Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

DJ Maarten verheugt zich op weerzien Sunsation feestvrienden in zijn Feestpaleis!

Maarten, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben feestDJ Maarten dus en ik maak en draai muziek dat zich uitstekend leent voor het feestcircuit waar ik mij veelvuldig in begeef. Ik kom uit Beverwijk en ben 38 jaar. Niet alleen fysiek jong dus maar zeker ook jong van geest. Sinds mijn vroege jeugdtijd ben ik helemaal idolaat van de muziek. Hiermee vul ik dan ook mijn dagen.

Uiteraard wilde ik vroeger graag presentator worden bij een radioprogramma maar dit is maar voor weinigen weggelegd natuurlijk. Wel heb je heel veel kroegen en festivals waarvoor je kunt draaien en hier heb ik mij op toegelegd. Een uitstekende keuze want sinds 2001 ben ik fulltime bezig. Jaarlijks heb ik zo’n 120 a 130 boekingen. Met alle dingen er om heen (boekhouding, trends en nieuwe nummers bijhouden, berichten op socialmedia plaatsen, een interviewtje op zijn tijd) ben ik wekelijks zo’n 60 a 70 uur met het feestDJ gebeuren bezig. En dat is absoluut geen straf….

De hoeveelste keer Sunsation wordt dit?

Het is al weer de derde keer dat ik Maarten’s Feestpaleis op zijn kop mag zetten. Te gek inderdaad, ik heb er super veel zin in. DJ Roy draait ook weer zeker? Ik ken hem al jaren en kom hem vaak tegen. Uiteraard ga ik hem dit jaar ook even weer filmen voor de aftermovie die ik na elk optreden maak.

Voor die tijd deed je Middelstum ook al regelmatig aan?

Ik ben inderdaad wel eens in discotheek Moonlight geweest dus Middelstum is mij al veel langer bekend. Sowieso kom ik regelmatig in het noorden voor een feestje. Discotheek 538 was altijd mijn ‘verste klant’ in Groningen. Jammer dat die discotheek er niet meer is. Daar was het ook altijd gezellig. Na die tijd lekker frikandellen eten met zijn allen, heerlijk.

Wat maakt Sunsation zo bijzonder?

Ik vind vooral het concept heel bijzonder. Twee weekenden feest waarbij zowel de liefhebbers van Nederlandstalige nummers en de danceliefhebbers volop aan hun trekken komen. In de Rai hebben ze ook zo’n Sensation dancegebeuren. Misschien zijn ze qua naamgeving wel door Sunsation geïnspireerd…..

Hoe ben jij in het FeestDJ gebeuren gerold?

Zoals gezegd ben ik al van jongs af aan helemaal idolaat van de muziek. Radiopresentator worden is hem dus niet geworden hoewel ik wel van 1995 tot 1998 voor de lokale omroep gedraaid heb. Maar in een kroeg of op een festival draaien is eigenlijk veel mooier. Je hebt altijd zicht op het publiek en ziet direct of een nummer wel of niet aanslaat. En daar kun je dan mooi op inspelen. 

Je zingt zelf ook toch?

Dat klopt helemaal. Jaarlijks neem ik zo’n drie tot vijf nieuwe singles op, vaak maak ik er ook een clipje bij. Ik word ook wel als zanger geboekt en sta regelmatig een half uur te zingen in de grotere discotheken in het land. Een hele avond zingen zou teveel afwijken van het concept van deze discotheken maar wanneer er een thema avond is zoals met de Oktoberfesten of een après-ski avond dan kan het wel uitstekend.

Een optreden van een half uur valt niet altijd mee want je hebt te maken met de stemming van het publiek zoals die er op dat moment is. Wanneer je een hele avond draait of zingt dan kun je er veel beter op in spelen.  

Wat vind je van de programmering van de Klimaatgroep Hollandse Avond?

Help me even op weg met de namen…. Die artiesten komen allemaal? Dat is ja fantastisch. Ik ken ze allemaal en heb overal wel een verhaal bij. Ik heb in januari twee weken in Oostenrijk gedraaid in een bar en daar kwam ook regelmatig een groep Groningers langs. Toen ik daar achter kwam, heb ik ‘Mit mien ogen dicht’ van Burdy gedraaid. Toen was het direct feest natuurlijk. Met Lytse Hille heb ik wel eens tijdens een Koningsnacht opgetreden.

Van Ancora had ik tot vorig jaar nooit gehoord, raar hé? Dat veranderde toen ze in het Feestpaleis stonden en nu staan ze dus als een van de hoofdacts ingepland. Ik vond hun optreden vorig jaar zo gaaf dat ik direct een CD van ze gekocht heb. Met Rob Kemps van de Snollebollekes heb ik zelfs een aantal liedjes opgenomen. ‘Schat staat het bier al koud’ en als parodie op de Troubadour ‘De IJscoboer’. Ik ken Rob al vanaf zijn BNN tijd, we kwamen in contact toen hij een item opnam over een carnavalshit en waar een succesvol nummer aan moet voldoen.

