Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jack Suiveer, Heimwee naar de vierde klasse C, deel 4

In het voorjaar van 1986 was het feit dat Geert Noeken, destijds trainer van vv Noordwolde, de vader was van mijn oude kameraad Henri Noeken, spits Rini Jurna een collega van mijn zus was en wij met vv Astrea A1 kampioen werden bij Noordwolde de ingrediënten voor mijn overgang van de jeugd van Astrea naar het eerste van Noordwolde. De beste beslissing in mijn amateurvoetbalcarrière. Tot op de dag van vandaag mag ik nog steeds graag bij Noordwolde komen en krijg ik steeds weer warme gevoelens als ik richting het sportcomplex fiets.

De naam van trainer Geert Noeken kwam al even voorbij. In de vierde klasse C van de jaren tachtig heb ik veel trainers meegemaakt. In deze editie van ‘Heimwee naar de 4e klasse C’ zal ik een aantal van deze trainers benoemen. Bij Noordwolde heb ik vier trainers meegemaakt. Geert Noeken helaas maar heel kort. Hij stopte vlak na de zomer van 1986 door zijn werk bij het Grunostrand. Zijn opvolger werd Wim Veldhuizen uit Delfzijl. Zijn verblijf was echter van korte duur. Na een kleine anderhalf jaar werd er afscheid van hem genomen, ondanks dat we bovenaan stonden met vier zeges en slechts één nederlaag.

Zijn opvolger werd oud-FC Den Bosch en –SC Cambuurspeler Herman Vreeburg uit Friesland. Hij was ex-trainer van topploeg Broekster Boys. De vonken vlogen er vanaf in het begin en Vreeburg gaf prima trainingen. Maar ook zijn verblijf bij Noordwolde beperkte zich tot slechts ruim een half jaar. Mede omdat het op een bepaald moment allemaal te gezellig werd en de discipline ver te zoeken was.

In 1988 werd Theo Warnders de nieuwe trainer. Hij kende de vierde klasse C van zijn tijd als trainer bij vv Potetos uit de stad Groningen en boekte in zijn eerste jaar bij Noordwolde direct een prachtig succes door kampioen te worden op het veld van CVVB in Bedum. Daardoor werd de club derdeklasser in een tijd dat de eerste klasse het hoogste niveau op zaterdag was. Niet gek voor een kleine club als Noordwolde.

Kijkend bij de tegenstanders, kom je geweldige trainers tegen met ieder hun eigen stijl. Om te beginnen Jan Idema van De Pelikanen uit Appingedam. Een enorm gedreven man die ook regelmatig verbaal de strijd aanging met spelers van de tegenpartij. Hij was ook trainer bij onder andere Stedum en Eems Boys uit Delfzijl en scout voor FC Groningen. Helaas is Jan Idema veel te vroeg overleden en daarmee is een echte voetbalman verloren gegaan. Zijn overlijden kwam als een schok bij velen binnen.

Jos Jansen op de Haar was in de jaren 80 een succesvol trainer bij vv Stedum. Hij promoveerde met de club van de GVB naar de vierde klasse C door kampioen te worden bij De Wilper Boys en behaalde zelfs een periodetitel waardoor de Stedumers voor promotie naar de derde klasse mochten spelen. Ik maakte destijds deel uit van de ploeg en heb de jaren onder Jos Jansen op de Haar (ook bij CVVB) als zeer prettig ervaren. Een trainer die in staat was om een goede sfeer te creëren en af en toe zo gek was als een deur. Ooit organiseerde hij bij hem thuis een Mr. Bean-avond. Met 3.000 A4-tjes met Mr. Bean aan alle wanden en werkelijk op iedere plek in het huis inclusief een video met Bean-beelden (zelfs op de wc) zorgden voor een hilarische avond.

Hans van Zandvliet was trainer bij CVVB uit Bedum. Volgens mij was Van Zandvliet een westerling. Hij motiveerde ons als vv Noordwolde-spelers regelmatig met zijn uitspraken in de regionale kranten. Hij zei dan dat hij begreep waarom ik de bijnaam ‘Rambo’ had en vertelde voor de laatste speeldag van het seizoen 1988/1989 doodleuk dat Noordwolde bij CVVB absoluut geen kampioen zou worden. Nou, dat was precies dat laatste stukje motivatie die we nodig hadden. We wonnen met 0-2 en konden het niet nalaten om ’s avonds vanuit Noordwolde nog even met de platte kar bij de Chinees in Bedum langs te rijden waar Hans van Zandvliet zat te eten.

