Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Graspop Festival Baflo, al 25 jaar een begrip in Noord Groningen

Kan de organisatie van Graspop zich in het kort even voorstellen?

De organisatie van Graspop bestaat uit negen bestuursleden waarvan hier een kleine selectie voor je zit. Te weten Martin Medema, voorzitter, 44 jaar en afkomstig uit Rasquert; Peter Buurma, programmeur, 47 jaar uit Baflo. Uit dezelfde plaats komt Johan Kuin, secretaris en 41 jaar. Ook de overige bestuursleden komen allemaal uit Baflo of Rasquert. We zijn min of meer een vriendenclub. Dat moet eigenlijk ook wel gezien de nodige tijd dat we met elkaar optrekken. Enige bestuursleden zijn al vanaf het eerste uur bij de organisatie betrokken.

In 1992 kwam het festival voorzichtig tot leven?

Dat klopt en de organisatie lag toen nog bij Jeugdsoos The Eagle in Baflo die sowieso al van alles organiseerde. Maar in dit geval werd een kleine tent van 30 bij 15 meter opgezet met daarin een klein podium, een bar van werkbanken en tafels en een caravan als kassawagen. Heel basic dus. Toch kwamen er 400 man af op de optredens van Bintangs, The Admirals en City Light Blues Band.

Dit aantal verdubbelde bijna het jaar er op toen Herman Brood en de Ierse band Albatros langs kwamen. En zo werden we elk jaar een beetje groter. Daar zat af en toe ook een sof tussen maar vooral de laatste vijf, zes jaar zitten we duidelijk weer in de lift.

Maar inmiddels komen er een kleine tweeduizend bezoekers op af?

Dat klopt wel ongeveer. Het is even afwachten hoe het dit jaar gaat want we gaan van twee weekenden naar één. Maar het programma staat en we denken dat we een mooie mix hebben om een breed publiek naar ons festival te trekken. Met zo’n tweeduizend bezoekers zitten we ook wel aan ons plafond waarbij we dankbaar gebruik maken van maar liefst een kleine honderd vrijwilligers. We hebben een mooie mix van ervaren rotten maar weten ons gelukkig ook gesteund door de nodige jonge aanwas.

Welke (gerenommeerde) artiesten hebben jullie in de loop der jaren mogen verwelkomen?

Dat is al met al een mooi lijstje: Herman Brood, Junkie XL (vroeger een van Nederlands grootste exportproducten), Cuby and the Blizzard met Harry Muskee die later ook nog een keer solo langskwam, Di-rect vlak voor de grote doorbraak (de eerste groupies stonden al voor het podium), Skik, Ewin Nyhoff, Heideroosjes, Jovink en de Voederbietels, Mooi Wark, Ronnie Flex en vorig jaar tijdens de 25e editie Big Country. Dit jaar is de 26e editie dus en inmiddels hebben we zo’n 200 artiesten/DJ’s mogen begroeten in al die 25 jaar!

Inmiddels worden er drie podia gevuld met een keur van artiesten?

Deze editie is inderdaad al weer de vijfde keer dat we met drie podia werken, onderverdeeld in de rocktent en op de Nederlandse feest- en Dancestage. Ook dit jaar hebben we weer een mooie mix. We zijn trots op het feit dat Golden Earring voorman Barry Hay met zijn nieuwe band, bestaande uit gelouterde muzikanten, Flying V Formation langskomt.

Maar ook de boerenrockers van Bökkers (vooral in het midden van het land heel populair, ze worden als opvolger van Normaal gezien), Stef Ekkel (Bekend van ‘Liever te dik in de kist dan een feestje gemist’), ‘huisband’ Papa Di Grazzi (elk jaar met een compleet nieuwe show), F1rstman en NAFFZ zijn aansprekende namen. 

Wat wil Graspop vooral uitstralen?

Hoewel we een festival zijn met een regionale uitstraling wordt het bereik elk jaar groter. Zo hebben we in de voorverkoop elf kaarten verkocht aan mensen uit het Brabantse Schijndel. Graspop moet bovenal een relaxt festival zijn waarbij de gezelligheid en een mix van diverse stijlen voorop staat. Niet te streng en te strak georganiseerd en lekker toegankelijk voor iedereen.

Er komt als organisatie steeds meer op jullie af?

Dat klopt inderdaad, de wet- en regelgeving wordt steeds strenger. En daarom komt er op het gebied van veiligheid en beveiliging, verkeersregelaars, EHBO, aanrijroutes enz. enz. steeds meer op ons af. Halverwege september beginnen we al weer met vergaderen en dat gaat door tot eind juni met een evaluatie. We zijn in die periode druk met het boeken van artiesten, gesprekken met leveranciers en sponsoren, de merchandising, het regelen van beveiligers, gesprekken met de gemeente enz. enz..

In de drukste tijd zijn we als bestuur toch wel een dag in de week kwijt om alles rond te krijgen en jaarlijks gaan er per bestuurslid zeker een dikke honderd uur inzitten. Maar dat doet niets hoor. We zijn een gezellige club met elkaar en we kregen er veel positieve energie voor terug! 

