Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Sunsationvrijwilligersfamilie Van der Naald: ‘Sunsation zit in ons bloed!’

Tijdens het interview is de familie Van der Naald vertegenwoordigd door moeder Margreet, dochters Ineke en Joke en schoonzoons Mense en Okko. Vader Sjoerd en zoon Kees waren door drukke werkzaamheden verhinderd.

Kan de familie Van der Naald zich in het kort even voorstellen?

Margreet: “De familie Van der Naald heeft zich in de loop der jaren behoorlijk uitgebreid. Vader Sjoerd en moeder Margreet kregen vier kinderen. Inmiddels zijn er zes kleinkinderen aan toegevoegd. Bijna de gehele familie woont in Middelstum. Alleen dochter Margriet woont met Wim en hun twee kinderen in Uithuizen.”

Ineke: “Over hoeveel jaar Sunsationvrijwilligerswerk we het dan hebben? Even rekenen hoor, ik denk actief zo’n honderd jaar en passief (denk hierbij aan oppassen, wassen, eten koken, vooral moeders haar rol dus, haha) een jaartje of twintig.” Okko vervolgt “Het mooie aan onze familie is dat bijna alle aspecten van het vrijwilligerswerk wel aanwezig zijn. Je bent bij ons dus op het juiste adres.”

Vader Sjoerd is van de brandweer- en EHBO gebeuren?

“Tegenwoordig alleen van de EHBO. In het verleden stond in de vergunning dat de brandweer altijd aanwezig moest zijn. Dat is nu niet meer zo, wel doen ze van te voren een inspectieronde. Pa was vroeger  twee avonden in de weer voor de brandweer en twee als EHBO-er. Hij zit ook in het bestuur van de EHBO-vereniging en is penningmeester. Hij is vanaf het begin van Sunsation bij dit evenement betrokken en vindt het nog steeds prachtig om als vrijwilliger mee te doen. En is uiteraard ook tijdens de nazit tot in de kleine uurtjes aanwezig.”

Ineke, Kees, Joke en Okko zijn jaarlijks in de feesttent achter de bar te vinden?

Joke: “Dat klopt helemaal, hoewel Kees de eerste avond altijd vrij gepland wordt om de zogenaamde ‘kinderziektes’ op te lossen. Okko, Kees en Ineke zijn de tappers, ik deel de drankjes uit en neem de muntjes in ontvangst.” Okko: “Vanachter de bar beleef je de hele avond zeer intensief. Van nuchter via aangeschoten tot zeer vrolijk, zeg maar. Nee, wij zelf drinken achter de bar geen alcohol, dat gebeurt pas na die tijd als iedereen weg is.”

Ineke: “Maar het sfeertje wat er in de tent hangt en de gezelligheid, ook met elkaar, dat is prachtig. Zelf help ik ook nog wel eens ‘buiten de tent’ mee. Ik regel dan de catering voor de artiesten en zorg dat hun kleedhokjes schoon zijn en blijven. Dat is ook best wel spannend hoor, of de artiesten en DJ’s allemaal wel op tijd zijn. We hebben te maken met een strakke planning en ook de artiesten moeten vaak nog elders in het land optreden.”

Okko: “En ook DJ’s kunnen natuurlijk autopech krijgen, ooit kwam er nog iemand in allerijl met de taxi vanuit Friesland. Vaak is het in de tent in het begin van de avond nog vrij rustig maar tussen 23.00 en 01.00 uur is het flink aanpoten geblazen. Vooral bij de Hollandse Avond en het Dance Event. Zelf help ik trouwens ook mee met de opbouw en jaarlijks pak ik een slaapbeurtje mee in de tent. Dat is best wel frisjes hoor, in een slaapzakje op het podium liggen….”

Kees is ook nog steeds actief bij de opbouw van de tent en altijd in voor hand- en spandiensten?