En ook aan Andre Hazes jr. bewaar ik goede herinneringen. Ik draai namelijk regelmatig in een kroeg in Amsterdam en op een avond kwam hij langs. Een aardige gozer man, we gingen samen op de foto en uiteraard werd er nog een nummer van senior gezongen. Wat een gave line-up van Sunsation 2017 zeg, ik neem aan dat DJ Roy ook weer van de partij is?!

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je DJ-carrière tot dusver ?

Ik had vroeger altijd de ambitie om een eigen kroeg te hebben. Dat is mij in 2008 gelukt toen ik mijn eigen kroeg, inclusief discotheek, opende. Het was hetzelfde jaar dat het rookbeleid werd ingevoerd. Niet veel later kwam daar ook nog het besluit over heen dat er aan jeugd onder de achttien geen alcohol meer mocht worden verkocht. Dit deed de omzet absoluut geen goed. Er stonden vaak lange rijen met jeugd voor de kroeg te wachten  maar de verdiensten waren er helaas niet naar. Met pijn in het hart heb ik deze zaak toen van de hand moeten doen.

Gelukkig staan hier heel veel hoogtepunten tegenover. Eigenlijk is elk optreden, sterker nog, elke boeking die gedaan wordt een hoogtepunt waarvan ik kan genieten. Wat mij zeker bijgebleven is dat ik twee keer heb mogen draaien tijdens het landskampioenschap van PSV. Daar kan ik in de volgende vraag nog wel even verder op in gaan.

Heb je nog leuke anekdotes?

In 2006 en 2007 werd PSV Eindhoven twee keer landskampioen van Nederland. We hebben het dan natuurlijk over voetbal. In 2006 stond ik op het bordes van het stadhuis met een vol plein met uitzinnige supporters voor mijn neus. Natuurlijk kwamen ze voor de voetballers maar om in zo’n sfeer en voor zoveel mensen te mogen draaien was natuurlijk fantastisch.

Het jaar er op werd het nog gekker. PSV werd toen op de laatste competitiedag kampioen terwijl AZ en Ajax er beter voorstonden. Niemand had rekening gehouden met het kampioenschap en er was ook niets geregeld. Het stadhuisplein was al voor een ander evenement ingepland. En dus werd ik weer opgetrommeld, dit keer in alle haast. Maar ik mocht wel mooi op de middenstip voor een vol stadion draaien terwijl Guus Meeuwis druk aan het zingen was. Dat is ook wat hoor, dan zie je jezelf terug op zo’n groot scherm in het stadion. Kicken toch?

Verder heb ik natuurlijk ook wel het nodige beleefd met het publiek maar die verhalen zijn niet geschikt voor de website en de Sunsationkrant, haha. Maar daar mogen de bezoekers mij wel even naar vragen wanneer ik sta op te treden in Middelstum…..

In Noord-Holland voel je je thuis?

Ik voel mij eigenlijk overal wel thuis maar in Beverwijk inderdaad het meest. Het is de plaats waar ik geboren en getogen ben en waar ik sinds oktober 2016, via uitstapjes naar Uitgeest en Oudkarspel, weer woon. Het voelde vorig jaar als thuiskomen…..

Nog tijd over voor hobby’s?

Ik heb het grote geluk dat ik van mijn hobby mijn werk heb mogen maken en alle dagen met de muziek bezig mag zijn. Ik kan natuurlijk ook niet met een chagrijnig gezicht op het podium staan, dat is not done. Gelukkig heb ik hier nooit last van. Ook het maken van videoclips voor diverse artiesten vind ik leuk om te doen. Vaak heb ik de beelden al in mijn hoofd wanneer ik een bepaald liedje voor het eerst hoor.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Dat zou niet best zijn wanneer je mij ’s nachts wakker moet maken want dan moet het gebeuren natuurlijk in mijn vak.

Waar staat DJ Maarten over 10 jaar?

Ik hoop dan nog steeds alle dagen met de muziek bezig te mogen zijn. Ik probeer met de tijd mee te gaan dus dat moet zeker lukken.

Wil je verder nog iets kwijt?

Kom zaterdag 1 april allemaal naar de Klimaatgroep Hollandse Avond in Middelstum. Samen maken we er dan weer een prachtig feestje van. Ik heb er in elk geval superveel zin in. Vaak begint met Sunsation het festivalseizoen weer op gang te komen, laat wat dat betreft de zomer maar weer komen! 

(Foto’s afkomstig van Facebookpagina DJ Maarten)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69