Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Vincent Kamphuis voelt zich thuis bij de Marne Drukkers/Signmakers

Vincent, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Vincent Kamphuis dus, 41 jaar, woonachtig in Middelstum, vader twee zoons: Tygo (7 jaar) en Sepp (5 jaar). Ik ben al vanaf mijn 20e signmaker van beroep en breng dus dik twintig jaar ervaring met mij mee. Zie mij inmiddels dus maar als een senior signmaker!

Ik vind het vak van signmaker prachtig, geen dag is hetzelfde. We geven een gebouw of voorwerp vaak ‘een gezicht’, brengen het als het ware tot leven. We geven het een eigen identiteit of uitstraling mee. Zo ga ik deze week naar een school die er nu nog wat wit en kaal uitziet. Als we klaar zijn, is het een kleurrijk geheel geworden met een warme uitstraling.

Hoe is de overstap naar de Marne Signmakers bevallen?

Ik heb er geen seconde spijt van gehad. In november 2015 ben ik gestopt met mijn eigen zaak, Revasign geheten. Deze signmaking onderneming heb ik twaalf jaar gehad. Een periode in mijn leven die ik niet had willen missen. Maar ik ben blij met mijn vast stekje en het vaste ritme wat ik nu heb. De vastigheid, weten waar je aan toe bent, en werkzaam bij een onderneming waar de groei er goed in zit, ik gedij er prima onder.

Kun je het een beetje met Guus Sligter vinden?

Ik kan het gelukkig prima met Guus vinden, haha, zowel qua mens als werkgever. Ik ken hem van de school waar onze kinderen op zitten en van de judovereniging. Toen ik hem benaderde, ik wist dat er een vacature was,  zijn we vrij snel om tafel gaan zitten en binnen een maand was het beklonken. Het gevoel was wederzijds goed dus.

In het begin werkte ik vaak zelfstandig vanuit onze vestiging in Groningen. In mei 2016 zijn we in het bedrijfspand van Marnedrukkers in Leens geïntegreerd en inmiddels is er een heel team met signmaking bezig.

Wat maakt de Marne Signmakers zoal?

Wat niet zou ik haast willen zeggen. Zonder arrogant over te willen komen, we maken bijna alles van A tot Z en zijn bij het gehele proces betrokken. En als iets nieuw is dan zoeken we uit hoe we het het beste aan kunnen pakken. Nee verkopen, is er bijna niet bij. Waar je zoal aan moet denken? Belettering, spandoeken, autodippen, carwrapping, kozijnrenovatie, kleding, reclameborden enz. enz.. Ik voorzie bijvoorbeeld een grote toekomst in het beplakken van de buitenkant van (winkel)panden die in de jaren negentig opgeleverd zijn. Daar zie je nu de eerste tekenen van verval en daar kunnen wij wat aan doen.

Over bijzondere projecten gesproken, drie weken geleden hebben we een mooi project uitgevoerd bij de zuidelijke ringweg in Groningen. Wij hebben daar, in opdracht van een kunstenares, een tijdelijke rioolbuis ingepakt met spandoeken. Met het uitdenken van een oude methode hebben we dus een nieuwe dimensie aan kunnen brengen. We reikten tot grote hoogtes want om het project succesvol tot uitvoering te brengen, hadden we twee hoogwerkers nodig.

Kun je het carwrapping en het autodippen eens wat nader uitleggen?

Bij carwrapping werken we met grote folies waarmee we auto’s een andere kleur geven. We pakken ze letterlijk in. Dit gebeurt vooral bij duurdere auto’s maar ook bij leaseauto’s. Wanneer een bedrijf ze uit de lease haalt, halen wij de folie eraf en dan ogen de wagens, ondanks de nodige kilometers, nog steeds als nieuw. De auto’s behouden hun waarde dus en zijn veel beter te verkopen. Autodippen is hetzelfde principe maar dan gaat het in vloeibare vorm. Door auto’s te spuiten kun je ze ook een andere kleur geven, dit is de goedkopere manier.

Ik heb laatst een training xpel gevolgd en ben nu gecertificeerd in het aanbrengen van ‘selfhealing protectfolie’. Dit is een nieuwe techniek. Wanneer je na het aanbrengen een krasje op je auto krijgt, dan trekt deze vanzelf weg wanneer de auto in de zon staat. Je ziet er dan niets meer van. Dit is een techniek in opkomst die bij duurdere auto’s wordt toegepast. Zo heb ik laatst twee Porsches met deze techniek onderhanden mogen nemen.

Wat is je mooiste opdracht tot dusver geweest?

