Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Promotie Warffum verheugt zich op de Paasmarkt!

Wat houdt ‘Promotie Warffum’ nu precies in?

‘Promotie Warffum’ is begin vorig jaar ontstaan om weer een beetje reuring in het dorp te krijgen. De Handelsvereniging hield er mee op, de Vereniging Van Volksvermaken werd een ‘slapende vereniging’, kortom het bloedde allemaal een beetje dood in Warffum. En dat is nu net niet de bedoeling. We organiseren momenteel zelf maar één groot evenement maar willen wel graag de aanjager zijn van nieuwe initiatieven en ideeën. Zie ons als een soort van ‘adviesorgaan’. Daartoe komen we ongeveer zes keer per jaar bij elkaar.

Wie zitten er in de organisatie?

Een en ander is ontstaan toen de Zanger Klaus in de voetbalkantine van Warffum aan de praat kwam met ploeggenoot Cos van den Berg over de terugloop van de gezelligheid in het dorp. Klaus trekt natuurlijk wekelijks op met geluidsman Harrie van Hoorn en die kon zich wel vinden in het initiatief. Hetzelfde gold voor de kersverse ondernemers Mike Dekkers, eigenaar van Spar Dekkers Warffum, en Linda Hekkema van inbreng- en cadeauwinkel Harlin.

We zijn een mooi clubje met elkaar. Ideeën genoeg en nu maar hopen dat we ze allemaal tot leven kunnen brengen. Dat kost natuurlijk wel de nodige tijd.

De Paasmarkt is een belangrijk onderdeel van Promotie Warffum?

Ooit zorgde de Paasmarkt voor één van de gezelligste dagen van het jaar in Warffum. Klaus kan dit nog heel goed herinneren want hij had toen een café en kan zich de drukte nog goed voor de geest halen. Cos weet te vertellen dat dit mooie evenement helaas in 1999 voor het laatst werd gehouden. In de jaren erna werd af en toe een braderie georganiseerd maar dit haalde nooit meer het niveau van de oorspronkelijke Paasmarkt.

Voor de hoeveelste keer wordt de Paasmarkt in Warffum gehouden?

We zijn in 2016 opnieuw begonnen en het werd meteen een dag om nooit meer te vergeten. Storm, regen en het was ijskoud. Als het niet de eerste keer zou zijn geweest dan hadden we wellicht overwogen om de hele dag maar te kanselen. Van de veertig oorspronkelijke standhouders die zich hadden opgegeven, kwamen er uiteindelijk maar vijftien opdagen….

En toch waren die best tevreden wat tot positieve reacties leidde, ook van de bezoekers van de markt. Rond de middag werd het weer wat beter en naar omstandigheden werd het zelfs nog druk. De standhouders die er wel waren, kwamen van heinde en ver. Uit Den Helder, Bellingwedde, Hardenberg, Oostwold en Winterswijk bijvoorbeeld. We hebben ons namelijk aangesloten bij een landelijke Facebookpagina waarop alle markten vermeld staan.

Het aantal standhouders neemt jaarlijks toe?

We zitten nu op dertig aanmeldingen maar daar mogen best nog wel wat bijkomen. Het schijnt dat er ook in Winsum en Leens Paasmarkten georganiseerd worden. Vorig jaar waren we volgens mij de enige in deze contreien maar dat kan ook zijn doordat Pasen vorig jaar heel vroeg viel. Maar de markten hoeven elkaar niet te bijten natuurlijk, integendeel zelfs. Mensen die er een dagje op uit willen trekken, zouden er een prachtig Hogeland marktdagje van kunnen maken want zover liggen Warffum, Winsum en Leens niet van elkaar af. 

Mochten potentiële standhouders nog interesse hebben, meld je dan gerust aan. We hanteren schappelijke staanplaatstarieven hoor. En hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Ook om de markt heen zijn de nodige activiteiten?

Het jonge ondernemersduo ‘Pallet for you’ zal een terras inrichten waarop ook een open podium gebouwd zal worden. Hier treden onder andere de oorspronkelijk uit Ten Boer afkomstige Mandy Nijboer op en Be Dilling uit Groningen. Overigens geldt ook hier het principe dat mocht je mee willen zingen of spelen dat je dan van harte welkom bent.

We beginnen de dag overigens om 10.00 uur met het paaseieren zoeken voor de allerkleinsten bij Het Hoogeland Museum. De markt start om 11.00 uur en gaat tot 17.00 uur door. Dit jaar hanteren we de Noord-Zuid route in de Hoofdstraat en in de Schoolstraat. Om 15.00 uur vindt dan weer de zeepkistenrace plaats, dit was vorig jaar een groot succes. Ook kun je een mooi ritje maken op een van de twee Shetlandpony’s en er is een luchtkussen. Genoeg ingrediënten dus om er een gezellige dag van te maken.