Kees meldt zich vaak dinsdagavond wanneer de tent opgebouwd is. Dan regelt hij samen met Jacob ten Berge en Patrick Meijer het hele ‘stroomgebeuren’, van de grote krachtstroomkabels tot de kleinste prikkabels en alles wat er tussen zit. Wanneer er kleine storingen zijn tijdens de avonden dan is Kees vaak het eerste aanspreekpunt. En als al het werk er op zit dan is hij vaak niet de eerste die naar huis gaat….

Schoonzoon Mense zorgt voor de verkeersveiligheid?

Mense: “En dat doe ik inmiddels al een kleine tien jaar. In het begin was ik alle avonden bij de toegangswegen rondom de feesttent te vinden, de laatste jaren ben ik er alleen op de zaterdagen. Vaak van 19.00 tot 03.30 uur, dat is inderdaad best wel een lange ruk. Helemaal wanneer je maar op één plek staat. Vroeger kon je nog wat meer rondlopen. Toch vind ik het nog steeds leuk om te doen, vooral als je veel mensen tegenkomt.”

“Er is in de loop der jaren ook wel het nodige veranderd qua regelgeving. Zo is bijvoorbeeld het verkeerscirculatieplan aangepast. Daardoor moet ik er mede zorg voor dragen dat de hele Hippolytuslaan zo veel mogelijk verschoond blijft van verkeer. Vroeger kwam politieagent Adri de Lange van te voren een avondje langs om voorlichting te geven maar tegenwoordig moet je best wel een pittige cursus doen om het certificaat te halen. Het wordt er dus niet makkelijker op.”

“Je maakt op drukke avonden natuurlijk heel wat mee, vooral toen ik nog bij de uitgang van de tent stond. Zo heb ik ooit iemand in de sloot zien lopen, of plat zien gaan tijdens het fietsen. Vrouwelijke politieagentes te paard wisten ook altijd wel raad met jongemannen die flauwe grappen maakten.”

Volgens mij heb jij ook nog enige jaren in het bestuur gezeten Ineke?

“Ik ben inderdaad zeven jaar secretaris geweest binnen het bestuur. Dat was best wel een drukke en intensieve tijd, zeker de laatste maanden. Vaak begon het geregel al in september, een half jaar van te voren dus. Ik regelde ook de vrijwilligersstroom, wat inhield dat ik roosters maakte wie wat moest doen op welke avond. Daar kwamen soms ook wel de nodige kopzorgen bij. Zeker bij meerdere afzeggingen op het laatste moment of te weinig vrijwilligers bij de opbouw van de tent.”

“Maar ik heb het altijd als een ontzettend leuke tijd ervaren. Toen ik stopte als secretaris heb ik een jaar helemaal niets gedaan binnen de organisatie. Dat beviel helemaal niet. En dus ben ik blij dat ik nu weer actief betrokken ben.” Margreet: “Ze is het fanatiekst van allemaal hoor!”

De rest van de familie heeft het tijdens Sunsation druk met oppassen?

Margreet: “Oppassen, wassen, eten maken, het hoort er allemaal. Vroeger ging ik zelf ook nog wel eens een avondje naar de tent. Naar optredens van BZN en The Golden Earring bijvoorbeeld en tijdens de Promsconcerten was ik vaak aanwezig. Dochter Margriet past tegenwoordig vaak op de kinderen van Joke en Mense terwijl ik dan om Okko en Ineke hun kinderen denk. Maar wanneer Wim en Margriet zelf ook een avondje heen willen dan heb ik het vaak nog wat drukker, haha. Maar ik moet zeggen, hoe laat het ook wordt, vaak worden de kleinkinderen de volgende dag voor etenstijd al weer opgehaald.”

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van de eerste 28 Sunsation edities geweest?

Er zijn hier zoveel bekende artiesten geweest, dat is niet normaal weer. The Golden Earring zelfs tien keer, waarvan één keer met Anouk. Maar ook de avonden met Kane, Within Tempation, Van Dik Hout, Blof, enz. enz. zullen we niet snel meer vergeten. De artiesten, in combinatie met de gezelligheid, dat maakt Sunsation uniek.

