Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Ben Hoeksema, de jonge geroutineerde schilder uit Bedum

Ben, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Ben Hoeksema dus, 24 jaar, een echte ‘Beemer’ (ik ben er geboren en getogen en zou er ook niet zo snel weggaan), die binnenkort het ouderlijk huis verlaat en gaat samenwonen met vriendin Roosmarijn van Haag (zij is onlangs samen met Marlous de Blecourt ook voor zichzelf begonnen met hun PUURR schoonheidssalon, we zijn dus een echt ondernemersduo) en voetbal is mijn grote hobby. Heb je zo genoeg? 

Altijd al schilder willen worden?

Vroeger had ik het naïeve idee dat het gemakkelijk was om veel geld te verdienen met een net pak aan, zittend achter de computer. Een huidige klant vertelde mij ooit eens dat je je werk vooral leuk moet vinden. En dat heb ik in mijn oren geknoopt. Toen ik op het VMBO zat, heb ik mijn snuffelstages bij Groefsema Schilders ‘gelopen’. De eerste keer beviel zo goed dat ik ook de vervolgstage bij deze schilders doorbracht. Het totaalpakket van schilderen, glas zetten, behangen, verfspuiten enz. enz., sprak mij gewoon heel erg aan.

En dus ging ik naar de schildersvakschool in Assen waar ik werken en leerde combineerde. In deze periode heb ik voor verschillende schilders gewerkt. Toen een van hen geen werk meer voor mij had, besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en ik heb mij op 19-jarige leeftijd ingeschreven bij de Kamer van Koophamer. Net nadat ik dat gedaan had, kon ik ook weer bij een andere schilder aan de slag. En dus volgde een tropenhalfjaar want ’s avonds en op zaterdagen was ik voor mijn eigen toko bezig. Toen ik dit opbiechtte was mijn toenmalige werkgever daar niet blij mee en ik hoefde niet weer te komen….

Dat was wel even slikken want ik was nog druk bezig op de schildersvakschool met niveau 3. Gelukkig bood de Bedumer schilder Willem Dijkema mij de kans om de opleiding af te maken. Dankzij hem heb ik zelfs niveau 4 gehaald, dus inclusief de ondernemersvaardigheden, het hoogste niveau op schildersgebied op MBO niveau. Hij heeft mij ook als ondernemer op weg geholpen en leerde mij calculeren, belastingaangifte doen, de administratie bijhouden, offertes en facturen opstellen enz.. Iets wat ik nog steeds heel erg waardeer en het heeft mij gebracht waar ik nu sta.

Het ondernemersbloed zat er ook al heel vroeg in?

Ik was negentien jaar dus toen ik voor mijzelf begon. Ik heb het geluk gehad dat ik nog thuis woonde, dat gaf mij vorig jaar de gelegenheid om dit pand aan de Verbindingsweg in Bedum te kopen. In het begin mocht ik ook allerlei materialen lenen van Dijkema maar inmiddels heb ik zelf alles aan kunnen schaffen waaronder twee busjes. Ik heb twee mensen in dienst en we zijn dus met zijn drieën aan het werk voor Hoeksema Schilders.

We hebben momenteel niet te klagen over de hoeveelheid werk wat we binnen slepen en ik ben dan ook in dubio om er nog een extra schilder bij aan te trekken. Het gaat mooi dus. Ik zou niet snel weer onder een baas willen werken, de vrijheid die ik heb in combinatie met het harde werken, het bevalt prima. Gemiddeld werk ik ongeveer 70 uur in de week en bij mooi weer wordt dit al snel langer. Ook de vakanties schieten er vaak bij in, vandaar mijn dubio over een extra personeelslid. Maar ik klaag niet hoor, het gaat super!

Waar kunnen mensen je voor benaderen?

Mijn logo bestaat uit vier kleuren en ik heb mijn werkzaamheden ook in vier categorieën onderverdeeld: exterieur en interieur schilderwerk, glasservice, wand- en plafondafwerking, houtreparatie en deelvervanging. Mocht je meer willen weten, neem dan even een kijkje op mijn website www.hoeksemaschilders.nl.

Je opdrachtgevers komen uit het gehele Hoogeland?

Doordat ik aangesloten ben bij GlansGarant, ‘beheer’ ik 40.000 postcodes op het Hogeland. Hoe dit precies zit, komt bij een latere vraag aan bod. Maar ik heb ook opdrachtgevers uit de stad Groningen, Assen, Zuidlaren, Borger en zelfs in Overijssel (Zwolle en Steenwijk) weten ze mij te vinden. Dit allemaal door mond-tot-mondreclame. Gelukkig heb ik veel opdrachtgevers uit Bedum, deze gunfactor is er dus ook.

Wat is je meest bijzondere project geweest?

Het eerste wat in mij opkomt, is de toren van Westerdijkshorn. Ik ben trouwens ook met calculaties bezig voor de kerktorens in Noord- en Zuidwolde. Maar eigenlijk is elke opdracht bijzonder. Mensen in een twee-onder-een-kapwoning zijn net zo blij met een mooie opknapbeurt als mensen met een vrijstaande woning. Wat mij betreft is dat om het even. Als ze maar tevreden zijn met het eindresultaat. Ik ben service- en kwaliteitsgericht!

