Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De wisselwoning, uit respect voor Moeder Aarde!

Er wordt weer druk gebouwd in Middelstum deze dagen. In dit geval gaat het om wisselwoningen. Dertig stuks in totaal zo valt te lezen. In sneltreinvaart opgebouwd om de mensen te herbergen wiens woning versterkt moet worden. Begin juni komt de volksverhuizing op gang. Ik ben zeer benieuwd wat deze wisseltruc nu weer op gaat leveren. Maar laten we van het positieve uitgaan en duimen dat dergelijke escapades als in het eerste traject achterwege blijven.

Al doende leert men, dat zal toch ook wel voor het wisselwoningenverhaal gelden? Of zal de hulp ingeroepen worden van maatschappelijke begeleiders voor technische en persoonlijke vraagstukken? Oorlog zullen we er vast niet door krijgen, wel lijkt het mij leuk om hierbij te vermelden dat ook ons oorlogsmuseum aan de Oude Schoolsterweg weer open is. Ties Groeneveld van het Oorlogsmuseum was toch al in vorm in april want hij gaf ook een lezing voor de Historische Vereniging Middelstum over Rottumeroog in oorlogstijd.

U merkt het al weer, er gebeurt het nodige in Middelstum en omstreken. Bij wissels denk ik vaak direct aan sport en sportieve aangelegenheden. Waar zou de mooie beker van Concordia onder vallen? Feit is wel dat de prijzenkast zo langzamerhand te klein wordt. Want de malletband werd voor de derde keer op rij kampioen van Nederland in de basis klasse. Geen flauw idee of dit nu een hoog niveau is maar er wordt al gespeculeerd over deelname aan een hogere klasse.

Dat is voor de KlimaatgroepStars niet meer mogelijk want zij spelen al landelijke eredivisie. Maar strijden wel op leven en dood voor lijfsbehoud. Er moeten nog twee wedstrijden gewonnen worden om het vege lijf te redden. Dat moet eigenlijk wel hoor, topsport in Middelstum is namelijk heel leuk om naar te kijken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het amateurgebeuren. VV Middelstum wist zich tegen De Fivel zo goed als veilig te spelen en Hendrik de Veen kan zich opmaken voor een spoedcursus hoe om te gaan met het nieuwe, elektronische scorebord dat binnenkort op het sportpark verschijnt. Als mooie kers op de taart zo las ik ergens. Maar eerst gaat het hoofdveld op de schop.

Zou onze Chinees zo verknocht zijn aan het Hogeland dat ze ons dal wil verlaten? Feit is wel dat Middelstum ingeruild wordt voor Winsum. En dat is toch zeker een aderlating. Hopelijk vindt het pand snel een nieuwe invulling. Dal komt overigens wel steeds dichterbij nu de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum elkaar gevonden lijken te hebben. Zou er toch een deal komen zonder Eemsmond? We zullen het zien. De 1700 meter nieuwe leidingen vanaf de Delleweg tot aan de Fraamklapsterbrug pakken ze ons in elk geval niet meer af. Hetzelfde geldt voor drie nieuwe camperplaatsen bij Ewsum.

Laat nu de (ramp)toeristen maar komen…. Of de pelgrims. Maar zij lopen op 7 mei juist door het aardgasgebied richting Bedum. Inderdaad de bedevaartsoord van de Heilige Walfridus. Er is oog voor de schoonheid van het gebied en de cultuurhistorische waarde hiervan. Voorwaar een pelgrimage waard! En wat te denken van een eigen Energiecoöperatie, Middelstroom geheten. Middelstroom wil uiteindelijk dat Middelstum en de omliggende dorpen energieneutraal worden. Kom van dat gas af! Middelstum voorop in de energietransitie en met respect voor onze planeet, alias Moeder Aarde.

Zouden we ook per kilo afval moeten betalen uit respect voor Moeder Aarde? Feit is wel dat Diftar na veel geharrewar ingevoerd lijkt te gaan worden begin volgend jaar. Dat wordt massaal scheiden geblazen, lijkt mij. Liever dat dan het volstorten van De Groene Long met allerlei huishoudelijk afval. Dan zouden we de plank volledig misslaan toch? Ik ga toch liever voor enige tientjes afvalreductie op een andere manier. We zullen binnenkort zien wat de Diftar toekomst gaat brengen.

Maar eerst wacht ons mei, de maand inderdaad van het ei. Doodzonde trouwens van die onuitgebroede zwaneneieren. Hebben we daar al een dader voor gevonden? En wat te denken van een grote boom die zomaar op klaarlichte dag omgezaagd werd. Het moet niet gekker worden in Middelstum. Misschien toch maar Adri de Lange terughalen uit pensionadoreces volgend voorjaar? Uit respect voor Moeder Aarde inderdaad!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69