Klaas Adolfs was trainer bij vv Middelstum. Een vervelende man die graag het vuurtje opstookte maar daarbij weleens te ver ging. Ik heb nog een hele vervelende aanvaring met hem gehad toen hij trainer was bij Wagenborger Boys. Hij beweerde na afloop dat ik hem een klap had gegeven. Dat was absoluut niet het geval. Ik had de beste man niet eens aangeraakt. Zijn theater zorgde wel voor een hoop ellende met telefoontjes van de pers en veel vragen. Gelukkig waren er veel ooggetuigen, ook van Wagenborger Boys, die beweerden dat zijn verhaal een leugen was. In de plaatselijke kranten werd zijn handelen dan ook in twijfel getrokken. Later was hij nog trainer bij onder andere Poolster. Jan Postma was ook trainer bij Middelstum. Een ontzettende leuke en correcte man en voor zover ik dat als tegenstander kon beoordelen een uitstekende trainer. Middelstum was in die tijd altijd een pittige tegenstander met een aantal prachtige voetballers, die het iedere ploeg moeilijk maakte.

Piet Klaver was trainer bij onder andere Holwierde en CVVB. Een trainer die altijd uiterst gemotiveerde ploegen het veld in stuurde. Holwierde beschikte destijds over een aantal geweldige voetballers (onder andere Johnny Stoppels, Hans Tolhuizen en Rienko Mulder) en leverde een hoop strijd. Piet Klaver was altijd aanwezig langs de lijn op sportpark Katmis. Daar was het dan ook moeilijk winnen.

Andere namen uit de vroegere 4e klasse C waren Zoltan Mraz (VIBOA), Henk Oldenhof (De Fivel), Rob Schuyl en Rio Zoutman (beide De Heracliden), Johnny Veenstra (FC LEO) en Nanno Kanenborg (vv Middelstum). Rob Schuyl had destijds met De Heracliden ook prachtige teams met spelers als Ed Buys, Anno Wassing, Wim de Vries en Dick Oosterhuis. Wedstrijden in Uithuizermeeden waren altijd een feest en er stond destijds behoorlijk wat publiek langs de zijlijn.

De man die mij het meeste is bijgebleven is Harrie Beks van vv Godlinze. Helaas ook al overleden. Volgens mij was hij de eerste trainer die het voor elkaar kreeg om met Godlinze van de toenmalige GVB naar de KNVB te promoveren. Het zal ergens begin jaren negentig zijn geweest. Ik speelde destijds bij CVVB en wij gingen jaarlijks als favoriet voor de titel het seizoen in. Debutant Godlinze maakte met hun spelopvatting een enorme indruk op mij. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat bij ieder balbezit dat wij hadden er direct twee man van de tegenstander druk gingen zetten. Over het hele veld en 90 minuten lang. Bij iedere bal!

Onder bezielende leiding van Harrie Beks, die de gehele wedstrijd op balhoogte zijn ploeg aanspoorde te jagen. Ik vond het geweldig om te zien en had diep respect voor deze tegenstander. Prachtig dat een trainer dat voor elkaar krijgt met zijn team. Daarna heb ik ook nooit weer meegemaakt dat een tegenstander op dergelijke wijze de wedstrijd inging. We wonnen in die periode wel altijd van Godlinze maar dat was vaak met slechts 1-0 of 2-1.

Godlinze doet mij tot slot ook weer denken aan Jos Jansen op de Haar. We speelden daar ooit met CVVB voor het eerst een wedstrijd en kenden het complex niet. Jos waarschuwde ons dat we bij de uitrappen van Godlinze-keeper Oosting op onze eigen zestienmeterlijn moesten gaan staan om de luchtduels aan te gaan. Bleek dat Jos op vrijdagavond met een meetlint naar het veld in Godlinze was gegaan om het veld op te meten. Hij had namelijk gehoord dat het een klein veld was en wilde dat zelf beoordelen. Zijn tactisch verhaal klopt in ieder geval wel, want we hebben inderdaad vele uitrappen op onze eigen zestien moeten verwerken omdat het veld echt klein was. De punten gingen trouwens wel mee naar Bedum!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69