Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bert Mennes van het gelijknamig hoveniersbedrijf vertelt over zijn groene vingers

Bert, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Bert Mennes dus, 37 jaar en verknocht aan Kloosterburen. De plaats waar ik bijna mijn hele leven gewoond heb, op een kort uitstapje naar Wehe-den Hoorn na. Ik ben getrouwd met Miranda en trotse vader van twee zoons, Ramon en Vincent, die elf en negen jaar oud zijn. Werk en hobby’s komen later wel aan bod.

Je wist al vroeg wat je wilde worden?

Dat was voor mij inderdaad geen al te lastige keus. Ik was als kind altijd al buiten te vinden, thuis stilzetten was voor mij geen optie. Een studiebol ben ik niet, maar praktisch gezien kan ik prima uit de voeten. Na de lagere school ging ik naar de landbouwschool in Winsum. Ik heb nog even getwijfeld over het vak van timmerman maar na een snuffelstage wist ik dat dit het niet ging worden.

En dus ging ik naar het Terra College in Eelde, ik was dagelijks bijna drie uur met de bus onderweg maar dat deerde mij niet. Met stages bij de buitendienst van een gemeente en een hoveniersbedrijf wist ik dat ik met mijn studierichting tot opleiding als hovenier een goede keus had gemaakt.

Alvorens zelfstandig hovenier te worden, had je al veel werkervaring opgedaan?

Via een stage ben ik inderdaad bij hovenier Hans Boon in Uithuizen terechtgekomen. Hij heeft mij de fijne kneepjes van het vak bijgebracht. Na mijn opleiding afgerond te hebben, kon ik hier direct aan het werk. Het was geen volledige werkweek, iets wat ik wel graag wilde. Hans tipte mij dat ze bij ‘De Kleine Plantage’ in Eenrum nog iemand zochten. Dit is een gerenommeerde kwekerij, vooral vanuit Engeland weten bussen vol liefhebbers de locatie te vinden.

Het werken in de kassen zelf was niet echt mijn ding maar ik mocht bijna altijd buiten in de grote tuin aan het werk. Snoei- en zaagwerkzaamheden, hagen knippen, verplantwerkzaamheden, enz.. Het grovere werk dus, heerlijk om te doen. En zo heb ik een jaartje of tien voor twee bazen gewerkt. Inmiddels neem ik een kleine 25 jaar aan werkervaring mee.

Voor je zelf beginnen is een goede keus geweest?

Hans Boon stelde mij de vraag of ik niet voor mijzelf wilde beginnen. Dat had hij een jaar eerder ook al gedaan maar ik dacht dat hij een geintje maakte, ik ging er niet eens op in. Maar toen hij de vraag herhaalde en aangaf dat hij het zelf wat rustiger aan wilde doen, ben ik er serieus over na gaan denken. Helemaal toen hij zei, dat ik ook wel enige vaste klanten van hem mocht overnemen.

Maar dit moest natuurlijk eerst met het thuisfront overlegd worden. Miranda had eerst haar bedenkingen en dat was ook niet zo verwonderlijk met twee jonge kinderen en het feit dat we net een huis gekocht hadden. Maar het idee liet mij niet los. Ik ben niet vies van hard werken en toen mijn broertje, die bedrijfseconomie gestudeerd heeft, ook nog eens aanbood om mij met de administratie te helpen, heb ik na 3 a 4 maanden de knoop doorgehakt.

En dat is een heel goede keus geweest. Ik vind het heerlijk om eigen baas te zijn, zelf verantwoordelijk dus voor de planning en het binnenslepen van opdrachten. Mensen zeggen wel eens gekscherend dat het nu wel heel gemakkelijk is om bij bepaalde festiviteiten vrij te nemen maar vergeten dan vaak dat er dan die dag ook niets verdiend wordt. Doordat ik een aantal vaste klanten meekreeg en ik ook direct een grote klus kon aannemen, kende ik een vliegende start.

Ik ben in 2009 voor mijzelf begonnen en vanaf 2010 zit de agenda lekker vol. De maanden maart, april en mei zijn voor mij vaak de drukste maanden. Eigenlijk heb ik het hele jaar door wel werk, alleen in september en tijdens de wintermaanden is het wat rustiger. Miranda doet inmiddels de administratie, naast haar baan bij de Kruidvat in Winsum. We zijn dus best wel een druk gezinnetje….

Waar kunnen mensen je voor benaderen?

In principe voor alle tuinwerkzaamheden. Bestratings- en graafwerkzaamheden kunnen ook via mij maar dit werk besteed ik uit. Ik heb dus hierin wel mijn connecties. Tuinaanleg en – onderhoud doe ik natuurlijk zelf net als erfbeplanting, grasmaaien, graszoden leggen, (heggen) snoeien, aanplanten enz. enz.. Ik ben niet van de uitgebreide tekeningen voor nieuwe tuinen maar eenvoudige schetsen gaan mij prima af. Zo was ik net bezig met een beplantingsplannetje voor een tuin van 100 m2. Dat vind ik dan wel weer heel leuk om te doen. 