Is de marktmeester die dag de belangrijkste persoon?

We hebben Harrie van Hoorn deze dankbare rol toebedeeld maar uiteraard gaan we allemaal al heel vroeg uit de veren om de boel in goede banen te leiden. De eerste standhouders dienen zich al om 06.00 uur aan, dus is het sowieso zaak om er tijdig bij te zijn.

We hebben wat de inruiming van de markt betreft, lering getrokken van vorig jaar. Alle standhouders moeten zich nu op een centraal punt verzamelen en worden dan over beide straten verdeeld. Overigens hopen we Harrie ooit nog eens zo ver te krijgen dat hij met een hoge hoed over de markt struint. Zijn voorganger, Kees van Timmeren, ging wat dat betreft helemaal op in zijn rol…..

Wat voor activiteiten ontplooit ‘Promotie Warffum’ nog meer?

We brainstormen over van alles en nog wat: voetbaltoernooien, een stratenvolleybaltoernooi, het nieuw leven inblazen van de jaarlijkse spooktocht waar vroeger zo’n 200 mensen aan meededen, het organiseren van een oriëntatierit enz. enz..

We zijn bijvoorbeeld ook al ondersteunend bezig geweest bij de bingo in de voetbalkantine en tijdens de Foute Party die in de Roakeldaishallen werd georganiseerd door OpRikodais Warffum. Hier kwamen onlangs tijdens de eerste editie 900 bezoekers op af. Het werd een heel gezellige avond waarbij ook Q Music aanwezig was…..

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van de Paasmarkt Warffum tot dusver ?

Ha, zoveel hebben we nog niet beleefd hoor. Maar het feit dat we onder barre weersomstandigheden, waardoor sommige kraampjes zelfs omwaaiden, toch de nodige complimenten in ontvangst mochten nemen, doet ons natuurlijk goed. Wat dat betreft kan het dit jaar alleen maar beter worden! En wat zou het toch mooi zijn wanneer we er nog tien aanmeldingen bij zouden kunnen krijgen.

Nog leuke marktanekdotes?

Toen we vorig jaar onze Facebookpagina lanceerden hadden we binnen de kortste keren de eerste aanmelding te pakken. Mevrouw had echter wel de nodige eisen. Ze wilde in de zon staan, naast haar vriendin en zij moest de enige zijn die de spullen die ze aanbood, ging verkopen. Veel noten op zang dus. De zon hebben we pas tegen de middag gezien maar haar uiteindelijk helemaal niet……

Wat maakt Warffum nu zo’n uniek dorp?

Vaak zie je dat wanneer iets weg is in een klein dorp, dat het nooit meer terug komt. Maar dat geldt dus niet voor Warffum. We hebben met Mike een nieuwe Spar-ondernemer, in mei gaat de nieuwe cafetaria open, wellicht komt er op korte termijn weer een nieuwe kroeg en we kunnen jaarlijks genieten van de mooie combinatie Op Rikodais en Op Roakeldais.

Kortom de bedrijvigheid komt langzaam maar zeker weer terug in Warffum, een plaats met toch nog een kleine 2500 inwoners wanneer we de kleine dorpjes en boerderijen rondom meetellen. De voetbal- en gymnastiekvereniging hebben nog de nodige leden, we hebben zelfs twee leuke campings en maandelijks komt er nog een dorpskrantje uit…..  

Waar mogen ze de organisatie van Paasmarkt Warffum ’s nachts voor wakker maken?

Ha, voor mooi weer en veel bezoekers op onze Paasmarkt! Vorig jaar beleefden we in feite een dramatisch begin, slechter kunnen de weersomstandigheden toch niet worden……

Waar staat Paasmarkt Warffum over 10 jaar?

Hopelijk in een bruisend dorp waar nog veel voorzieningen en verenigingen zijn en naast het Hogeland College nog een of meer lagere scholen. Een dorp dus waar ondernemers levenskansen hebben en waar het goed toeven is. En een dorp waar veel georganiseerd wordt.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Volg ons via Facebook Paasmarkt Warffum en kom tweede Paasdag gezellig langs. Ook potentiële standhouders zijn hierbij van harte uitgenodigd om zich aan te melden. En langs deze weg nog een woord van dank voor Drukkerij Sikkema en Studio Klinkhamer voor het ontwerp en het drukken van onze promotiefolders. We duimen op een gezellige en drukke dag…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69