijn er veel mensen en instanties (denk aan de Historische Vereniging en Stichting Dorpsbelangen Middelstum die binnenkort een culinair festijn organiseren) die Middelstum uitstekend op de kaart zetten!

Ook de Economic Board Groningen probeert het Hogelandgebied nadrukkelijk te promoten in zowel het binnen- als het buitenland, onder andere in Italië. En nee, de Herberg zal niet ingericht worden als slaapgelegenheid. Dat hoeft ook niet want in Middelstum en in de directe omgeving zijn inmiddels de nodige Bed & Breakfast-plaatsen.

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

Mark Willem: “Ik ben ’s nachts meestal wakker en Evelien krijg je niet wakker wanneer ze eenmaal slaapt!” Evelien: “Dat klopt want Mark Willem was hier laatst ’s avonds aan het klussen waardoor door de stofontwikkeling het brandalarm afging. Ik heb hier niets van gehoord en sliep gewoon verder…..”

Waar staat Herberg “In de Valk’ over 10 jaar?

We hopen dan een bruisend horecabedrijf neergezet te hebben waarbij zowel mensen in een werkbroek als met een stropdas zich thuis voelen. Of te wel een plek waar mensen lekker kunnen eten, drinken of een feest kunnen geven.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Houd onze website in de gaten voor de nieuwste ontwikkelingen en abonneer je binnenkort op onze nieuwsbrief. En zeer waarschijnlijk zijn we aan het eind van het jaar weer langer geopend zodat mensen ook weer in Herberg ‘In de Valk’ kunnen dineren! 

(Foto’s afkomstig van Facebookpagina Herberg ‘In de Valk’)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69