Het is voor mij onmogelijk om een mooiste opdracht te benoemen, ik doe zoveel leuke dingen. Ik heb je inmiddels al wat voorbeelden van bijzondere projecten gegeven. Laatst hebben we een bakwagen van Sleepworld van full colour prints mogen voorzien inclusief goudkleurige folie. Een prachtig resultaat om te zien. Winkelpanden een andere uitstraling geven is ook altijd heel leuk om te doen.

Laatst hebben we palingrokerij Geale Postma uit Zoutkamp van diverse maten stretchframe voorzien waarvan de grootste 11,5 bij 3,5 meter bedroeg. In de stretchframe, naadloos uitgevoerd, zijn oude foto’s van het bedrijf verwerkt. Zij hadden het voorwerk gedaan waarna wij het geheel binnen een dag hebben gemonteerd.

Jullie opdrachtgevers komen uit heel Groningen?

We werken voornamelijk in de drie noordelijke provincies maar we komen wel steeds verder zuidwaarts. Langzamerhand wordt ook Overijssel veroverd. En de rest van de week zit ik bijvoorbeeld zelfs in het Gelderse Twello waar we onder andere schoollokalen gaan beplakken.

Vorig jaar hebben we een sterke groei mogen doormaken en het eerste kwartaal van dit jaar geeft al weer een mooie plus te zien t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Alle credits voor ons vertegenwoordigersteam maar we krijgen ook vaak nieuwe opdrachtgevers door mond-tot-mondreclame.

Wat zijn je hoogte- en dieptepunten tot dusver bij de Marne Signmakers?

Ik vind het nog wat te vroeg om hoogte- en dieptepunten te benoemen maar ik ga alle dagen met plezier aan het werk en dat is mij heel wat waard!

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Ooit belde een relatie mij in de zomervakantie op, hij kon nergens een plakker vinden en vroeg of ik hem uit de brand kon helpen. We hebben er met het gezin een mooi dagje uit van gemaakt en de klant was heel tevreden. In december belde dezelfde relatie mij nogmaals op met de vraag of ik de dag er op nog tijd had. Want ze hadden een plakker nodig voor het Glazen Huis voor Serious Request! Hier hoefde ik niet lang over na te denken want dat zijn natuurlijk prachtige projecten om aan mee te werken. Vorig jaar was al weer de vijfde keer dat ik mijn medewerking mocht verlenen!

Middelstum is je thuishaven?

Inmiddels al weer acht jaar ja. Ik ben geboren in Dedemsvaart maar heb ook in Bussum, Almere en Drenthe gewoond. Middelstum bevalt prima, ik ben inmiddels ook bestuurslid geworden van de Vereniging Voor Volksvermaken. We zijn nu weer druk met de voorbereidingen voor de jaarlijkse braderie en kermis. Middelstum is sowieso een dorp met een bruisend verenigingsleven. Doordat mijn zoons op voetbal, streetdance en judo zitten, raak ik ook steeds beter geïntegreerd in het dorpsleven.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik ben tegenwoordig vaak thuis bezig om het huis op te knappen, hobby’s komen later wel weer. Wel bezoek ik regelmatig een concert of muziekfestival. Zo ben ik de afgelopen weekenden weer naar Sunsation geweest. Vroeger bezocht ik ook de grote festivals als Pinkpop en Rock Torhout/Werchter.

En ik help regelmatig mee op Andledon, het mooie cultuurerf in Den Andel van Erik Gritter en Johanna Davids. Mijn vrouw is daar ook erg actief.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor, ik ben erg gehecht aan mijn nachtrust!

Waar staat Vincent Kamphuis over 10 jaar?

Het huidige werk gaat mij dus goed naar de zin, zoals je hebt kunnen merken. Ik hoop dan ook nog lange tijd op dezelfde voet verder te kunnen. Maar je weet natuurlijk nooit hoelang dit zo blijft, of ik over tien jaar nog fit genoeg ben om onder een auto te kruipen om te monteren. Wie weet dus, ik was laatst ook met iemand bezig die al 65 jaar was en het werk nog steeds met veel plezier uitvoerde. Maar misschien ben ik over tien jaar ook wel meer actief in het werkvoorbereidingproces.

We staan bij de Marne Signmakers aan het begin van iets moois en ik vind het leuk om hier bij te kunnen zijn. We gaan er wat moois van maken met het team. Het hele bedrijf is sowieso in beweging, zo komt er binnenkort bij Marnedrukkers een nieuwe ‘drukstaat’ waardoor nog sneller en efficiënter gewerkt kan worden.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik zal je nog even rondleiden door het bedrijf waar inmiddels zo’n 30 mensen werken. En misschien is het leuk om ons via Facebook te volgen (Facebook Marne Signmakers) waar foto’s van vele mooie projecten van ons te zien zijn. En hierbij een directe link naar onze sign-showcase: http://www.marne.nl?page=Signmakers

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69