Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Albert Zuidhof vertelt enthousiast over het slagersvak

Albert, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Albert Zuidhof dus, net 48 jaar geworden (en niet 58 zoals laatst in de krant stond, haha) en geboren en getogen in Middelstum. Zoon van de helaas veel te vroeg overleden slager Piet Zuidhof inderdaad en zelf ook vader van 2 zoons: Daniel is 18 jaar en Jorden is 16. Daarnaast ook nog bonusvader van Branco (16) en Brend (6). En partner van Lilian natuurlijk. Heb je zo eerst genoeg?

Vroeger altijd al slager willen worden?

Hoewel ik mijn vader al op jonge leeftijd meehielp met het slachten van dieren wilde ik aanvankelijk  toch  marinier worden. Ik zag mijzelf al als een soort van kikvorsmannetje de zee in duiken. Maar op zeventienjarige leeftijd kwam ik toch tot de conclusie dat het slagersvak mij meer houvast zou geven. En dus ging ik naar de dagopleiding in Utrecht. Vijf dagen in de week in de schoolbanken en dan ook nog eens ver van huis viel mij zwaar. Dit was niet echt mijn ding. Het jaar er op ging ik dan ook naar de streekopleiding in Groningen waar ik één dag school combineerde met vijf dagen werken.

En dat waren lange werkdagen hoor, soms van ’s morgens 07.00 tot ’s avonds 21.30 uur. Maar bij Slager Van der Zee in Delfzijl leerde ik wel alle fijne kneepjes van het vak. Van het slachten van dieren tot aan het winkelwerk zeg maar en alles wat daar tussen zit. Slager Van der Zee had dan ook naast de vestiging in Delfzijl nog twee in Winschoten en twee in Groningen. Het hele distributieproces kwam er dus ook nog bij. Voor mij een ideale leerschool.

Slagerij Zuidhof kent een lange historie?

Slager Zuidhof bestaat inmiddels al 106 jaar en mijn broer Wilfred en ik behoren inmiddels al weer tot de vierde slagersgeneratie. Zelf heb ik inmiddels ruim dertig jaar ervaring in het vak. Ik heb de slagerij overgenomen toen deze Plus winkel in 1996 gebouwd werd. Ik heb dus niet samen met mijn vader in de zaak gewerkt toen Slager Zuidhof nog aan de Burchtstraat in Middelstum zat.

Het mooie van het vak vind ik toch het omgaan met mensen maar ook zeker het zorg dragen voor het dierenwelzijn. Dat klinkt misschien raar voor een slager maar ik beschouw mijzelf als een grote dierenvriend. Daarom wil ik grip hebben op de afkomst van het vlees dat we aangeleverd krijgen.

Zo komt al ons rundvlees vanaf een boerderij in Twente. Daar hebben de dieren alvorens geslacht te worden een goed leven gehad. De koeien en kalven lopen het grootste gedeelte van hun leven in de weilanden rondom de boerderij. Laatst zijn we met tachtig klanten van ons met de bus naar deze boerderij geweest voor een soort van excursie zodat ze met eigen ogen konden zien hoe schoon en netjes het op dat bedrijf was.

Wat zijn jullie specialiteiten?

Voor onze gezoete bloedworst komen mensen nog steeds van heinde en ver langs om deze te kopen. Ook de Groninger droge worst en leverworst worden volgens traditioneel recept gemaakt. En wat te denken van de eigengemaakte ambachtelijke achterham?!

Ook voor barbecuevlees en schalen vol met salades en overige hapjes kunt u prima bij ons terecht. Deze hapjes of een mooi Abrahams- of Sarahpakket zijn echt specialiteiten die je prima aan mijn broer Wilfred over kunt laten. Ook voor warm- en koudbuffetten kunt u prima bij ons terecht, deze worden in onze eigen keuken bereid met de lekkerste en verse ingrediënten.

Jullie hebben vestigingen in Middelstum en Bedum?

Jazeker waarbij Wilfred leiding geeft aan de vestiging in Bedum, die sinds 2009 bestaat, en ik in Middelstum. We werken nauw samen en vullen elkaar prima aan. Wilfred kan zich dus helemaal uitleven met de specialiteiten en onze eigen recepten. Ik doe hier het financiële gedeelte en houd mij ook bezig met het commerciële gebeuren. Dat laatste is zeker nodig om op een creatieve wijze de klant aan je te binden. Die inderdaad steeds flexibeler maar ook grilliger wordt. Gelukkig lopen ook hier nog de nodige klanten rond die hun vlees al bij mijn vader in de winkel kochten.

In Bedum wordt alles op het gebied van worstmakerij en speciale dingen zoals een Abraham of Sarah en speciale luxe hapjes door Wilfred en zijn medewerkers bewerkt. Zelf rijd ik dagelijks op en neer om de schappen hier aan te vullen waardoor we dagelijks vers vlees kunnen verkopen in beide vestigingen. En daarbij spelen we natuurlijk in op het weer. Zeker in het voorjaar en in de zomer houden we de weersvoorspelling goed in de gaten. Bij goed barbecueweer, zoals dit weekend, kopen we uiteraard extra vlees in.  

