Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Ralf Brouwer van Sijbes, de specialist op het gebied van werkplekergonomie!

Ralf, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Ralf Brouwer dus, 41 jaar en ik woon inmiddels al weer bijna twintig jaar met veel plezier in Groningen. Daarbij trotse vader van zoon Daan die inmiddels ook al weer zeven jaar is. Ooit bewust niet naar de detailhandelsschool gegaan omdat het idee in mijn vaders voetsporen te moeten treden mij benauwde. Dus ben ik eerst enige jaren als laboratoriummedewerker werkzaam geweest.

Bij mijn vorige werkgever bleek ik over leidinggevende capaciteiten te beschikken en dus stroomde het ondernemersbloed waar het aanvankelijk niet gaan kon. Ik ging dus bij mijn vader in de zaak werken. Inmiddels ben ik al weer twee jaar directeur van Sijbes Ergonomie.

Hoe lang is Sijbes Ergonomie al jouw thuiswerkhaven?

Ik ben in 2000 bij Sijbes terecht gekomen. Eerst als verkoper maar wel met in het achterhoofd dat ik op termijn mijn vader op zou volgen. Het begin was best wel intensief, de nodige voorstelrondes langs veel bestaande vaste klanten waarvan ik de accountbeheerder werd. In de loop der jaren heb ik de nodige cursussen gevolgd op het gebied van de inrichting van een zaak en later ook op ergonomisch gebied.

Ik kan inmiddels wel stellen dat Sijbes zijn tijd op ergonomisch gebied ver vooruit was. Zo verkochten we bijvoorbeeld als een van de eersten een modulaire stoel die wel op vijftien verschillende manieren ingesteld kon worden. Sowieso probeer ik nog steeds met de tijd mee te gaan. In het verleden maakte ik zelf werktekeningen voor een nieuwe inrichting. Tegenwoordig besteed ik dit uit en krijgen onze klanten mooie 3D-geprinte tekeningen toegestuurd. 

Inmiddels al weer twee jaar directeur dus, hoe bevalt dit?

Ik wilde vroeger geen verkoper worden, laat staan ondernemer. Soms zeg ik ook wel eens dat het verkopen niet in mijn genen zit. Tijdens verkoopcursussen voel ik mijzelf vaak niet op het gemak. Gelukkig heb ik in de loop der jaren wel een eigen stijl van verkopen weten te ontwikkelen die aanslaat en waarbij ik mij prettig voel. Ik denk dat de gunfactor hierbij ook een belangrijke rol speelt.

Ondanks mijn eigen bescheidenheid zien anderen wel een echte verkoper in mij, zeker op ergonomisch gebied. Dat is ook het terrein waarin ik erg geïnteresseerd ben en waarin ik mij gespecialiseerd heb. Leiding geven aan Sijbes Ergonomie bevalt mij prima. De vrijheid om zelfstandig keuzes te maken, mijn eigen beslissingsbevoegdheid hebben en het vermogen om mijn eigen planning te bepalen zijn wat mij betreft de leuke aspecten van het werk.

Toch zou ik eventueel ook zo terug kunnen keren in een betaalde baan. Mensen zeggen wel eens tegen mij dat ik iemand aan moet nemen om de telefoon op te nemen. Maar dit klantcontact vind ik juist het leukste wat er is, ondanks alle drukte in de zaak die er sowieso al is. Je weet dan ook direct wat er speelt.

Sijbes Groningen is dé toonaangevende leverancier op het gebied van werkplekergonomie?

Dat klopt, ik denk dat wij met onze gehanteerde methodieken uniek zijn. Het gaat te ver om deze allemaal tot in detail uit te leggen, dat zou een vaktechnisch verhaal worden. Op onze website valt hier genoeg over te lezen voor de echte liefhebbers. Sowieso zijn er in het noorden niet veel bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in de werkplekergonomie.

