Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

De LSD-dag

Vorige week behoorde ik tot de uitverkorenen die de laatste school dag van het HHC in Uithuizen mee mocht beleven. Een lust voor het oog, oor maar ook voor de eigen herinneringen. En dat allemaal omdat bonusdochter Derian deze week druk is met haar eindexamens. Een spannende tijd inderdaad, dat wordt duimen draaien geblazen…..

De rode loper was uitgerold, de Jupiler-league arbiter en zijn secondant stonden in lakeikledij de examenleerlingen op te wachten. En die kwamen één voor één opdagen. De een nog mooier dan de ander, uiteraard in galajurk en vaak in smoking al naar gelang het geslacht. En in prachtige voertuigen aangerukt. Van een mooie eend via een tractor of trapfiets naar een oldtimer of limousine. Prachtige herinneringen werden gevormd. De ouders verdrongen elkaar vanachter hun fotocamera. Ongetwijfeld wordt over enige jaren met een mooie glimlach teruggekeken op deze bijzondere avond….

Onwillekeurig ging ik zelf ook even dertig jaar terug in de tijd. Voor ons toen op de MAVO in Middelstum geen rode loper, wel werd de school bezet en gingen we op de platte kar door het dorp. Wat een bijzondere tijd eigenlijk, die jaren na de lagere school waarin het leven zich in de pubertijd langzaam maar zeker voor je ontrolde. Aan de ene kant lag de wereld aan je voeten omdat de jeugd nu eenmaal de toekomst heeft. Anderzijds was je ook wel licht bevreesd wat de toekomst brenge mocht. Langzaam maar heel zeker was het kind bezig om te verdwijnen om via de adolescentfase richting volwassenheid te gaan….

Ik schrok weer op uit mijn eigen overpeinzingen toen bonusdochter in een mooie open Cabriolet het schoolplein op kwam. Op haar paasbest opgedoft, met vriendje naast haar. De verslaggever van RTV Noord knipte een mooie foto en schoof de microfoon onder haar neus. ‘Wat is dit voor een auto?’, vroeg hij nieuwsgierig. ‘Een hele mooie!’ was inderdaad het enige juiste antwoord. Na de fotosessie schuifelden ze voorzichtig een van de laatste keren de schoolaula in. Benieuwd naar wat ging komen….

Niet snel daarna volgde een fotoreportage waarop de leerlingen zichzelf terug konden zien. Soms in het beginstadium, met nog maar twaalf levensjaren op de teller. Hilariteit alom natuurlijk, wat een ontwikkeling is er eigenlijk in korte tijd doorgemaakt. Even werd het stil toen de mooie foto’s van Rianne langskwamen. Lachend als altijd, keek ze in de camera. Coldplay’s ‘Fix you’ deed de rest. Ik had moeite om de waterlanders achter de ogen te houden. Een speciaal moment voor de familie Mulder die deze avond ook zeer bewust meemaakten. Wat zouden ze en we het graag anders gezien hebben. Zeer waarschijnlijk ‘keek’ Rianne van boven met een trotse glimlach met ons mee naar de escapades van de vierdeklassers en hun docenten….

Niet veel later werden de prijzen uitgedeeld. Voor beste stagiaire bijvoorbeeld. Maar ook voor diegenen die de mooiste werkstukken hadden gemaakt. Sectorkanjers ten top. Onder de genomineerden ook twee bekende gezichten. En veel trotse ouders natuurlijk. Die zich ongetwijfeld wel eens achter de oren hebben gekrabd of alles wel goed zou komen met zoon- of dochterlief. Ongetwijfeld zitten ze nu ook in spanning of de examens tot voldoening worden afgerond. En of binnenkort het felbegeerde diploma in ontvangst mag worden genomen…. Weer een stap verder in de ontwikkeling, weer een volgende fase in zeer waarschijnlijk hoofdstad Groningen in het verschiet….

Mooi! De avond vloog voorbij, net zoals het leven zelf eigenlijk. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Misschien dat de huidige vierdeklassers over dertig jaar ook met een glimlach terugkijken op deze tijd. Zouden alle gekoesterde dromen uitgekomen zijn? Is het mannelijk bravoure van toen ingeruild voor een spetterende carrière? En is het zorgzame karakter doorontwikkeld tot een gerespecteerd zuster of verpleegster later? En hoeveel leerlingen zouden er zelf leraar worden om zodoende al die kinderen van later spelenderwijs voor te bereiden op wat komen gaat?

Dat ligt gelukkig allemaal nog in de toekomst verborgen. Het moet voor het lerarenkorps ook elk jaar even weer slikken zijn om afscheid te nemen van hun leerlingen. Gelukkig komt er weer een nieuwe generatie aan die klaargestoomd mag worden. Ongetwijfeld al reikhalzend uitkijkend naar hun LSD-dag wanneer de rode loper voor ze uitgerold wordt…    

(Foto’s onder andere afkomstig van Facebookpagina Dirk van Alteren)

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69