Zuidhof’s Vers Bedum is de nieuwste tak?

Je moet dus steeds creatiever worden om de klanten aan je te binden. Vandaar dus Zuidhof’s Vers Bedum aan de Stationsweg waardoor de hal richting de slagerij nog beter gevuld wordt. Bij Zuidhof’s Vers kun je terecht voor brood, gebak, vlees uiteraard maar ook wordt dagelijks verse groente en fruit verkocht. Dit is dus een stukje extra service die we daar bieden.

En onlangs zelfs koninklijk onderscheiden?

Deze onderscheiding plus het bijbehorend lintje maakt mij op zich niet zo veel uit maar de waardering voor het brandweervak des te meer. Daarbij is het brandweerkorps van Middelstum een hecht team. Dat is ook wel nodig want de laatste jaren rukken we niet zo vaak uit voor een brand maar wel voor de nodige ongevallen waarbij je heel wat naars ziet en meemaakt. Gelukkig kunnen we op elkaar bouwen en bij elkaar ons verhaal kwijt. Zo’n onderscheiding is eigenlijk ook voor het hele team. Het was een mooie dag met elkaar en met het gezin.

Ik was 27 jaar toen ik bij de brandweer ging en zit inmiddels dus dik twintig jaar in het vak. Het mooie hiervan is om iets te kunnen betekenen voor mens én dier. Want wanneer dieren in nood verkeren worden wij ook ingezet. Momenteel volg ik de pittige opleiding tot bevelvoerder waardoor ik leiding kan geven aan de groep.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je slagerscarrière tot dusver ?

Het hoogte- en dieptepunt liggen eigenlijk heel dicht bij elkaar. Het was in december 2013 toen er bij mij maagkanker geconstateerd werd. Dat voelde als een mokerslag natuurlijk. Vlak voordat de kerstdrukte los zou gaan barsten, moest ik alles loslaten. Dat vond ik heel lastig, ook voor mijn medewerkers. Niet dat ik niet het idee had dat ze het niet alleen aankonden maar misschien nog wel meer dat ik ze eigenlijk in de steek moest laten.

Het was dan ook geweldig toen ik een jaar later schoon verklaard werd. Wat nog niet inhield dat ik direct weer volop mee kon draaien in de kerstdrukte. Er ging nog wel twee jaar overheen voordat ik weer op conditie was. Maar je staat nu wel anders in het leven. Je leeft veel bewuster en hecht meer waarde aan de leuke dingen in het leven.

Heb je nog leuke slageranekdotes?

Toen ik nog in Delfzijl werkte was de al wat oudere Dijkema mijn collega. Op een dag was hij sukadelappen aan het snijden waarvan een pakje afgenomen werd door een mevrouw die af en toe wel in een klaagmodus kon zitten. De dag er op kwam ze op hoge hakken terug: “Dit vlees is niet te eten, meneer Dijkema!” Waarna meneer Dijkema zich niet bedacht en het vlees door de slagerij smeet, tegen de muur aan. “Wat doet u nu?”, vroeg de vrouw verschrikt. “Als joe ze nait te vret’n vinden den een aander al hoalemoal nait!”, knauwde hij.

Ach ja, ook slagerswerk is mensenwerk. En daarbij werk je met bederfelijk waar waarbij wel eens iets mis kan gaan. Het is zaak om hier goed mee om te gaan. Mocht het eens een keer voorkomen dan geef ik direct een nieuw en vers product mee.

Nog tijd voor hobby’s?

Het brandweergebeuren is grotendeels hobbywerk, mede door de hechte groep en de groepsbinding. We oefenen om de week en daarbij komt nog de pelotonsoefening. Voeg daar mijn opleiding nog aan toe en je begrijpt dat hier de nodige uurtjes in gaan zitten. Motorrijden is ook leuk om te doen, ik heb zelf ook een motor. Ooit zie ik mij nog wel eens op een Buell rondrijden……

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor het redden van mens en dier en voor een lekkere kop tomatensoep van Lil!

Waar staat Slagerij Zuidhof over 10 jaar?

Dat vind ik een lastige vraag waar ik echt geen goed antwoord op kan geven. Over de grilligheid van de markt en de maatschappij hebben we het zonet al gehad. Dat we nu Zuidhof’s Vers als extra verkooptak hebben, was iets dat ik tien jaar geleden ook niet had kunnen bedenken. Je moet dus creatief zijn en in kunnen springen op nieuwe ontwikkelingen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Eerlijkheid en oprechtheid zijn voor mij kernwaarden in het leven. Daar probeer ik ook naar te leven. Dat lijkt mij wel een mooie afsluiting van dit gesprek…….

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69