Vaak kiezen vooral grotere bedrijven eerder voor standaardproducten die op grote schaal ingekocht worden zoals kantoorstoelen, werktafels enz. enz.. Maar vaak komen ze voor de speciale gevallen bij ons. Er zijn natuurlijk de nodige werknemers die last hebben van hun nek, schouders of onderrug. Ook kom ik mensen tegen die bijvoorbeeld een vergroeide rugwervel hebben en de nodige pijn op hun werkplek ervaren. Dit soort gevallen vereisen meer inzicht en aandacht dan een standaard aanpak. Wij kunnen de klachten verminderen door maatwerk te leveren. Tevens adviseren en verzorgen wij een werkomgeving waarin optimaal gepresteerd wordt, hierdoor neemt het ziekteverzuim af.

Onze aanpak werpt zijn vruchten af want het wordt steeds drukker. Voor mij een reden om Evert Jan Wildeboer in dienst te nemen als ergonomisch adviseur. Evert, afkomstig uit Bedum, is 52 jaar en brengt veel ervaring op ergonomisch gebied met zich mee. Met hem erbij kunnen we ook nieuwe wegen inslaan.

Kom je op locatie wel eens schrijnende werkplekken tegen mbt ergonomische aspecten?

Ik zie altijd en overal verbeterpunten. Dat begint al op de lagere school. Als je ziet op wat voor baggermateriaal de kinderen soms stil moeten zitten dan springen de tranen mij in de ogen. Af en toe denk ik wel eens dat veel bedrijven niet goed met hun personeel omgaan. Als ik zie op wat voor een stoel ze soms zitten, en dat wel acht uur per dag hé. Een goede stoel gaat tien tot vijftien jaar mee en je kunt er veel fysieke ellende mee besparen. Dat hij dan wat duurder is dan een standaardmodel moet je eigenlijk voor lief nemen.

Sowieso is het vaak beter om staand te werken dan om de hele tijd achter de computer te zitten. De makkelijk instelbare zit-/statafels die wij verkopen behoren dan ook tot onze hardlopers. Hetzelfde geldt voor onze beweeglijke stoelen en de rollermouse, waarbij de muis als verlengstuk als het ware in het toetsenbord verwerkt is. Ideaal voor mensen met arm- en polsklachten. Ik begin mij ook steeds meer in lichttechnieken te interesseren. Wij verkopen bijvoorbeeld lampen die een dynamische licht uitstralen. Want in de vroege ochtend heb je nu eenmaal een ander soort lichtvolume dan overdag.

Jullie hanteren het ‘no cure no pay’ principe?

We werken inderdaad vaak met proefopstellingen waarbij we zelfs voor de grootste ergonomische ‘gevallen’ een  oplossing weten te vinden. In al die jaren dat ik dit werk nu doe is het nog maar een keer voorgekomen dat ik geen passende oplossing kon vinden. Soms lukt het niet om de pijnklachten helemaal weg te krijgen maar als we iemand zijn pijnervaring van bijvoorbeeld negen op een schaal van tien naar vier of vijf weten te reduceren, is die werknemer al enorm geholpen natuurlijk.

Voor €95,- kunnen wij al een quick scan aanbieden waarbij wij ter plekke de werkplek kunnen analyseren. Wanneer wij op de werkplek bij een ‘probleemgeval’ zijn, komen er vaak ook vragen van zijn of haar directe collega’s. Deze nemen we dan direct mee en van onze bevindingen maken we een kort verslagje hoe de bestaande arbeidsmiddelen verbeterd kunnen worden. Wanneer wij nieuwe spullen adviseren, sturen we uiteraard een passende offerte mee.

Daarnaast verkopen jullie ook nog eens alle accessoires die het werken op kantoor vergemakkelijken?

Via onze webshop verkopen wij wel 50.000 artikelen, variërend van een pen of een pakje cup a soup tot computers, kopieermachines en digiborden aan toe. Je kunt het dus zo gek niet verzinnen of we verkopen het wel. Uiteraard staan we de klanten bij vragen ook telefonisch of per mail ‘te woord’.

Voor de crisis was onze omzet gelijkmatig verdeeld over de drie categorieën meubels/machines/kantoorartikelen. Nu de crisis ten einde is, kun je zien dat de ergonomie een steeds belangrijker rol inneemt. Ik ben dan ook blij met onze showroom aan de Bremenweg in Groningen waarin we onze klanten uitgebreid kunnen adviseren over de verschillende mogelijkheden die we kunnen bieden. 