Bij dieptepunten denken we direct aan 2001, toen Sunsation door het MKZ-gebeuren niet door mocht gaan. Dat was natuurlijk een drama, ook op financieel gebied. En er is een tijd geweest dat er toch wel de nodige opstootjes geweest zijn. Gelukkig is het de laatste jaren heel rustig op dat gebied, ondanks de toestroom van duizenden mensen.

Nog leuke en bijzondere verhalen?

‘What happens in de tent, stays in de tent!’ We hebben natuurlijk zoveel rare en bijzondere dingen gezien in de loop der jaren maar dat brengen we niet naar buiten hoor. Tijdens schoonmaakrondjes in het bos en het dorp na die tijd, zie en hoor je veel.

Okko: “Ik ging vroeger nog wel eens met een nachtbus mee die de festivalgangers naar huis bracht. Dat waren altijd bijzondere ritjes. Zo kwam er ’s nachts een bus stil te staan in ’t Zandt omdat er met de lucht geknoeid was. En dan sta je daar met zijn allen te wachten op een nieuwe bus. Ook dacht er een vrijwilliger dat er een opstootje was in de bus naast hem maar dit bleek in zijn eigen bus te zijn. Door de nachtelijke weerspiegeling had hij dit niet helemaal goed op het netvlies staan.”

Verheugen jullie je alweer op de twee feestweekenden eind maart/begin april?

Ineke: “Wij zeker, maar moeder misschien wat minder. Hoewel ze het, wanneer het zover is, altijd wel weer prima vindt. En de volgende generatie komt er al weer aan hoor. Zoon Lars vindt het ook heel leuk om op het terrein mee te helpen met kleine klusjes. En elke zondag eten we gezamenlijk met alle vrijwilligers plus aanhang en kinderen een Griekse maaltijd, dat is ook altijd erg gezellig. Laat maar weer komen dus!”

De slaapuurtjes schieten er dan vaak bij in?

Zekers! Dat kan ook haast niet anders. Voordat alle bezoekers hun weg naar buiten gevonden hebben en wij de tent opgeruimd, is het vaak al 04.00 uur. Dan breken onze mooiste uurtjes aan. Gezellig met zijn allen nog even wat eten en drinken en dan komen vaak de bijzondere verhalen van de avond los. Hilariteit alom vaak maar zoals eerder gezegd, ‘what happens in de tent, stays in de tent!’

Wat is volgens jullie het geheim van Sunsation?

De vrijwilligers! Als die groep er niet meer is dan hebben we een groot probleem. En dan bedoelen we niet alleen de bestuursleden maar ook de bordenplakkers, verkeersregelaars, Bushido die de WC’s onder hun hoede nemen, Concordia die de garderobe bestiert enz. enz.. En natuurlijk de sponsoren die de nodige gelden in het gebeuren pompen. De harde kern is al jaren hetzelfde, wat tot de nodige routine leidt. Gelukkig zien we ook elk jaar weer nieuwe gezichten die ons helpen.

Waar staat Sunsation volgens de familie Van der Naald over 10 jaar?

Hopelijk bestaat dit prachtig evenement dan nog steeds. Gelukkig hebben veel vrijwilligers het Sunsation-gevoel door de aderen stromen. Wel is het te hopen dat er onder de jonge vrijwilligers gasten zitten met het nodige organisatiegevoel die op termijn het stokje over kunnen nemen. De strengere regelgeving maakt het allemaal niet makkelijker.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Zaterdag 4 maart zijn de reclameborden langs de Eemshavenweg geplaatst. Dan begint het pas echt te kriebelen en kan het aftellen beginnen. Ook dit jaar is de programmering weer super, wat bijvoorbeeld te denken van Andre Hazes jr.? Vaak begint het al bij de voorverkoopdag, daar was het dit jaar uitzonderlijk druk. Als dat een voorbode is, dan wordt deze 29e editie weer een knallend feest! 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69