Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Evelien Walker heeft het naar haar zin in Oostenrijk!

Evelien, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Evelien Walker, 26 (bijna 27) jaar, geboren en getogen in Middelstum. Zoals de titel van dit interview al aangeeft, ben ik momenteel woonachtig in Oostenrijk. Samen met  mijn vriend (de Winsumer Henri Bierling), zijn we in november 2016 verhuisd naar Maishofen. Dit is een dorpje op 5 minuten afstand van Zell am See. In december is het winterseizoen hier begonnen en sindsdien zijn we beiden werkzaam bij Ski Dome Oberschneider (skischool en Intersport) in Kaprun.

Hoe bevallen je eerste vier maanden in Oostenrijk?

Het bevalt ontzettend goed hier. Naast het vele werken, is het op onze vrije dag(en) ook echt genieten van het wonen tussen de bergen. Een dagje skiën, wandelen of langlaufen behoort nu tot de mogelijkheden. Daarnaast blijft het geweldig en magisch om de deur uit te stappen en omringd te zijn door indrukwekkende bergen en besneeuwde bergtoppen.

Ook fantastisch om te zien wat het verschil is met Nederland op het moment dat het hier sneeuwt en je met de auto de weg op moet. Al komt het hier met bakken uit de lucht, iedereen rijdt vrolijk naar zijn werk, terwijl we in Nederland al in paniek raken bij een paar millimeter sneeuw.

Vanwaar deze overstap?

Eigenlijk speelde het idee al veel langer. Niet perse Oostenrijk, maar een avontuur naar het buitenland stond al lange tijd op mijn “bucketlist”. Een nieuwe cultuur in een nieuwe omgeving plus de uitdaging om op een nieuwe plek te wonen of zelf wat op te bouwen, heeft me altijd wel getrokken. Nou ben ik niet het type om zo’n avontuur alleen aan te gaan, dus het plan heeft dan ook pas meer vorm gekregen sinds ik een relatie met Henri heb. Hij liep ook al langere tijd rond met het idee.

Het plan om naar Oostenrijk of Zuid-Duitsland te gaan is eigenlijk ontstaan door zijn voorliefde voor wintersporten. In 2014 ben ik na enkele jaren voor het eerst weer mee gegaan op wintersport. De groep van 15/16 fanatieke wintersporters uit Winsum, hebben mij dat jaar ook besmet met het wintersportvirus. Sindsdien hebben we elk jaar een week met deze fantastische groep van de bergen en de sneeuw mogen genieten. Toevallig komen we net terug van een weekje Serfaus – Fiss – Ladis J! Na vele sollicitaties in Zuid-Duitsland en Oostenrijk kwam uiteindelijk Ski Dome op ons pad en voordat we het wisten zaten we tussen de bergen.

Het gaat je partner Henri ook goed naar de zin?

Absoluut, hij heeft een nieuwe uitdaging qua werk, met veel afwisseling. Hij heeft één van de mooiste werkplekken die er is, op bijna 2000 meter hoogte op de Gletscher, de Kitzsteinhorn in Kaprun. Daarnaast kan hij zijn energie redelijk kwijt in o.a. skiën, mountainbiken, hardlopen, etc..

Wat zijn precies jullie werkzaamheden in Oostenrijk?

We zijn werkzaam binnen de skischool en de (Inter)sportwinkels van Ski Dome Oberschneider. Dat houdt in dat we verschillende werkzaamheden uitvoeren. Te denken valt hierbij aan: boekingen van skilessen voor kinderen en volwassen, de verkoop van wintersportartikelen en de verhuur van het materiaal.

Hebben jullie de taal en de Oostenrijkse gebruiken al onder de knie?

Wat betreft de taal had Henri al een aardige voorsprong op mij, zijn Duits was al aardig op niveau. Ik heb daarentegen via mijn studie enkele taalcursussen kunnen volgen. Pas toen we hier kwamen en ik dan ook echt de taal moest spreken, schrijven en natuurlijk verstaan, merk je dat je nog wel aardig wat te leren hebt. Nu vier maanden verder, gaat het me gelukkig steeds beter af. Het enige lastige blijft toch het Pinzgau-dialect, dat ze hier spreken. Daar is soms echt geen touw aan vast te knopen.

Al veel bekenden mogen begroeten?