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten bij Sijbes Ergonomie tot dusver?

De eerste jaren dat ik bij Sijbes aan het werk was, ging het hartstikke goed qua omzet. Maar ook wij hebben de crises gevoeld waardoor het toch zes jaar wat minder ging. Gelukkig hebben we nu de stijgende lijn weer te pakken. De crises heeft de consument scherper gemaakt waardoor ook de marges minder zijn geworden. Ook door internet is er natuurlijk veel vergelijkingsmateriaal. Door maatwerk te bieden, weten we ons gelukkkig te onderscheiden!

Echte hoogtepunten kan ik eigenlijk niet benoemen. Die moeten dus nog komen. Ik moet zeggen dat we door hard te werken een mooi eind op weg zijn.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Wat ik je nu ga vertellen is echt gebeurd al zal je er raar van opkijken. Ooit kwam er hier een vrouw binnen die aangaf niet te kunnen zitten, alleen op een Wc-bril. Een bijzonder verhaal inderdaad maar wel heel vervelend voor haar. Ik kreeg toen een ingeving en heb een Wc-bril in een stoel gestoffeerd. Dat was de perfecte oplossing voor haar. Drie maanden later kwam ze terug met de vraag of ik ook een halve Wc-bril volgens dezelfde formule kon maken. Deze neemt ze nu mee tijdens bijvoorbeeld een bioscoopbezoek. Haar sociaal leven is inmiddels helemaal opgebloeid.

Zulke mooie reacties, daar doe je het dus voor. Wat ook leuk is om mee te maken is dat mensen soms gewoon een tijdje rustig in een stoel blijven zitten. De opmerking ‘ik heb nog nooit zo lekker gezeten’, klinkt mij dan natuurlijk als muziek in de oren.

Af en toe nog wel eens heimwee naar (de voetbalvelden) van Middelstum?

Ik kom af en toe nog wel eens in Middelstum dus dat valt mee. Dit weekend ben ik er ook te vinden want Sunsation komt er weer aan. Mijjn heimwee naar het voetballen is groter, ik zou graag nog een balletje willen trappen maar in mijn knie missen enige banden en ook mijn enkel is een zwakke plek.

Vroeger was ik een ‘slome Messi’, haha. Messi weet de schoppen vaak behendig te ontwijken, ik kreeg ze altijd wel. Inmiddels zit Daan op voetballen bij Helpman. Als ik sta te kijken dan denk ik vaak dat ik mij toch eens moet laten opereren……

Nog tijd voor hobby’s?

Ik vind het lekker om af en toe niets te doen. Lekker languit voor de tv of een terrasje pakken. Gelukkig komen de mooie maanden er weer aan, ik ben dus binnenkort wat vaker in de binnenstad te vinden. Daarbij vind ik werken ook heel prettig, ik ga nooit een dag met tegenzin naar het werk!

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Zie het clubblad van eind negentiger jaren van de VV Middelstum toen jij mij dezelfde vraag stelde, haha. Maar laat mij tegenwoordig maar lekker slapen hoor ‘s nachts!

Waar staat Ralf Brouwer over 10 jaar?

Ik denk niet dat we veel groter moeten worden. Klein zijn is onze kracht. Dat zit hem in de persoonlijke benadering en een vast aanspreekpunt wat veel klanten erg kunnen waarderen. Maar veranderingen houd je niet tegen, het digitale tijdperk doet steeds meer zijn intrede. De hoeveelheid verkochte kasten is daarvan een goed voorbeeld, dit is de laatste jaren danig gereduceerd. Klanten kiezen ook steeds vaker voor een tweede monitor waarop ze het mailverloop kunnen volgen. Dat verdient zich vanzelf terug want het aantal geprinte mails neemt dan sterk af.

Wil je verder nog iets kwijt?

Mocht je meer over ons willen weten, neem dan gerust eens een kijkje op www.sijbes.nl of www.sijbes-ergonomie.nl.  Langskomen in onze showroom mag natuurlijk ook, de koffie staat klaar! Wel is het verstandig om van te voren een afspraak te maken want ik ben regelmatig onderweg…. 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69