Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jenny van der Werf, belangrijke schakel in Colourful Bedum!

Jenny, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mijn naam is Jenny van der Werf, 48 jaar en ik ben een geboren en getogen Bedumer. Bedum is ook de plaats waar ik mijn hele leven gewoond heb. Getrouwd met Rob, inderdaad de mede-eigenaar (samen met compagnon Jan Kuiper) van Groenvoorziening Van der Werf, samen hebben we twee dochters gekregen. Beiden zijn inmiddels het huis uit. Zelf heb ik sinds 2000 een eigen kapsalon aan huis.

Wanneer en hoe is Colourful Bedum ontstaan?

Misschien is mijn dochter wel een beetje de inspirator geweest. Zij deed vrijwilligerswerk bij Humanitas en kwam vaak bij een Somalisch gezin over de vloer om ze in het Nederlands voor te lezen. Als dank mocht ze dan vaak mee-eten. Dit gebeurde in 2014, het was onrustig in de wereld, de vluchtelingenstroom kwam steeds meer op gang. Ook in Bedum zag je steeds meer migranten lopen. Omdat je ze niet kent, bewaar je vaak wat afstand. Toch was ik erg geïnteresseerd in hun verhaal en ik wilde wel wat doen om met deze mensen in contact te komen.

En dus heb ik contact gezocht met de Stichting Gemeentelijke Opvang Vluchtelingen Bedum om te informeren om hoeveel mensen het zou gaan en of ik wat kon betekenen om deze mensen zich hier thuis te laten voelen. Zij reageerden direct enthousiast. Hetzelfde gold voor de medewerkers van de Stichting Kulturele Kommissie Bedum die om de twee jaar ‘Mooi Bedum’ organiseren, een markt waar kunst en cultuur centraal staat. En omdat eten verbindt ontstond het idee om migranten voor deze markt hapjes te laten maken.

Gelukkig duurde de volgende ‘Mooi Bedum’ nog even waardoor we de tijd hadden om zaken goed voor te bereiden. Ik kreeg van alle kanten hulp aangeboden waardoor het project steeds groter kon worden. Inclusief muziek, dans, een djembeworkshop en lezingen. Ik kwam namelijk in contact met de ook in Bedum woonachtige Massoud, iemand die er in het verleden radicaliserende ideeën op na hield maar later tot inkeer kwam. Voor zijn lezing hadden we mensen uitgenodigd die actief zijn in de politiek, welzijn, gemeente, het onderwijs en de kerk. Hierdoor ontstonden mooie discussies. ‘Mooi Bedum’ werd een geweldig succes, de hapjes waren razendsnel ‘uitverkocht’.

Wie waren de initiatiefnemers?

Zoals gemeld kreeg ik vanaf het begin heel veel hulp aangeboden. Bijvoorbeeld van Irma Schuurman en Chris Smits. Laatstgenoemde heeft veel gedaan maar is inmiddels uit de organisatie gestapt. Wel kan ik nog steeds een beroep op haar doen.

Colourful Bedum bestaat nu uit Irma Schuurman, Wahabou Alidou en mijn persoontje. Wahabou is het voorbeeld van een geslaagde integratie en mede daarom voor ons heel belangrijk omdat hij hierdoor makkelijk contacten legt met andere migranten en ze ook een spiegel weet voor te houden.

Wat houdt Colourful Bedum precies in?

Alle inwoners van Bedum met een migratieachtergrond zijn welkom bij de activiteiten die we organiseren. Dit zijn niet alleen gezinnen maar het kunnen ook partners van Bedumers zijn. Door allerlei activiteiten te organiseren willen we een thuisgevoel creëren maar ook een ontmoetingsplek waar mensen met allerlei verschillende achtergronden elkaar (beter) leren kennen.

Dingen doen waar je goed in bent en plezier aan beleeft, schept een band. Zo hebben we inmiddels 65 kookliefhebbers, 25 sporters en 13 muziekliefhebbers. Ons uiteindelijk doel is om inwoners met een migratieachtergrond te betrekken bij Bedum en de Bedumers kennis laten maken met ons kleurrijk dorp!

Jullie zijn met tal van evenementen bezig?

We hebben voor 2017 een heel jaarprogramma opgesteld, zeer divers ook. Uiteraard gaan we door met het verzorgen van hapjes bij grote evenementen. We organiseren dit jaar drie lezingen. De eerste is inmiddels geweest. Wahabou Alidou heeft heel mooi verteld over zijn thuisland Benin. Hij heeft een markant gezicht vol met littekens, een traditie in de stam waaruit hij afkomstig is. Zijn oom is ook nog eens koning en Wahabou is troonopvolger van de stam, genoeg verhalen natuurlijk om uit te putten. Op 23 mei verzorgt wethouder Jan-Willem van der Kolk een lezing en op 6 september ds. Marten de Vries die in Rotterdam veel ervaring heeft opgedaan met allochtonen.