Vanaf januari hebben we elke maand één a twee bezoekjes gehad. Teamgenoten van voetbal, vriendinnen, onze ouders en volgende week komt het broertje van Henri met zijn vriendin langs. Verder druppelen de verzoekjes langzaam binnen en hebben we voor de aankomende maanden ook weer leuke bezoekjes op de planning staan. Daarnaast gaan we in juni nog een dikke week naar Nederland om onze familie en vrienden weer te zien. Even op de koffie gaan, gaat helaas niet zo makkelijk en dat is zeker wel iets wat ik bij tijden erg mis. Dus ik kijk er naar uit om onze familie, vrienden en dierbaren weer te zien over een paar maanden!

Wat zijn de Oostenrijkse hoogte- en dieptepunten tot dusver?

Het eerste hoogtepunt is voor ons toch wel dat zowel werk, onze woonplek en de omgeving ontzettend goed bevallen. Vooraf heb je toch een bepaalde voorstelling, maar weet je natuurlijk niet hoe alles zal uitpakken. Dus we zijn erg gelukkig dat het goed bevalt. Om deze reden hebben we dan ook besloten om nog langer te blijven. We hebben gelukkig allebei voor de zomer ook werk (gevonden), dat geeft dan toch wel een stukje rust.

Daarnaast hebben we ons twee weken geleden officieel ingeschreven in Oostenrijk, wat toch ook wel tot de hoogtepunten/geluksmomentjes behoort. Dieptepunten hebben we gelukkig nog niet mee gemaakt.

Heb je nog leuke (werk)anekdotes aus Austria?

In de tweede week na onze aankomst in Oostenrijk, werd het toch wel tijd om de sneeuw op 2000-3000 meter op te zoeken. De ski’s moesten nog komen en om die reden hebben we ski’s op het werk geleend. De eerste kennismaking met het materiaal van de zaak bleek één om niet snel te vergeten.

Na een paar uurtjes de pistes te hebben verkend bleef een verfrissende duik in de sneeuw helaas niet uit. Zowaar bleek alles goed te gaan en klikte ik de ski’s weer aan om mijn weg naar beneden te vervolgen. Eenmaal bij de lift naar beneden aangekomen, bleek de ski goed scherp geslepen te zijn. Zo had niet alleen mijn broek, mijn thermo, maar ook mijn bil kennis gemaakt met het materiaal van de zaak.
En zo eindigde de eerste dag skiën van het seizoen helaas op de eerste hulp, met een stuk of wat hechtingen… Gelukkig viel alles mee en na twee weken kon ik nog een poging wagen.

Wat zijn de plannen voor de komende weken/maanden/jaren?

De aankomende weken zal het winterseizoen langzaam tot zijn einde komen, met nog een drukke periode met Pasen. Daarna zal het wat rustiger worden en zullen we ook wat meer vrije tijd hebben om onze nieuwe woonomgeving verder te ontdekken en te leren kennen. Zo willen we graag wat nieuwe sporten uitproberen deze zomer en wie weet zoek ik zelfs nog een voetbalvereniging om toch nog een balletje te kunnen trappen.

Zoals het nu lijkt plakken we na de zomer er nog een winterseizoen achteraan en van daaruit kijken we dan weer verder.  

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Phoe, dat is een lastige! Het eerste wat in me opkomt is voor niets. Slapen is toch wel één van m’n grootste hobby’s en ben niet heel amused als iemand me wakker maakt, haha….. Maar als ik dan toch iets moet noemen kies ik het oer Groningse poffert!

Waar staat Evelien Walker over 10 jaar?

Qua werk droom ik er van om in relatie tot mijn studie werkzaam te zijn in de organisatie van sportevenementen. Dat kan bij een leuk bedrijf zijn, maar ik droom er toch ook wel van om uiteindelijk een eigen bedrijfje op te kunnen starten.
Met betrekking tot onze woonlocatie, zal ik het niet durven te zeggen. 10 jaar is nog een lange tijd en de plannen reiken nog niet zover. Op het moment bevalt het ons ontzettend goed en zie ik ons hier zeker nog voor langere tijd wonen, maar we zullen zien wat de toekomst ons brengt en wat er op ons pad komt…

Wil je verder nog iets kwijt?

Complimenten voor je leuke interview(s). Ik vind het fantastisch om te zien, hoe je je droom volgt. Hoe deze kans op je pad is gekomen en je nu dagelijks aan de slag kunt met hetgeen wat je graag doet. Ik hoop dat ik ook met dezelfde passie, moed en inspiratie mijn droom in vervulling kan laten gaan…… 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69