Jullie programmering wordt vaak als verrassend en origineel ervaren?

Dat proberen we wel elk jaar te realiseren. Vooral in de negentiger jaren gingen we heel erg op de alternatieve toer waarbij we treinen vol alternativo’s uit de stad Groningen trokken. Rond de eeuwwisseling moesten we toch iets commerciëler gaan denken om het financieel vol te kunnen houden. De echt grote bands zijn voor ons onbetaalbaar en dus moet je creatief zijn.

Ik denk dat ons dit in de loop der jaren gelukt is met bijvoorbeeld de band Pickmeat, cultdj Kees van Hondt, Jammah Tammah, Di-rect vlak voor de grote doorbraak en Junkie XL. Vorig jaar hadden we met Big Country natuurlijk een internationale band die tot de verbeelding sprak en vooral door de oudere rockers met gejuich begroet werd.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Graspop tot dusver ?

In het tweede jaar kwam dus Herman Brood langs, voor ons als toen nog jonge broekies was dit natuurlijk fantastisch. Maar ook Junkie XL was geweldig. En vorig jaar beleefden we qua bezoekersaantallen, programmering en sfeer een topjaar.

Dat is ook wel eens anders geweest, we hebben ook wel debacles gehad. Zo hadden we eens een editie met Lange Frans en Baas B plus nog enige leuke artiesten. We hadden gerekend op 1300 a 1400 bezoekers maar er kwamen maar 900. Dat is dan best wel even slikken natuurlijk. Gelukkig zit de laatste jaren de groei er weer stevig in!

Zijn er nog leuke Graspopanekdotes?

Herman Brood stond natuurlijk garant voor anekdotes. Hij was heel erg van het tafelvoetbal en vond in iemand van de organisatie altijd wel een slachtoffer om met hem te tafelvoetballen. Dan was je maar zo twintig minuten verder terwijl er natuurlijk ook de nodige andere dingen geregeld moesten worden. Onze kantinejuf had speciaal voor hem Lolalolly’s meegenomen omdat Lola de naam van zijn dochter was. Dat vond hij zo mooi dat hij haar een schilderij gaf. Die echte Brood heeft ze nog steeds natuurlijk….

De Bombitas waren ook een verhaal apart, die dames hadden overal schijt aan. Toen alle WC’s bezet waren, pakten ze gewoon plastic bekertjes om in te plassen, waar iedereen bij was wel te verstaan. En de zitmaaierrace was natuurlijk ook altijd een sensatie. Wat uit de gein begon (nadat het festival afgelopen was, gingen enige vrijwilligers na die tijd nog wel eens los op deze grasmaaiers op wielen), groeide uit tot een zitmaaiersrace waaraan wel veertig mensen aan meededen. En dat ging hard hoor want in de maaiers werd een 600 CC motor ingebouwd waardoor de snelheden op konden lopen tot 130 km/uur……. 

In de loop der jaren is het festivalterrein van Baflo naar Rasquert verhuisd?

In de loop der jaren zijn we via vier verschillende locaties in Baflo en Rasquert vijf keer verkast. Deze ijsbaanlocatie aan de Mathenesserweg in Rasquert bevalt ons echter prima. Een mooie locatie waarop je een sfeervol festival neer kunt zetten.

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

Tijdens de nachtelijke Graspopuurtjes zijn we natuurlijk altijd wakker. Maar voor een goede internationale act zijn we altijd wakker te porren. Er moet zich net wat geschikts aandienen natuurlijk. Vorig jaar hadden we geluk dat Big Country in Nederland was. Maar ook namen als Fischer-Z en de Australische rockband Midnight Oil zijn wel eens langsgekomen. Wie weet wat er nog in Rasquert komt de komende jaren….

Waar staat Graspop over 10 jaar?

We zijn blij wanneer we dan nog steeds op hetzelfde niveau staan als nu. Je kunt wel aldoor willen groeien maar tijden veranderen natuurlijk en het wordt er niet gemakkelijker op. We zijn tevreden zoals het nu gaat. Stressmomenten zijn er altijd maar we worden er gelukkig niet overspannen van…..

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Hierbij een oproep aan alle festivalliefhebbers om kaarten voor Graspop te kopen want we hopen en rekenen op een volle bak. Neem gerust even een kijkje op onze website www.graspop-festival.nl voor de verdere programmering. De toegangshekken gaan zaterdag 10 juni om 20.00 uur open!

We denken dat festivals als Sunsation Middelstum, Spring Eenrum en Graspop best wel leven op het platteland en dat de organisaties het prima voor elkaar hebben. Het is dan een beetje krom dat er in Groningen tal van gratis bands optreden tijdens bijvoorbeeld Konings- en Bevrijdingsdag, mogelijk gemaakt door allerlei subsidies. Qua dubbele programmering hebben we daar best wel eens last van. Maar we zijn trots dat we met Graspop dit jaar ons 25-jarig bestaan mogen vieren! 

(Foto’s afkomstig van Facebookpagina Graspop)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69