Je opdrachtgevers komen uit het gehele Hoogelandgebied?

Ik heb veel klanten in Groningen en Haren maar ben ook vaak in de regio Uithuizen/Uithuizermeeden en Middelstum/Stedum te vinden. Gisteren was ik nog vlak bij jou in de buurt werkzaam. Ook heb ik natuurlijk veel klanten in de oude gemeente Kloosterburen. In de kernen er om heen wat minder.

Maar er zijn natuurlijk in deze contreien ook wel meer hoveniersbedrijven. Over het algemeen ben ik dik tevreden hoor, over het hoeveelheid werk wat binnenkomt. In de meeste gevallen lukt het mij om alle klussen in redelijk normale werkweken af te krijgen.

Heb jij de term aardbodemstoffeerder zelf geïntroduceerd?

Dat klopt inderdaad en deze term is ongetwijfeld tijdens een gezellige borrel boven komen drijven. Tja, je hebt natuurlijk al allerlei mooie benamingen als interieur- en exterieurverzorger. Dan kan aardbodemstoffeerder ook prima toch? Het is in elk geval een term die blijft hangen want ik word er regelmatig door mensen op aangesproken. ‘Wat doet een aardbodemstoffeerder eigenlijk?!’

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je hovenierscarrière tot dusver ?

De stap om voor mijzelf te beginnen, ervaar ik nog steeds als een hoogtepunt. Het moment was ook uitstekend, het grootste gedeelte van mijn wilde (stap)haren was ik inmiddels kwijtgeraakt. De geleidelijke groei maakt het allemaal goed behapbaar. Ik ben niet zo van de favoriete opdrachten. Zowel kleine als grote projecten vind ik mooi om uit te voeren. De diversiteit in mijn werk is het mooist. Dieptepunten kan ik gelukkig nog niet benoemen.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Sommige mensen vertellen je echt alles, wat dat betreft ben ik er af en toe nog maatschappelijk werker bij. Dat is ook niet zo verwonderlijk natuurlijk wanneer je bij mensen komt die in de tachtig of negentig zijn. De pauzes lopen dan wel wat uit, ze laten je niet zo maar weer naar buiten gaan. En dat terwijl ik binnen soms nog meer zweet dan buiten, zeker wanneer de kachel staat te brullen en het 24 graden is.

Kloosterburen is voor jou ‘the place to be’?

Ik hoef echt nergens anders heen. We zijn vanuit bedrijfsmatig oogpunt wel op zoek naar een nieuwe woonplek maar dit zal zeker in de voormalige gemeente Kloosterburen zijn. In Kloosterburen zijn veel activiteiten, er wordt veel georganiseerd wat zeker bijdraagt aan de leefbaarheid van het dorp. We hebben net weer vijf dagen carnaval achter de rug, wat een feest!

Dit jaar heb ik ook fanatiek meegebouwd aan onze praalwagen. Dat gaf wel een goed gevoel want onze straat is eerste geworden. Nee, Prins Carnaval hoef ik niet zo nodig te worden. Een kameraad van mij is dit wel eens geweest en toen mocht ik zijn adjudant zijn. Dat vond ik al mooi genoeg. Laat mij maar lekker op de achtergrond feest vieren….

Nog tijd voor hobby’s?

Ik mag graag vissen en voetballen. Vanaf mijn 15e voetbal ik al in Kloosterburen 1. Na 22 jaar in het eerste te hebben gespeeld, vind ik het na dit seizoen eigenlijk wel welletjes. Het wordt tijd om lager te spelen. Mijn beide zoons zitten ook op voetbal. Daar ik zelf jeugdleider ben bij O-15, zie ik ze helaas niet zo vaak voetballen. Inmiddels zit ik ook al weer anderhalf jaar in het jeugdbestuur van VV Kloosterburen.

Verder ben ik in de zomermaanden vaak op Lauwersoog te vinden en ik ben lid van de Spartamet club. Deze club heb ik uit gekkigheid met enige kameraden opgericht. Zelf ben ik ook in het rijke bezit van twee van zulke exemplaren.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor, ik ben gek op slapen en doe dat ook bijzonder vast. Je kunt wat dat betreft wel een kanon naast mij afschieten.

Waar staat Hoveniersbedrijf Bert Mennes over 10 jaar?

Eigenlijk wil ik graag op dezelfde voet verder gaan maar je weet niet hoe het loopt. Eigen personeel sluit ik niet uit maar voorlopig gaan we lekker zelfstandig verder. Ik hoop tegen die tijd wel een andere (bedrijfs)woning te hebben gevonden waardoor ik ruimte krijg om mijn spullen fatsoenlijk op te slaan.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat ik alles wel verteld heb wat ik graag kwijt wil. Mensen kunnen mij altijd vrijblijvend benaderen om informatie in te winnen. Mijn telefoonnummer is 06-23714458. Mailen kan ook: bertmiranda@msn.com. Ik sta u graag te woord! 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69