Ook zijn we te gast bij het vrouwencafé, organiseren we interculturele spelletjes op Koningsdag, laten we ons gezicht zien tijdens Bedrijvenvoetbal Bedum en tijdens de Verzoamelstee in Alegunda. Doordat zeven deelnemers van Colourful Bedum afkomstig zijn uit Indonesië komt er een Indonesische markt. In juli komt er een running diner waar diverse hapjes bij de mensen thuis gegeten kunnen worden. Ook willen we nog een evenement organiseren waarbij de muziek centraal staat. Kortom, er is dit jaar genoeg te beleven!

Komen er al vragen uit andere dorpen die ook een Colourful iets op willen richten?

Onlangs zijn negen ambtenaren van de gemeente Winsum bij ons langs geweest. De gemeente Winsum neemt namelijk deel aan een project van CMO Stamm, dit is het kenniscentrum voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken in Groningen en Drenthe, en worden daarom geacht mee te denken met burgerinitiatieven. Naast twee projecten in Winsum, denken ze nu ook mee over hoe Colourful Bedum handen en voeten te geven in Winsum.

Dit is zeker met de aanstaande herindeling niet verkeerd want zou een initiatief als Colourful Bedum ook in de nieuwe BMWE gemeente kunnen werken en op wat voor manier? Dat is natuurlijk een heel mooi vraagstuk om over na te denken

Krijgen jullie veel positieve reacties?

Alleen maar! En niet alleen van de deelnemers zelf maar ook van de bezoekers. ‘Mooi Bedum’ was wat dat betreft een groot succes. ‘Bedum leeft!’ was een mooie kreet die we hoorden van een deelnemer. En sommige bezoekers waanden zich in Indonesië. Ook de gemeente Bedum en de Provincie Groningen zijn zeer enthousiast wat zich gelukkig ook uit in de nodige subsidietoezeggingen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Colourful Bedum tot dusver ?

Eigenlijk zijn er alleen maar hoogtepunten te noemen. Het is zo mooi dat het werkt en dat we ons doel halen, dat we groter worden en steeds meer mensen bereiken. Zoals eerder vermeld vervult Wahabou hierin een belangrijke rol. Hij weet mensen met migratieproblemen ook te motiveren en op te peppen als ze een keer niet zo lekker in hun vel zitten. Want niet alles verloopt natuurlijk vloeiend en velen missen hun familie en vrienden. Daarin spreekt hij natuurlijk uit eigen ervaring.

Heb je al leuke anekdotes?

Voor de eerste sessie tijdens ‘Mooi Bedum’ kwam er natuurlijk heel veel op ons af. Hoe pakken we het aan, wie doet alle inkopen voor de hapjes enz. enz.. Daarom hebben we gevraagd of elke deelnemer van te voren zijn recept in wilde leveren zodat we wisten wat we in moesten kopen. We hadden op den duur alle recepten binnen op één na.

Die deelneemster reageerde via Facebook: ‘Ik regel zelf, jij krijgt bontje (bonnetje)’.  Gelukkig kregen we haar zo ver om toch de ingrediënten door te geven: ‘Rijstpak Aldi en 2 trommelstokken’. Het rijstverhaal was natuurlijk duidelijk maar wat bedoelde ze in vredesnaam met de trommelstokken? Tot iemand gelukkig een ingeving kreeg dat het hier natuurlijk om drumsticks ging, haha….

Je komt uit een druk ondernemersgezin?

Dat klopt inderdaad. Rob heeft een eigen bedrijf in de groenvoorziening en ik ben eigenaar van Kapsalon Jenny. Doordat mijn klanten op afspraak langs komen, kan ik ook nog mooi tijd inplannen voor andere activiteiten. Zo ben ik naast voorzitster van Colourful Bedum ook voorzitster van popkoor Encore en vrijwilligster bij de Verzoamelstee Bedum.

En inderdaad moeder van twee dochters waarvan één op een reclamebureau in Bunnik werkt. De jongste gaat binnenkort op wereldreis, ze begint met een baan in Vietnam en trekt daarna verder. Daar hebben we ze wel in aangemoedigd, wijs geworden door eigen ervaringen. Dat wanneer ze wat van de wereld willen zien, dat ze dit niet uit moeten stellen tot later.

Nog tijd over voor hobby’s?

Ik mag graag zingen in een popkoor en vroeger volleybalde ik graag maar een knieblessure noopte mij om te stoppen.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Laat mij alsjeblieft lekker slapen zeg, haha.

Waar staat Colourful Bedum over 10 jaar?

Dan is het vast geen Colourful Bedum meer maar Colourful Hunsingo of Colourful Hoogeland. Ik hoop dat ons initiatief zich verspreid over het gebied en dat migranten zich thuis voelen binnen onze gemeenschap. Ik hoop en verwacht dat ik hier tegen die tijd nog steeds mijn steentje aan bij mag dragen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Wil je op de hoogte worden gehouden door ons en onze activiteiten, volg ons dan op Facebook (Facebook Colourful Bedum) en Twitter (Twitter Colourful Bedum). Wellicht dat er binnenkort ook een website van ons in de lucht komt. En mocht er vanuit andere dorpen interesse of ideeën zijn dan houden we ons warm aanbevolen! 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69