Je werkt met een tienjarig onderhoudsplan?

Ik ben inderdaad lid van GlansGarant. Bij deze organisatie zijn ruim 85 professionele schildersbedrijven aangesloten, verspreid over heel Nederland. Hier kun je niet zomaar lid van worden. Je moet de benodigde schilderdiploma’s hebben, een erkend schildersbedrijf zijn en de directeur van GlansGarant komt hoogst persoonlijk langs om poolshoogte te nemen. Ik ben de officiële partner van GlansGarant in Bedum en Winsum en omgeving. Vandaar dus de eerder genoemde 40.000 postcodes. Als één van die bewoners uit dit gebied zich voor een tienjarig onderhoudsplan bij hen meldt dan ben ik de aangewezen schilder die hier naar toe gaat.

Een tienjarig onderhoudsplan werkt volgens het volgende stramien: complete sanering – twee jaar inspectie – onderhoud – 2 jaar inspectie – herschilderbeurt – 2 jaar inspectie – onderhoudsbeurt. Het grote voordeel hiervan is dat mensen weten wat ze de komende tien jaar voor schildersonderhoud kwijt zijn en dus niet voor verrassingen komen te staan (uitgezonderd houtrot, maar dit wordt direct aangepakt). Ze kunnen het maandbedrag zelf bepalen. Wanneer de sanering direct betaald wordt dan zijn de maandlasten dus lager. Maar je kunt er ook voor kiezen om deze kosten in het maandbedrag op te nemen.

Tijdens de inspectiebeurten wordt ook de schoonmaak van de geïnspecteerde onderdelen meegenomen. Vaak moeten we toch met een ladder omhoog om te inspecteren, dan kunnen we dit onderhoud natuurlijk net zo goed direct meenemen. Mochten we beginnend houtrol constateren, dan wordt dit direct verholpen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je schilderscarrière tot dusver?

Hoewel ik bijvoorbeeld wel heel trots ben op de aankoop van deze loods, denk ik niet in hoogte- en dieptepunten. Ik ga alle dagen met plezier aan het werk en stap met net zoveel plezier uit als in bed. Hoewel, een echte regendag vind ik niet echt prettig. Dan moeten we natuurlijk de hele planning omgooien. Vaak geeft dit mij wel de kans om mij te storten op offertes en om de administratie bij te werken.

Heb je nog leuke kwastanekdotes?

Ik heb eigenlijk net zo over ons slogan nagedacht als over ons logo, bestaande uit vier kleuren dus. Hoeksema Schilders, Schilders met hart voor Uw bezit! Bezit is veel breder dan huis, wij zijn ook veel breder georiënteerd dan alleen schilderen. Daarbij probeer ik ook creatief te zijn met de vier hoofdletters, wanneer ik ze op een bepaalde manier verwerk in bijvoorbeeld een shirt of trui. Iemand attendeerde mij er op dat de hoofdletter U in het woord Uw vaak gebruikt wordt in godsdienstige teksten waarmee God bedoeld wordt. Dat is niet mijn insteek. Ik wil gewoon graag wat stoeien met de hoofdletters dus…. 

Bedum is voor jou ‘the place to be’?

Hier heb ik alles: familie, vrienden, mijn vriendin, voetbal, het uitgaansleven enz.. Ik zie mij echt niet zo snel verhuizen. Twintig jaar geleden ben ik hier begonnen te voetballen, bij toen nog CVVB. Ik was extra in mijn nopjes want als vijfjarig voetballertje, bleek ik ook nog eens het 500e jeugdlid te zijn toen ik pupil van de week was!

Nog tijd voor hobby’s?

Ik heb wel eens poging gedaan om mij op het vissen te storten. Dit zou best wel wat voor mij moeten zijn, want geduldig ben ik wel. Maar na een hele zomer tevergeefs op jacht te zijn geweest naar een karper die maar niet wilde bijten, vond ik het welletjes. Voetbal is mijn grote passie. Ik ben zelf actief, kijk er graag naar en lees er veel over. Uit eten gaan is lekker natuurlijk en op vakantie gaan ook maar dat schiet er helaas vaak bij in. Gelukkig is werk grotendeels hobby!

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Doe je best want als ik slaap, dan slaap ik echt. Dan kun je een kanon naast mij afschieten…..

Waar staat Ben Hoeksema over 10 jaar?

Waarschijnlijk nog steeds op de steiger of ladder. Maar gelukkig is de groei binnen het bedrijf merkbaar. Mijn ambitie is ook wel om groter te worden, maar wel op een gedoseerde, geleidelijke manier. Gezond groeien dus. Misschien dat we binnenkort al wel een vierde schilder aantrekken. Ik denk dat ik dat ook wel in mij heb, leiding geven aan een bedrijf waar meerdere mensen werken.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we alles wel besproken hebben! Leuk om je ook een keer ‘in het echt’ te ontmoeten in plaats van via de telefoon of Facebook Messenger. Kom gerust weer een keer langs als je in de buurt bent…… 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69